12
wo, aug
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
HARKEMA - Roelof de Jong speelt met ingang van volgend seizoen weer voor Harkemase Boys. De 32-jarige verdediger komt over van SC Genemuiden. De Jong was in het seizoen 2011/2012 ook al actief voor de Harkieten. "Na acht jaar dus weer terug", zegt De Jong. "Ik ben nu een veel completere voetballer."


"Eerder speelde De Jong bij Heerenveense Boys, ONS Sneek en Drachtster Boys. Na twee goede seizoenen bij de Drachtsters maakte De Jong in 2011 de overstap naar Harkemase Boys. "Dat was mijn eerste seizoen in de topklasse, een heel hoog niveau", kijkt De Jong terug. "Kwalitatief hadden we een goede groep, maar het was onrustig. Daardoor hadden we geen succes en degradeerden we." Dat is nu anders, ziet De Jong. "Harkemase Boys is nog steeds de meest toonaangevende club in de regio en doet het goed in de Derde Divisie."

Na het seizoen op De Bosk ging De Jong voor Staphorst spelen. Daar kende hij vijf succesvolle seizoenen. "In 2015 verloren we de bekerfinale van Harkemase Boys, maar een jaar later pakten we de districtsbeker en ook de landelijke beker. Dat was een echte teamprestatie."

Inmiddels is hij bezig aan zijn tweede seizoen bij Genemuiden. In de winterstop besloot hij om daar na dit seizoen te vertrekken. "Er was interesse van een paar clubs, waaronder Harkemase Boys. Ik heb toen de knoop doorgehakt. Daarna heb ik contact met Harkemase Boys gehouden en we zijn eruit gekomen." De Jong, woonachtig in Heerenveen, is blij met z'n terugkeer naar Harkema. "De club speelt op een hoog niveau en heeft bovendien een leuke en fanatieke achterban. Daar houd ik van, die fanatieke supporters. Én het is weer een Friese club voor mij. Ik ga ervan uit dat dit ook m'n laatste club is."
Er is veel veranderd sinds De Jong voor het laatst voor Harkemase Boys speelde. Zo is er van de selectie van 2011/2012 niemand meer actief op De Bosk. Toch kent De Jong een aantal spelers wel van de velden. "Met Noureddine Boutzamar voetbalde ik wel op de Cruijff-velden in Heerenveen. Tegen Iloba Achuna heb ik vaak gespeeld en met Staphorst speelden we in de hoofdklasse tegen Harkemase Boys, waar toen Henny Bouius, Robert Stelpstra, Erick Jansema en Jesse Renken ook al speelden."

Ook De Jong, die in het dagelijks leven als 'lead data' werkt bij fietsproducent Accell Group, is als voetballer veranderd. "Ik ben wat rustiger geworden aan de bal, en voetballend iets beter. Gewoon wat completer en sterker. En in mijn vorige periode bij Harkemase Boys was ik 24 jaar. Inmiddels heb ik tien jaar ervaring in de hoofd- en topklasse en in die tijd heb ik bijna alles gespeeld."
Bij Genemuiden speelt De Jong regelmatig als verdedigende middenvelder, maar hij voelt zich centraal achterin het meest thuis. "Op die positie focus ik me", zegt De Jong "Trainer Tieme Klompe heeft op een vergelijkbare positie gespeeld. Daar hebben we het ook over gehad. Ook dat was voor mij een reden om terug te keren naar Harkema."

Jens Jurn Streutker bewandelt de omgekeerde weg. De verdediger verlaat Harkemase Boys aan het eind van dit seizoen en gaat voor SC Genemuiden voetballen.
Advertentie