20
do, juni
5 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
BURGUM - Dat, 'in sportive en geselliche jûn', was de wens van de organisatie zoals die op het programmablaadje stond in bijna foutloos en geef Frysk, dat zie je niet zo vaak helaas. Het ging om een zaalvoetbaltoernooi, georganiseerd in sporthal De Wetterstins met als drijvende krachten de 35+ ploeg van BCV. Een traditioneel kersttoernooi dat inmiddels aan zijn zevende editie toe was. Een toernooi op een schaal die wat bescheidener is dan het toernooi om de Tytsjerksteradiel Cup in de Westermar. Maar ja...


Maar ja...
Nee, ook dit jaar geen zaalvoetbaltoernooi om de Tytsjerksteradiel Cup, die met die grote oren ja, het toernooi dat zo mooi de voetballoze kerstperiode brak. Ik hoef u het drama niet uit te leggen, ik hoef er geen tekening bij te maken, zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen. En wat dat betreft kwam het feit dat ik werd uitgenodigd om te komen kijken bij het Nijjierstoernoai in de Wetterstins als geroepen. Toch even een avond lekker voetbal kijken. En dus meld ik mij om even voor zes uur in de avond bij het zwembad in Burgum van welk complex deze sporthal onderdeel uitmaakt. Daar is het nog heel rustig en even vrees ik dat ik mij of in de datum of in de tijd heb vergist. Maar dat valt mee, in de sporthal is wel degelijk enige beweging te bespeuren. Maar ja, zes uur in de avond, 'itenstiid' in veel huishoudens is ook niet echt een publieksvriendelijk tijdstip. Maar geen zorg, binnen een kwartier daarna is bijna iedereen die er zijn moet ook daadwerkelijk aanwezig. Ik krijg een heus programmaboekje, nou een boekje van één pagina, maar wat ik moet weten staat er op, inderdaad helemaal in het Frysk. De Afûk en Sis Tsiis zouden applaudisseren denk ik. Het hele speelschema staat erop en ook het verdere verloop van het toernooi. De Westerstins beschikt niet over een toeschouwersaccommodatie van enige importantie en dus moet het publiek, een klassiek voorbeeld wat ik vaak het 'omsittend laach' pleeg te noemen, het doen met van die lage gymnastiekbanken, zonder rugleuning. En dus ga ik zoek in de catacomben naar een stoeltje. Die zoektocht lukt en dus kan ik redelijk comfortabel zitten. Dat comfort wordt nog aanzienlijk verhoogd door het aanbod van koffie. Voor mij kan de avond al niet meer stuk. Er zijn tweescheidsrechters 'aangetrokken', beiden met de nodige ervaring in dit metier: Wiebe Hietkamp en Emko Vogelzang. Alvast even op voorhand: zij doen het prima en ze houden het geheel binnen de grenzen van het betamelijke. Natuurlijk, er worden overtredingen gemaakt, dat hoort nu eenmaal bij zaalvoetbal, maar die vallen merendeels in de categorie 'per ongeluk'. Opzettelijk zijn er maar heel weinig.   

poules
De deelnemende teams, acht in totaal, zijn ingedeeld in twee poules en de winnaars van die poules zullen later op de avond de finale spelen. In poule A zitten: BCV 1, Sumar 2, BCV NEO's en Bergum. In poule B geven Suwâld, Sumar 1, BCV 2 en Time Out acte de présence. En als u een beetje ingevoerd bent in de voetbalscene in deze regio, weet u in welke categorie u moet zoeken, het is niet voor niets een 35+ toernooi.

wedstrijden poule A
Er wordt gespeeld op een soort rijmschema: A, A, B, B enzovoort. Voor de overzichtelijkheid heb ik voor de verslaggeving gekozen voor de twee aparte poule, dus eerst alle wedstrijden van poule A , daarna alle B-poulewedstrijden. De wedstrijden duren 12 minuten en er wordt niet gepauzeerd tussen de wedstrijden, meestal bevordert dat het tempo en de voortgang van het programma. En dat is ook dit keer het geval.

poule A
BCV en Sumar 2 openen het bal en eigenlijk verwondert het niet, mij niet in ieder geval, dat BCV wint: 2-0. Daarna komen de BCV NEO's, die naam heeft overigens niets te maken met 'nieuw', hij staat voor 'Nooit Echt Opgehouden' en die omschrijving past wel bij de samenstelling van dit team en het karakter van het voetbal, in actie tegen Bergum. Dat lijkt lang, héél lang zelfs, op een 0-0 uit te draaien, tot BCV erin slaagt in de laatste tien seconden alsnog de winnende treffer te scoren: 1-0. In hun toptijd waren dit merendeels uitstekende voetballers. In de tweede serie in deze poule spelen BCV 1 en Bergum tegen elkaar en als toekomstige fusiepartners spelen ze keurig gelijk: 0-0. De derde ronde brengt eerst BCV tegen de NEO's binnen de lijnen en ook dat eindigt in 0-0. De laatste wedstrijd van deze poule, die tussen Bergum  en Sumar 2 is sensationeel, want de Sumarders winnen toch wel verrassend met 1-3. 

poule B
De B poule wordt geopend door Suwâld en Suameer 1, een duel dat door de Suwâldster nipt met 1-0 gewonnen wordt. BCV laat weinig heel van Time Out: 4-0. In de tweede reeks herstelt Time Out zich door met 0-2 van Suwâld te winnen. In serie drie wint BCV 2 met 0-2 van Suwâld en houden Time Out en Sumar 1 elkaar met 0-0 keurig in evenwicht. En daarmee zijn we aan de finales toe, maar die kan ik helaas niet bekijken, ik heb nog andere verplichtingen en dus ga ik naar huis met de belofte van de organisatie dat ze mij de uitslagen van de finalepoule zullen mailen. Daaruit blijkt dat Sumar 2 dit toernooi toch wel verrassend in zijn voordeel heeft beslist. Time Out wordt tweede, voor BCV 1, BCV 2, BCV NEO's, Suwâld, Bergum en Sumar 1. Ik weet niet of er zwaar gegokt is op de uitslag, maar wie op Sumar zijn geld heeft gezet, kan in de nazit waarschijnlijk gratis drinken. Maar dat zijn natuurlijk wel de verrassende dingen in zo'n toernooi die het aantrekkelijk en leuk maken. Eigenlijk, zit ik me in de auto terug naar huis te bedenken, is het grote verschil tussen dit en het Tytsjerksteradiel toernooi, alleen het publiek. Dat is hier in de Wetterstins schaars, maar dat kan ook niet anders, er is simpelweg geen ruimte. In de Westermar zaten bij de finale avond toch tussen de 500 en 700 liefhebbers te kijken. Maar qua inzet en spanning was het onderscheid er niet of nauwelijks. Concluderend kun je zeggen dat dit Nijjierstoernoai qua amusementswaarde prima scoorde, mede dankzij een uitstekende organisatie. 'In sportive en gesellige jûn', nou dat was het. En over de nazit hoeft u zich 'moai grif' ook geen zorgen te maken. Want de meesten van deze mannen kunnen niet alleen goed voetballen...

Binne Kramer