24
wo, apr
8 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
HURDEGARYP - Henk de Jong, ex trainer van o.a Harkemase Boys en sc Cambuur en huidig trainer van De Graafschap was vrijdagavond in de vv Hardegaryp kantine. De Club 100 van de voetbalvereniging had de jaarvergadering en na deze (korte) vergadering kwam Henk de Jong aan het woord. Samen met vv Hardegarijp 5 speler en presentator bij Omrop Fryslân Arjen de Boer als gespreksleider werd het zeer gezellig. Prachtige anekdotes en verhalen volgden, over de carrière van deze trainer in het Nederlandse amateur en betaalde voetbal.


Veel clubs / verenigingen hebben er eentje, een Club 100, Club van 50 of hoe je het maar zou willen noemen. Ze ontvangen de contributie en dat geld komt terug in de vereniging waar de vereniging zelf vaak geen geld voor heeft. Voorbeelden bij vv Hardegarijp zijn bijvoorbeeld de erg mooie dug-out op het hoofdveld maar ook doeltjes voor trainingen en wedstrijden. . en nog veel meer, eigenlijk altijd wel voetbal gerelateerd.De vergadering was vrijdagavond, ze begonnen om 19.30 uur en al voor 20.00 waren alle agenda punten afgehamerd.Een pauze volgde waarna Omrop Fryslân presentator en ‘begenadigd’ voetballer bij vv Hardegarijp 5 Arjen de Boer samen met o.a. ex Harkemase boys trainer maar ook ex sc Cambuur en sc Heerenveen trainer Henk de Jong de echt heel volle kantine toe spraken. Arjen als aangever en Henk als verteller over zijn carrière als trainer.

Er volgden veel prachtige verhalen, soms ‘bloedje’ serieus maar vaak met een afloop waar flink om gelachen werd. Wonende in Drachten speelde De Jong tot zijn 19e jaar bij Drachtster Boys toen voor een jaar naar sc Heerenveen waarna een knie blessure zijn voetbal carrière liet stoppen.Al snel was hij trainer, eerst 7 jaar bij Drachtster Boys waarvan ook 3 jaar het eerste team. Zondag hoofdklasser Sneek volgde waarna Heracles Almelo de werkgever werd, hier wel als assistent. Ook als assistent 2 jaar bij sc Heerenveen. Een kampioenschap bij de beloftes ‘het tweede team’ kon hier gevierd worden.Bij Harkemase Boys werd De Jong 3 keer kampioen, van de eerste klasse naar de hoofd- en zelfs de top klasseIn 2011 volgde Cambuur, eerst weer als assistent maar later als (interim) hoofdtrainer.Met nog een commerciële baan bij FC Groningen is De Jong nu per 1 januari 2017 in diens bij De Graafschap als hoofdtrainer. Bij ‘de superboeren’ dus.

Een paar voorbeelden van wat er ‘besproken’ werd;  er moest eigenlijk een wedstrijd afgelast worden, de reden weet ik even niet maar er werd flink wat water op het veld gespoten. Er kon niet gespeeld worden. Andere teams vonden het maar vreemd ‘plaatselijke regenbui’ aldus De Jong.Ook werd De Jong, een hele tijd geleden, mei 2000, periode kampioen met zijn toenmalige club, een feest volgde niet, de vuurwerk ramp in Enschede was net geweest ….Ook kreeg hij eens een telefoontje van Foppe de Haan of hij niet naar Sc Heerenveen wilde komen, hij nam ontslag deed het … het was in ieder geval mooi dicht bij Drachten, de woonplaats van De Jong.

De Jong heeft zelf geen facebook, twitter, tinder of wat dan ook. Hij leest de reacties vaak niet eens. Reacties en geen sociaal media ? ja het klopt ‘anderen’ doen het voor hem ‘maar best goed hoor’ Ooit won De jong eens een flink geldbedrag, hij vertelde het aan niemand maar het geld was ook zomaar weer besteed. Van het laatste geld ging hij trouwen en mocht zijn echtgenote het huis inrichten. Een kort pauze volgde en na die pauze had Arjen een quizje met als vraag 1, vv Hardegarijp is opgericht in 1962, wat was de uitslag van de eerste officiële wedstrijd die ze speelden en tegen wie …… Ik wist het zeker niet maar in de kantine was nog een toenmalig speler. De tegenstander was Sc Veenwouden en de uitslag 6-2 ( of 2-6 als ik het goed onthouden heb)  Er volgden meer vragen die Henk de Jong als ‘onderwerp’ had. Met ‘hand omhoog of hand omlaag’ moesten ‘foute handen’ gaan zitten. Er bleven 2 over die een suikerbrood verdienden. 

Het gesprek tussen Arjen en Henk ging verder en heel veel onderwerpen passeerden de revue. Een beetje heen en weer in de tijd maar erg leuk elke keer. Uiteraard ook met vragen uit de zaal. Bij de inhuldiging van Koning Willem Alexander was De Jong ook uitgenodigd omdat hij toen kampioen geworden was ‘doch mar gewoan’ was een antwoord daarop van De Jong.

Ook werden de resultaten van dé Fryske derby’s van een aantal jaar terug even besproken. Ook bij vv Hardegarijp zijn fans van beide Fryske BVO’s. noem het heel speciaal gezellig. De Cambuur fans hadden in de kantine de overhand maar De Jong had aan beide clubs heel goede ‘gelijkwaardige’ herinneringen.

Op een vraag uit de zaal kwam ook een mooi antwoord. Vv Hardegarijp heeft dit lopende seizoen een nieuwe hoofdtrainer en deze werd ‘gelijk’ uitgenodigd om naar Doetinchem te komen om trainingen bij te wonen en daar achter de schermen te kijken. Oane Westra (de VVH trainer) had er geloof ik wel oren naar.Ook ex vv Hardegarijp 1 speler Berwout Beimers kwam ter sprake. Berwout is nu een ‘dragende’ speler bij Harkemase Boys en maakt bijna elke week prachtige doelpunten, een tijdje terug zelfs 3 in één wedstrijd. De Jong kende hem niet echt maar beloofde te gaan kijken. Dat Arjen zei dat hij dan zijn broer er gratis bij kreeg kan natuurlijk niet, die blijft ‘gewoon’ bij VVH 2

De klok tikte door en ruim na 22.00 uur kwam er een einde aan dit zeer leuke gesprek met humor maar ook ‘de naakte waarheid’ die niet altijd even leuk was.De voorzitter van de Club 100 vvh, Andre Gramsma, bedankte de heren De Jong en De Boer. Henk De Jong ging naar huis maar niet nadat zijn boek gekocht kon worden, velen kochten het –gesigneerde-  boek. Ook Arjen ging later naar huis, hij komt waarschijnlijk aanstaande woensdag alweer terug naar sportpark De Warren. Als speler van VVH 5 traint hij regelmatig, wedstrijden speelt hij wat minder door zijn werk bij de Omrop verslaat hij wedstrijden van Heerenveen zeer regelmatig en die voorbereidingen beginnen vroeg op de zaterdag.

Een prima avond de nog wel even door ging met hapje, drankje en echte VVH gezelligheid.

Jan Kamminga