20
za, juli
1 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
HURDEGARYP - Hardegarijp O-17 kwamzaterdagmorgen op sportpark de Warren duidelijk te kort tegen VCtrynwâlden )-17. Wat ze dan precies te kort kwamen was eigenlijk na de eerste helft al wel duidelijk: scorend vermogen, efficiëntie, scherte voor de goal, daadkracht in de zestienmeter. En omdat de gasten uit Oentsjerk die onderdelen beter beheersten, was de uiteindelijke 1-6 zege van VCT terecht, zij het lichtelijk geflatteerd wat het aantal doelpunten betreft. Op de wedstrijd was niet veel aan te merken: pittig stevig, niet spannend.meeval
Dat de ruime zege die VCT O-17 zaterdagmorgen behaalde op op thuisclub Hardegarijp O-17, had misschien ook wel te maken met de ongelukkige start van de thuisclub. Hardegarijp moest toezien hoe het binnen vier minuten al 0-1 stond door een, beter is het niet te omschrijven, lullig rollertje precies tussen de paal en de mistastende doelman van de thuisclub. Dan begin je dus niet goed en toen even later al bleek dat de thuisclub aanvallend eigenlijk niet echt een vuist kon maken, was niet zozeer de wedstrijd beslist, maar was wél de trend gezet. Het was in die eerste helft qua spelbeeld een redelijk gelijkopgaande wedstrijd met niet al te veel kansen aan beide kanten. Toen kreeg Hardegarijp wel degelijk de mogelijkheid om de wedstrijd ook cijfermatig in evenwicht te brengen. Maar dat gebeurde niet, de thuisclub had te veel moeite om de bal op schootsafstand van de doelman te brengen. Maar omdat VCT eigenlijk een beetje leed aan hetzelfde euvel, prima combinaties op het middenveld, maar een moeizame laatste pass, bleef het lang bij die ene goal uit de cadeau-sfeer. Een goal met de nodige meeval dus. Toen er nog in diezelfde eerste helft nog twee keer door de Trynwâldsters werd gescoord, zag het bij de rust toch heel anders uit. Toen was duidelijk dat Hardegarijp een heidens karwei voor de boeg had, wilden ze alsnog winnen. Dat gebeurde dan ook niet, zeker niet toen VCT aan die 1-3 nog zo'n drietal toevoegde: 1-6. Dat was, zoals in de aanhef gememoreerd, een beetje te veel van het goede, maar aan de zege van de gasten deed dat niets af. VCT was niet zozeer sterker, maar de ploeg uit Oentsjerk voetbalde gewoon  beter.

schitterend
We hebben het over de derde november en de wereld ziet er hier uit alsof het 'maitiid' is. De bomen zijn nog lang niet kaal, de zon schijnt uitbundig, het waait maar nauwelijks en het is koud. Ja, dat wel, maar als je in de auto zit, ik ben op weg naar Hurdegaryp, merk je daar natuurlijk helemaal niets van. Het is al behoorlijk druk op sportpark De Warren, echt zo'n zaterdags voetbalsfeertje. Ik kan nog net het laatste vrije plekje op het eigenlijk veel te kleine parkeerterreintje bezetten, mensen met een wat ruimer bemeten bolide moeten noodgedwongen in omliggende straten parkeren. Collega Jan is hier nooit ver weg en ook nu treffen we elkaar om even bij te praten, inderdaad, mét koffie. In de zon is het hier prima toeven, ik zoek een plekje ter hoogte van de middellijn omdat ik geen idee heb van de krachtsverhoudingen tussen Hardegarijp O-17 en de antipoden uit Oentsjerk. Bovendien hou ik mijn reputatie hoog van objectiviteit, dit zijn ploegen van twee verenigingen waar ik met enige regelmaat al meer dan vier decennia kom, dus van voorkeur is geen sprake. De wedstrijd wordt op het hoofdveld (mét kunstgras) gespeeld en geleid door de voorzitter in eigen persoon, Wijnand Kelders. De keren dat ik hem heb zien fluiten, deed hij dat prima en ook deze keer maakt daarop geen uitzondering. Al weten we dat natuurlijk nu nog niet. Er wordt, begrijp ik, twee keer veertig minuten gespeeld in deze categorie. 

voorsprong
De eerste minuten zijn de beide ploegen bezig met elkaar af te tasten en daaruit ontstaat eigenlijk een beeld van twee gelijkwaardige ploegen die beiden nogal wat moeite hebben om te bal in de zestien van de tegenstander te krijgen. Weinig krachtsverschil dus. Het beeld wijzigt tamelijk drastisch, als uit een ongevaarlijk lijkende inzet alsnog de 0-1 ontstaat, als de Hardegarijp-keeper mistast op een wat ik hierboven een 'lullig rollertje' heb genoemd. Een sneue goal, maar hij telt wel degelijk en dus staat het na vier minuten al 0-1. De toon is gezet en Hardegarijp weet meteen wat het moet doen. Afwachten en spelen op balbezit is er meteen niet meer bij. Hardegarijp neemt de handschoen op en probeert zo snel mogelijk de achterstand goed te maken. Dat valt niet mee, de thuisclub doet qua voetbal niet echt onder voor VCT, maar als het zestienmetergebied in zicht komt en de aanvallers oog-in-oog komen met de Trynwâldster doelman, ontbreekt de duelkracht, de finesse en het raffinement en toch ook de schotkracht om door te drukken naar de 1-1. Maar met die minimale achterstand is er nog altijd genoeg perspectief voor Hardegarijp uiteraard. Dat wordt anders als VCT op 0-2 komt. Dat is het resultaat van een prachtige aanvalsactie die wordt afgerond met een even subtiele als sublieme lob waar de Hardegarijp keeper geen zicht op heeft. Ja en dan ziet de wereld er voor wat deze wedstrijd betreft toch wel geheel anders uit. Hardegarijp zal flink aan de bak moeten om de achterstand niet nog groter te laten worden. Maar juist dat laatste gebeurt wel degelijk. Op het moment dat alles wat Hardegarijp is denkt met die niet onoverkomelijk 0-2 te rust te kunnen halen, slaat VCT toe. In de 40ste minuut levert een razendsnelle overname een fraaie schuiver op die in de verre hoek verdwijnt:0-3. De hoop keert even terug bij de thuisclub, als het nog geen minuut later 1-3 wordt middels een lange, soepele rush die keurig wordt afgerond in de verre hoek. Een signaal dat het nog niet helemaal gedaan is wat dit duel betreft.

tweede helft
De enige kans die Hardegarijp heeft is een snelle score om aldus VCT in de problemen te brengen. Die snelle score komt er wel, maar niet aan de voor Hardegarijp goede kant. Het is integendeel VCT dat er 1-4 van maakt als de Hardegarijp-keeper niet adequaat ingrijpt en de VCT-spits de bal van dichtbij hoog in het kruis jaagt. Er is dan in deze tweede helft nog geen minuut gespeeld. Game over, mag je concluderen, al komt Hardegarijp een compliment toe dat ze blijven proberen de score een wat vriendelijker aanzien te geven. Maar de gifbeker is nog niet leeg, want doordat er achterin bij Hardegarijp ruimte ontstaat, ruiken de Trynwâldster hun kans op een nog ruimere score. In de 63ste minuut wordt het 1-5. Weliswaar is het randje buitenspel, maar de scheids laat doorspelen en de afsluitende schuiver is prima. En de eindstand wordt tenslotte bepaald op 1-6, middels een prachtig klimmend schot dat in de korte hoek inslaat. En waar het in het eerste deel van deze wedstrijd niet echt naar uitzag, gebeurt alsnog: VCT wint ruim en verdiend met 1-6. Nee, een walk over is het geenszins, een veegpartij al helemaal niet, beide ploegen waren veelal qua voetbal gelijkwaardig. Het enige verschil zat het in het scorend vermogen, Hardegarijp had te veel moeite om de bal door de VCT-defensie te krijgen. Attractief was het zonder twijfel, er werd door beide ploegen voluit gespeeld en wat dat betreft mag je deze zege van de gasten lichtelijk geflatteerd noemen.

Binne Kramer