15
za, juni
4 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
GARYP - Garyp tegen Sumar is altijd een echte derby, of het nu bij de senioren is dan wel bij de jeugd, zulke wedstrijd hebben altijd een extra tintje. En de ontmoeting zaterdagochtend op het sportpark in Garyp tussen V en V O-9 en Suameer O-9 maakte daarop geen uitzondering. Met andere woorden, het was een wedstrijd die het aanzien zonder meer waard was, die spannend was, waarin prima werd gevoetbald en die uiteindelijk met 2-0 door de thuisclub werd gewonnen.


Terechte zege V en V
En op die overwinning van de thuisclub  was weinig, niets eigenlijk, aan te merken, immers de Garipers maakten twee doelpunten waartegenover de gasten uit Sumar er geen één konden stellen. V en V de betere ploeg dus? Mmm, daar viel over te discussiëren, het verschil in speelsterkte was in feite minimaal, het was eigenlijk een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige ploegen. Beiden kregen ze de nodige kansen en daarvan benutte V en V er twee, dat was het eigenlijk wel. Verder was het een typische jeugdwedstrijd, in die zin, dat beide ploegen er vol tegenaan gingen en alles wat ze aan voetballend vermogen in huis hadden in de strijd wierpen. Dat was overigens niet weinig, deze jongelui lieten zien dat ze een tijdje voetbaltraining en de nodige wedstrijden achter de rug hadden. 

prima omstandigheden
Het is prachtig voetbalweer op deze vroege zaterdagochtend, de wedstrijd staat gepland om kwart over negen en in deze tijd van het jaar betekent dat dat het gras nog doordrenkt is van de nachtelijke dauw en dat mijn tochtje vanaf het parkeerterrein aan de Brandsmaloane naar het naastgelegen veld me een paar natte voeten oplevert, eigenlijk had ik laarzen aan moeten trekken in plaats van sportschoenen. Maar ik ben allang blij dat het verder droog is en dat de zon zich regelmatig laat zien. Beide ploegen zijn zich al aan het inspelen en bij deze leeftijdsgroep betekent dat veel lawaai en lekker ballen. Want echt warmlopen hebben deze jongens en een paar meisjes niet echt nodig. De scheidsrechter is er ook al, een jongeman van een jaar of 18 schat ik en die willen nog wel eens op zo'n vroeg uur 'wat oan de lette kant' zijn. Deze niet. Eigenlijk is het begrip scheidsrechter hier niet van toepassing, hij is officieel spelleider, hij heeft wel een fluitje bij zich, maar dat is bijna ceremonieel, eigenlijk leiden de beide ploegen hun eigen wedstrijd. Dat is wat nieuws, maar het werkt uitstekend naar mijn mening. Deze jongens en meisjes weten tot op een haar na nauwkeurig of de bal in of uit is of wie er een van de uiterst schaarse overtredingen heeft begaan. Daar wordt niet over gehakketakt zoals bij de senioren, daar weten beide ploegen 'op zeker' dat zij mogen in gooien. Ik vind dit niet alleen speltechnisch een prima systeem, het heeft ook een duidelijke pedagogisch aspect. Het leert ze discipline en alleen als ze er niet uitkomen grijpt de fluitist in. Het komt, in ieder geval in deze wedstrijd, zelden voor. Je zou er bijna op zweren dat dit systeem door een schoolmeester, zo'n lekkere ouderwetse, is bedacht. Ik gebruikte het vroeger toen ik lesgaf aan een schoolklas ook bij bijvoorbeeld bij het samenstellen van twee teams. Daar zaten jongens en meisjes in en bovendien was het kwaliteitsonderscheid aanzienlijk. In plaats van zelf de teams in te delen, liet ik de kinderen dat zelf doen. Ik wees twee goede spelers aan, twee jongens of twee meisjes en die moesten de teams kiezen. Om en om volgens het tegenwoordig weer gebruikte ABBA-systeem. Als ze dat onder de knie hadden liet ik iedereen meebeslissen in de procedure. De opdracht was dan "Jongens en meisjes, ik wil graag twee gelijkwaardige ploegen, ga je gang." Na wat mislukkingen liep dat prima en vaak hadden ze op het korte stukje dat we moesten lopen van de school naar de sporthal of het grasveld daarnaast, al uitgemaakt hoe ze het zouden doen. Daar hadden ze mij dus niet voor nodig. Dit wat er hier in Garyp gebeurt lijkt er op, zelf, samen met de tegenstander, de leiding hebben in de wedstrijd: prima. De enige waarvan ik me voor kan stellen dat hij het niet echt spannend vindt is de scheidsrechter van dienst, die hoeft maar weinig te doen. 

leuke wedstrijd
Eén van de dingen die de scheids wel moet doen is het beginsignaal geven en als hij dat heeft gedaan, ontwikkelt zich een wedstrijd tussen twee ploegen die voetballen zoals jongelui van deze categorie graag doen. Veel solowerk, lange rushes langs de lijn en soms goed of minder goed gelukte combinaties. Maar er gebeurt altijd wat en het is nooit saai, behalve, en dat zie je ook nog wel eens, als de ene ploeg één of meer maten te groot is voor de andere. Dat is hier niet aan de orde, hier zijn de krachtsverhoudingen meer in de orde van fifty-fifty en dat maakt deze wedstrijd zonder meer leuk om naar te kijken.
voorsprongV en V komt op voorsprong in wat zo ongeveer de tiende minuut moet zijn, middels een heerlijke schuiver in de verre hoek waarop de Suameer-keeper kansloos is: 1-0. Nog niet beslissend, er is bovendien nog tijd genoeg voor Suameer om de schade te herstellen, maar het is voor de thuisclub uiteraard wel een lekkere steun-in-de-rug. Daar blijft het ook bij in deze eerste helft, ondanks het feit dat beide ploegen wel degelijk kansen krijgen. Maar achterin bij beide ploegen staan een paar mannetjesputters die van wanten weten. Voeg daarbij dat beide keepers van het 'net fan dat benaude' type zijn en het feit dat de treffers niet als rijpe appelen van de bomen vallen, is wel verklaard.

tweede helft
De vraag is natuurlijk of Suameer erin zal slagen om gelijk te maken en eventueel alsnog de wedstrijd in zijn voordeel te kunnen beslissen. Maar dat lijkt een hele toer te worden tegen het zich kundig verdedigende V en V. Kansen zijn er ook nu wel degelijk, maar de goals zijn duur. Er valt er nog ééntje en die is net als de eerste, voor de thuisclub. Als Suameer een beetje onnodig balverlies lijdt kan de V en V spits alleen op de goal af. En dat betekent 2-0, want het afrondende schot is even venijnig als zuiver. En dus is het de thuisclub die er met de winst in dit aantrekkelijke duel vandoor gaat. Op de winst is niets aan te merken, maar met een beetje hulp van vrouwe Fortuna had deze wedstrijd voor hetzelfde geld in een remise of zelfs in een overwinning voor de gasten kunnen eindigen. Mijn sportweekend is in ieder geval prima begonnen, ik hoop dat de drie wedstrijden die ik nog op mijn programma heb staan dezelfde amusementswaarde zullen meekrijgen.

Binne Kramer