24
wo, apr
8 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
BURGUM - Het was een spannende aangelegenheid, de wedstrijd zaterdagmorgen op het Koningsland tussen BBC MO-11 en ONT MO-11. Twee prima ploegen die elkaar in feite helemaal niets ontliepen qua sterkte en eigenlijk zou een gelijkspel zonder meer de juiste uitslag zijn geweest, had de scheidsrechter Salomo dan wel Vrouwe Fortuna geheten. Nu was het uiteindelijk BBC dat aan het langste eind trok, vanwege het feit dat de Burgumer meiden precies twéé treffers meer maakten: 5-3.


Lichtelijk geflatteerde overwinning BBC MO-11
Ware voetbal, meisjesvoetbal in dit geval, een jury sport geweest, dan hadden BBC en ONT beiden een dik verdiend punt aan de onderlinge wedstrijd overgehouden. Want geen van beide teams had meer recht op de drie punten dan het andere. Maar zoals in de aanhef al verwoord, schitterden de weledele heer Salomo en de al even weledele Vrouwe Fortuna zaterdagochtend opzichtig door afwezigheid. Met andere woorden, de spelers en de spelleider moesten het zelf maar uitzoeken. En dat leverde een wedstrijd op die met name in de slotfase hemeltergend spannend was en die in feite elke uitslag die mogelijk is in voetbal had kunnen krijgen: winnen, verliezen en gelijkspelen. Een jury van 'wijze mannen', in dit geval misschien wel vrouwen, had ongetwijfeld geopteerd voor de laatste optie, gelijk spelen dus. Een remise, een dead heat, dat was waar deze ontmoeting om vroeg. Maar het liep anders, het was uiteindelijk BBC dat won, omdat de thuisclub in die absolute slotfase er alsnog twee treffers indrukte. Niks op aan te merken, dat zeker en bovendien: 'wie de meeste goaltjes maakt die wint de pot'. Zo is dat nu eenmaal, en dan gaat het niet meer om en over eerlijk of oneerlijk. Maar, want er is altijd een maar. Helemaal eerlijk was het niet, want gezien het feit dat ONT op z'n minst gelijkwaardig was en met name in de eerste helft 'mehr vom Spiel hatte', meer aan de bal was dus, hadden ze, ware het een bokswedstrijd geweest, waarschijnlijk op punten gewonnen. Bovenstaand betoog is om aan te geven dat het spannend was en dat het qua kijkspel overtuigde. Leuk om naar te kijken, ondanks het abominabel slechte weer: regen en wind speelden daar de hoofdrol in. 

striemin waar
Het was even wennen, afgelopen zaterdagmorgen op het Koningsland in Burgum, kleddernat en koud, dat zijn we niet meer gewend, sinds april heeft het geloof ik niet meer geregend. Maar een gedeelte van die achterstand wordt op deze zaterdag ingehaald. Voor ik op veld 6b, helemaal achteraan op het complex dus,  ben, zijn mijn voeten al doorweekt, want de tocht gaat voor een groot gedeelte door het natte gras. Gelukkig staat er aan de korte kant van het veld een dug out en die is nog leeg, mazzeltje, want nu kan ik droog zitten. Mooi op tijd, want vijf minuten later is het bankje vol met toeschouwers die zich uitgenodigd achten door datzelfde bankje. Nadeel is dat ik niet altijd op de juiste plek zit voor de foto's die ik graag wil maken. Maar je kunt niet alles hebben. En het dient gezegd, het schouwspel dat zich voor ons als toeschouwers ontrolt, doet alle weersperikelen vergeten. Het is leuk, spannend, het tempo ligt hoog en de onderlinge duels zijn attractief. Met andere woorden, het is een lust voor het oog om naar dit duel te kijken. Het is ONT dat het bal opent met een fraaie schuiver in de verre hoek, het resultaat van een serie gevaarlijke aanvalsacties waar de BBC defensie de klamme en inmiddels kleddernatte handen vol aan heeft. En dan moet BBC dus een tandje bijsteken om te voorkomen dat de gasten het gat groter maken. En als dat tandje inderdaad wat groter wordt, wielertechnisch is het in feite kleiner, slaagt de thuisclub erin op gelijke hoogte komen: 1-1. Dat lijkt ook de ruststand te worden, maar dat gebeurt uiteindelijk niet. De gasten blijven het initiatief houden en voordat de spelleider, een scheidsrechter kent deze wedstrijd niet, de hele club naar de warme thee stuurt, bepaalt ONT de stand op 1-2. Niet onterecht, zeker niet, maar het is duidelijk dat deze wedstrijd nog niet gespeeld is.
tweede helft Ik ben heel benieuwd hoe de tweede helft zal verlopen, met andere woorden, kan BBC op gelijke hoogte komen, of slaagt ONT erin de marge te vergroten. De eerste helft heeft laten zien waar het bij BBC aan schort: te veel solisme, te weinig combinatievoetbal en dus te weinig efficiëntie. Wat ook duidelijk is geworden, is dat hier twee uitstekend voetballende ploegen aan het werk zijn die zowel individueel-technisch, als team-tactisch, al de nodige vlieguren hebben gemaakt. Er is, dat kan haast niet anders, in de pauze overleg gevoerd binnen BBC, want we zijn nog maar net op weg als de Burgumer meiden op 2-2 komen. Eindelijk zou je zeggen, want die eerste helft was wel érg matig qua scores. En als het even later 3-2 wordt, een prachtige, loepzuivere en venijnige schuiver in de verre hoek, komt de wedstrijd plotseling op een hoger niveau te leggen. Beide ploegen beseffen dat 'het nog niet gedaan is' en dat dit duel nog alle mogelijkheden biedt, ook op winst voor beide ploegen. Maar wie van beiden zal dat worden, of blijft het bij een remise. Daar lijkt het op als ONT op gelijke hoogte komt middels een oogstrelende solo-actie tussen twee man in: 3-3. Dit lijkt mij wel een terechte uitslag te kunnen worden, maar het lot beslist anders. Als de keeper van ONT, overigens prima op dreef evenals haar conculega aan de andere kant, te kort uitschiet, kan BBC toeslaan: 4-3. En dan wordt het pas echt spannend, zenuwslopend spannend zelfs. Het publiek, van beide kanten, gaat er achter staan en dat geeft deze slotfase een heerlijke boost. Beide ploegen krijgen kansen, maar het is BBC dat er daar nog één van weet te benutten. In wat de laatste minuut moet zijn, slaagt BBC er alsnog in de bal achter de ONT-keeper te prikken: 5-3. Meteen daarna is het  afgelopen en wint BBC met 5-3, naar mijn smaak lichtelijk geflatteerd, want er waren genoeg fases in dit duel dat de gasten het heft in handen hadden. Maar, zoals gezegd, 'wie de meeste goaltjes maakt...

Binne Kramer