15
za, juni
4 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
BURGUM - Was het pure vreugde om de 5-0 overwinning? Of was de blijheid gemengd met opluchting omdat er weer eens gewonnen was en dat dan ook nog eens met overtuigende cijfers? Wie zal het zeggen, maar Bergum stapte in een opperbeste stemming van het zonovergoten Koningsland in Burgum. Vijf treffers, daar kun je mee thuiskomen. Trouwens, vorig seizoen maakte Bergum er ook vier tegen Noordster, ware het niet dat ook de opponent er vier inprikte. Nu gingen de gasten voor nul aan de kant.


Lichtelijk geflatteerd, dat wel
Een duidelijk 5-0 overwinning, dat wijst in de richting van een klasseverschil, van een maat te groot voor de tegenstander, maar eigenlijk was daar zondagmiddag op het Burgumer Koningsland bij de wedstrijd tussen Bergum en Noordster uit Oude Pekela geen sprake. Eigenlijk kon geen van beide ploegen bogen op een echt overwicht, maar toen de scheidsrechter van dienst, Niels Zeeman, na 90 minuten affloot stond er wel degelijk 5-0 op het overigens niet functionerende scorebord. Duidelijk taal, dat moest wel een, zeker van Bergum-zijde, uitstekende wedstrijd zijn geweest, anders win je niet met zulke cijfers. En niet alleen die vijf zou boekdelen moeten spreken, maar ook die nul. Dat duidde op op puur kwaliteitsverschil. In theorie klopten al die veronderstellingen wel, maar in de praktijk lagen de zaken toch net even anders. In die zin, dat Noordster, anders dan de argeloze lezer zou kunnen vermoeden, helemaal geen slechte ploeg was. Dat Bergum een van zijn betere wedstrijden op het alweer redelijk groene gras legde was buiten kijf. De ploeg van coach Jan Bruin speelde bij vlagen echt lekker voetbal, voetbal zoals je dat van een eerste klasser mag verwachten. Dat het vanaf het begin goed ging met de thuisclub, was ook af te lezen aan de manier van coachen van de trainer. Wil hij anders, als het dus niet echt naar wens gaat, nog wel eens hoofdschuddend buiten de dug out lopen ijsberen, nu was het opvallend stil en rustig op en naast de Burgumer bank. 

regie
Bruin kon de regie over het duel met een gerust hart overlaten aan wat je in het wielrennen een wegkapitein zou noemen en dat was laatste man Bertus de Boer. Die kon naar hartenlust sturen en coachen, hij was wat de Duitsers noemen de 'Denker und Lenker', zeg maar het brein en de stuurman van het team. Dat weerhield hem er overigens niet van om volop en voorop de strijd aan te binden en als het mogelijk was mee naar voren te gaan. 'It die fertuten', dat was duidelijk op deze merendeels zonnige zondagmiddag.

ongeslagen
Bergum is nog ongeslagen, twee uit twee, maar gewonnen is er dus nog niet en eigenlijk vindt de vaste aanhang dat dat wel weer eens tijd wordt. Dat zou dan deze middag moeten gebeuren op het eigen Koningsland tegen Noordster uit Oude Pekela. Maar Groningers, zo leert de ervaring zijn lastige, taaie vooral, tegenstanders dat betekent dat het een pittig duel kan worden. Het is prachtig weel, maar echt warm is anders, de stijve bries uit het noorden noopt mij tot het zoeken van een plekje waar ik die bries in de rug heb. Maar de jas kan aan, anders dan gisteren toen het minsten vijf graden warmen was. Maar waar hebben we het over, het is oktober en echt 'striemn waar' hebben we nog niet gehad. Dus tellen de toeschouwers hun zegeningen en ze zoeken de zon op onder het motto 'look for the bright side of life'. Als de pupil van de week feilloos heeft gescoord, hij krijgt de complimenten van keeper Damy Sinot van Noordster, ontrolt er een wedstrijd die twee ploegen laat zien die er wel voor willen gaan. Maar die elkaar niet zo gek veel ontlopen, het eerste kwartier is van beide kanten nogal afwachten, beide verdedigingen zitten stevig in elkaar en geven weing ruimete en dus kansen weg. De vraag is wie van de beide de wedstrijd cijfermatig echt op gang brengt middels de openingstreffer. Die komt een beetje uit de lucht vallen, maar hij is prima. Het is Zibari Imran die op het kwartier koeltjes een inschattingsfout van keeper Damy Sinot afstraft: 1-0. Een mooie opsteker voor de thuisclub, maar niet direct het gevolg van een overwicht van Bergum. Het gevolg van deze voorsprong is wél dat Noorster de wat verdedigende tactiek laat varen en volop in de aanval trekt. Goed voor de wedstrijd heet zoiets en dat is het ook, qua kijkspel gan het dueler meteen op vooruit. En bijna resulterene die aanvallende intenties van de gasten in de gelijkmaker. Het is maar goed dat goed dat er bij Bergum een keeper als Patrick van der Velde onder de lat staat, want hij is het die met een formidabele reddinde 1-1 voorkomt. Aan de andere kant krijgt de aanval van de thuisclub steeds meer greep op het spel en dat resulteert in wat de 37ste minuut moet zijn, de klok heeft de pijp aan maarten gegeven, de 2-0 als Justus Boomsma uit een corner van links de bal achter keeper Sinot kopt.Een prima stand om te gaan rusten, maar ook weer niet om op de lauweren te gaan rusten, want duidelijk is wel, de gastenhebben dat al een aantal keren duidelijk gemaakt, dat ze zich nog lang niet neerleggen bij de dreigende nederlaag. En dus kunnen we, schat ik in, nog wel de nodige strijd verwachten  in het tweede bedrijf van dit tot nu toe attractieve duel.

tweede helft
Wordt het in deze tweede episode 3-0 of 2-1, het scheelt maar één doelpunt, maar het maakt een wereld van verschil. Bij 3-0 is het 'moai grif' game over, bij 2-1 is er nog van alles mogelijk. Die vraag wordt in de 15de minuut beantwoord: het wordt 3-0, maar Bergum heeft er de onvrijwillige hulp van Noordster bij nodig. Met andere woorden die derde treffer ontstaat uit een scrimmage  en het is een 'eedeetje', een eigen doelpunt dus. Dat zal de beslssing zijn vermoed ik en het wordt nog erger voor de gasten als scheidsrechter Zeemna in de 30ste minuut de bal op de stip legt voor een overtreding die ik, op honderd meter afstand, niet kan zien. Maar de strafschop gaat er feilloos in, Gustin Daryo aarzelt niet en laat keeper Sinot kansloos: 4-0. Het staat Noordster te prijzen dat ze het bijltje er nog niet neergooien, maar in feite is het voor de gasten een mission impossible geworden. De eindstand komt op het virtuele scorebord als Huy Tran met een prachtige schuiver in de 43ste minuut de 5-0 laat aantekenen. Een prachtig slotaccoord van een wedstrijd die het aanzien zonder meer waard was. Bergum kreeg niet zozeer te veel, cijfers liegen niet, maar Noordster kreeg te weinig voor alle energie die ze investeerden. Kansen waren er wel voor de Groningers, maar je moet ze natuurlijk wel afmaken. Een waarheid als een kudde koeien.

Binne Kramer