18
wo, sept
0 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
BURGUM - Het was destijds in september de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen: BCV tegen Hardegarijp. De thuisclub won ruim en tamelijk eenvoudig. Toch stond er zaterdagmiddag bij de terugwedstrijd op sportpark De Warren in Hurdegaryp behoorlijk wat spanning op het duel. Dat had alles te maken met de toch wel teleurstellende en verassende nederlaag die koploper BCV thuis leed tegen Blauw wit '34: 0-4. Vraag was natuurlijk of dat een incident was, dan wel de inleiding van een echte mindere periode  van de Burgumers.


BCV bezig aan afscheidstournee
BCV is bezig aan een heuse afscheidstournee, de Burgumers spelen hun laatste wedstrijden onder de 'oude' naam BCV. Na dit seizoen krijgt na de fusie met plaatsgenoot vvBergum de club een nieuwe naam en dan zal er alleen nog onder die naam op zaterdag worden gespeeld. Dat zal even wennen zijn, niet alleen voor de nieuwe ploeg, maar zeker ook voor de toeschouwers. Voor de goede orde, zaterdags bestaat het 'omsittend laach' bij de thuiswedstrijden van BCV nu ook al voor een niet gering gedeelte uit Bergum supporters en 's zondags is dat bij vvBergum niet anders. Dus wat dat betreft is het gewenningsproces al een aantal jaren in volle gang. Maar toch. De ploeg die BCV nu het veld in stuurde zal de nodige veranderingen ondergaan en vast en zeker een injectie van Bergum-spelers krijgen. Hoe dat er uit gaat zien is nu nog in ochtendnevelen gehuld, maar de nieuwe trainer Henk Konings zal zeker zijn stempel drukken op die nieuwe selectie. Afscheid nemen met een kampioenschap zou voor de firma Bouma, zoon Jasper en vader Meint, natuurlijk prachtig zijn, gesteld natuurlijk dat ze die titel daadwerkelijk binnen slepen. Vorige week kwam er even een deukje in het schijnbaar onklopbare imago van de Burgumers toen met liefst 0-4 werd verloren van runner up Blauw Wit'34 uit Leeuwarden. De hamvraag was derhalve zaterdagmiddag op sportpark De Warren in Hurdegaryp of BCV die vlek van het blazoen kon wegpoetsen. En thuisclub Hardegarijp zou er natuurlijk alles aan doen om de smadelijke nederlaag van de seizoenopening uit te vlakken. Alle ingrediënten voor een smakelijk voetbalgerecht waren derhalve aanwezig. Het enige dat niet echt meewerkte was het weer, in die zin, dat de halve storm die over het sportpark gierde, bij vlagen windkracht acht of meer, niet echt in het voordeel was van de kwaliteit van het voetbal dat beide ploegen op de kunstgrasmat legden. Beiden moesten elk een helft tegen die wind optornen en dat was bepaald geen sinecure. Trouwens met die windkracht acht in de rug spelen was ook niet echt 'een fluitje van een cent', er verdwenen nogal wat lange ballen over de kantine of naar de belendende velden. De schoonheidsprijs verdiende deze ontmoeting dan ook niet, ook al waren er wel verzachtende omstandigheden. Kwam nog bij dat beide ploegen de nodige moeite hadden met de leiding van scheidsrechter Stundebeek. Hij haalde zich met name de gram van de thuisclub op de hals naar aanleiding van de twee penalty's die hij BCV gaf, cadeau deed, volgens spelers en aanhang van Hardegarijp. Wat daar van aan was, blijft altijd moeilijk te beoordelen, al hadden ook in dit geval de twee kampen aan supporters daar geen enkele moeite mee. Hun kritiek bleef veelal binnen de perken, al waren soms de verbale uitingen weinig subtiel en trad een enkeling op dat gebied behoorlijk ver buiten de oevers van het betamelijke.

eerste helft
Het waait hard, stormachtig zelfs als ik via de Zomerweg naar Hurdegaryp rijd op deze zaterdagmiddag. Ik vind nog net een plekje op het eigenlijk al overvolle en eigenlijk veel te kleine parkeerterrein bij sportpark De Warren. Velen vragen zich wel eens af waarom ik in één van de allerkleinste autootjes van het hele scala rijd. Nou, daarom dus, een Up past ook in de kleinste plekjes. Ik meld mij in de bestuurskamer van vvHardegarijp en ben kort daarvoor al welkom geheten door voorzitter Wijnand Kelders. Ik neem met collega Jan Kamminga even het laatste nieuws door, maar hij heeft weinig tijd, hij moet de pupil-van-de-week begeleiden, een taak met veel verantwoordelijkheden. Maar met de aanwezigen in de bestuurskamer 'kinne wy it wol pratende hâlde', geen enkel probleem. Dan loopt het tegen tweeën en mij wacht de steeds lastiger wordende afdaling langs de stalen kantinetrap. Meestal zit ik aan de noordelijke lange zijde, maar deze keer kies ik voor de overkant, op de tribune dus. Niet ideaal, nee, het is er droog en in de luwte, maar vanaf mijn stoeltje zit ik eigenlijk net te laag, ik kijk tegen die dikke buis die als veiligheidsafscheiding dient aan. Maar ik neem het ongemak voor lief onder deze omstandigheden, 'jo kinne net alles hawwe'. 

(kunst)gras
BCV speelt thuis in Burgum ook op kunstgras, maar toch is het opvallend dat het de gasten zijn, BCV speelt tegen de gierende zuidwestenwind in, die er geen gras over laten groeien. We schrijven de tiende minuut als Yorn Sikkenk een vrije trap mag nemen en die met een schitterende uithaal in het kruis boven keeper  Oosterhuis jaagt: 0-1. Hardegarijp moet dus 'in de beugel', met nog een helft tegenwind in het vooruitzicht. De thuisclub probeert het wel, maar Ralph Wietses is voorin een 'eenzame spits', hij moet merendeels de ballen zelf ophalen en het in z'n eentje proberen te redden. Hard werken is zijn credo, maar succes brengt het hem en zijn ploeg vooralsnog niet. De harde wind speelt een belangrijke rol en beide ploegen zijn genoodzaakt om het onvervalste opportunisme tot spelconcept te verheffen. Dat betekent dat er in deze eerste helft niet meer gescoord wordt en er dus bij 0-1 gerust wordt. Cijfermatig is er met die minimale stand nog niets beslist, maar het is wel degelijk BCV dat de beste kansen krijgt.

tweede helft
Collega Jan brengt mij koffie en 'dêr is it echt waar foar', want droog en luwte is prachtig, maar het blijft behoorlijk koud hier op De Warren in Hurdegaryp. Eigenlijk, blijkt al spoedig, is deze tweede helft een afspiegeling van het eerste bedrijf. BCV heeft nu de stormachtige wind in de rug en enerzijds is dat een voordeel, je bent sneller aan de overkant, maar aan de andere kant vergt het nog meer van de precisie in de opbouw: lange ballen zijn so wie so uit den boze. In feite wordt de wedstrijd beslist in de 62ste minuut als Merijn Feenstra keeper F.J. Oosterhuis kansloos laat: 0-2. En als Yorn Sikkenk even later vanaf de stip mag aanleggen betekent dat de 0-3 en dan is het game over. Over die strafschop is heel wat te doen, vooral bij de thuisclub leidt die tot veel commotie. Maar scheidsrechter Stundebeek is onverbiddelijk: met een hele rits Hardegarijp-spelers in zijn kielzog blijft hij naar de stip wijzen. Yorn Sikkenk heeft geen moeite met het buitenkansje en schiet koeltjes raak. Of het een penalty was valt vanaf mijn zitplaats moeilijk te beoordelen, bovendien wordt tegenwoordig vrijwel elke penalty fel omstreden, dus dat is ook geen maatstaf. Hoe dan ook, het staat 0-3 en het is duidelijk dat dit niet meer spannend gaat worden. Zeker niet als in de 85ste minuut Hardegarijp mag aanleggen vanaf de stip. En ook die 11-metertrap is een klusje voor Yorn Sikkenk die daarmee zijn derde treffer aantekent: 0-4. Het lijkt er op dat moment op dat Hardegarijp voor nul naar de kant moet, maar dat wordt de thuisclub bespaard, als in de 88ste minuut Levi Kuperus die hatelijk grijnzende nul van het scorebord schiet: 1-4. Daar blijft het bij en dus houdt BCV aan de dubbele confrontatie met streekgenoot Hardegarijp de volle zes punten over. En daarmee herstelt de ploeg van Bouma&Bouma zich op overtuigende wijze van de zeperd van vorige week tegen Blauw Wit'34.

Binne Kramer