04
do, juni
4 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
HARKEMA - Voor de wedstrijd Harkema Opeinde 1-Foarút 1 werden twee spelers van de thuisploeg gehuldigd. Hoeveel het er exact zijn is niet bekend, maar dat Hilbrand Benedictus en André de Graaf veel meer dan honderd officiële wedstrijden speelden voor Harkema-Opeinde 1 is zeker. Een huldiging was er nog nooit van gekomen in het verleden. Daarom werd de thuiswedstrijd tegen Foarút aangegrepen voor deze gelegenheid.


Hilbrand Benedictus debuteerde op 12 februari 2006 voor Harkema-Opeinde 1. Veel Harkema-supporters zullen zich dit debuut nog goed kunnen heugen. Het Harkemaster vlaggenschip - vechtend tegen degradatie in de tweede klasse zondag - speelde die middag tegen hoogvlieger Helpman. Geheel onverwacht werd er die middag met 1-3 gewonnen. Goudhaantje met twee treffers was de 16-jarige debutant Benedictus. Al vlot groeide de goalgetter uit tot een vaste waarde in het eerste elftal. De doelpunten werden aaneen geregen. Het hoogtepunt was het kampioensjaar 2009/2010, toen Benedictus 22 keer het net vond in de derde klasse. Na een uitstapje naar 't Fean'58 keerde Benedictus in 2011 terug op 'De Heide', waar hij één van de oprichters was van het zaterdagmiddagelftal. Drie jaar lang had Harkema in de standaard vijfde klasse de beschikking over een 'ZM'. Toen dit in 2014 ter ziele ging verkaste de beweeglijke spits naar ASC en later Zeerobben. In 2016 maakte Harkema-Opeinde de overstap naar het zaterdagvoetbal. Voor Benedictus was dit aanleiding weer terug te keren op het oude nest. Naar schatting speelde Benedictus - verdeeld over drie perioden - rond de 250 officiële wedstrijden voor Harkema Opeinde 1. Hij kwam hierin tot het indrukwekkende aantal van 159 doelpunten.

André de Graaf speelde zijn eerste officiële duel voor Harkema in het eerder gememoreerde ZM-elftal. Toen hier in 2014 de stekker uit ging, maakte De Graaf de overstap naar 't Fean'58. In Surhuisterveen werd De Graaf - net als in Harkema - zeer gewaardeerd. Zo werd hij in 2016 bij de Feansters verkozen tot speler van het jaar. Toch kroop ook bij De Graaf het bloed waar het niet gaan kan. In 2016 keerde hij samen met Hilbrand Benedictus terug op De Bosk toen Harkema Opeinde het zondagvoetbal vaarwel zei. In zijn eerste seizoen terug op het oude nest vestigde de betrouwbare goalie, samen met zijn verdedigers, een opmerkelijk record. Liefst 937 minuten lang bleef De Graaf zonder tegendoelpunt. Een 37 jaar oud clubrecord verdween zo uit de boeken. Naar schatting speelde De Graaf zo'n 125 officiële wedstrijden voor het Harkemaster vlaggenschip.
Namens het hoofdbestuur ontvingen de jubilarissen een bos bloemen en een ingelijst aandenken. De Club van Honderd liet haar waardering voor de beide spelers blijken in de vorm van een dinerbon.

Foto's: Albert Schievink

Advertentie