24
vr, mei
2 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
BURGUM - Bergum kon zondagmiddag op eigen Koninsland geen passend vervolg geven aan de uit-zege van vorige week tegen WVV in Winschoten. Tegen GOMOS uit Norg gingen de Burgumers kansloos het schip in: 0-3. Eigenlijk was de wedstrijd al in de eerste helft beslist, want de 0-3 eindstand stond al na de eerste 45 inuten op het scorebord. En toen de thuisclub ook in de tweede helft aanvallend onmachtig was, kwam daar geen verandering meer in, de tweede helft was in feite een formaliteit.


Motivatie laat Bergum in de steek
"It liket wol at se nearne mear foar spylje", aldus een toeschouwer achter mij tijdens de eerste helft van Bergum-GOMOS. Zo leek het inderdaad, want waar de gasten er vol voor gingen, daar maakte Bergum een uitgebluste indruk, er zat geen vaart in, geen fighting spirit en het deed ook allemaal tamelijk mat aan bij de Burgumers. De 0-3 die bij rust op het scorebord stond, was dan ook een juiste afspiegeling van het krachtsverschil tussen beide ploegen. GOMOS speelde met 'fleur en faasje', en daar kon Bergum maar weinig tegenover stellen. Achter mij veronderstelden ze dat er met de naderende fusie voor de thuisclub niets meer was om nog voor te spelen, het maakte immers toch niets meer uit. Een wel erg ongemotiveerde instelling en de vraag blijft natuurlijk of dat inderdaad een rol heeft gespeeld in deze wel heel matige eerste helft tegen GOMOS. Aan het weer kan het niet gelegen hebben, aan de publieke belangstelling in feite ook niet, want omdat de gasten uit Norg een behoorlijk aantal supporters hadden mee genomen naar het Koningsland en bij Bergum 'the regular crowd' hun vaste plekken-in-de-zon hadden ingenomen, was er genoeg ambiance om er een lekkere voetbalmiddag van te maken. Dat werd het ook wel, maar eigenlijk alleen voor de GOMOS-aanhangers. Die van Bergum stonden af en toe hoofdschuddend en soms zelfs mokkend langs de lijn, voor hen viel er niet veel te genieten. In de tweede helft was het qua voetbal allemaal beter, maar niet genoeg om er nog een echte spannende wedstrijd van te maken. Er werd nog wel twee keer bijna gescoord in het tweede bedrijf, maar de eerste werd wegens buitenspel afgekeurd en de tweede, een penalty van Steffen Kempe, werd over geschoten. En dus bleef het bij 0-3, een terechte zege voor de Drenten, daar was weinig op af te dingen.

omstandigheden
Zoals gezegd, aan de omstandigheden kan het deze zondagmiddag in februari niet liggen. Het is werkelijk schitterend weer, 'sinnich en net in sprút kâld'. Niet dat de temperatuur zo vreselijk hoog is, een graad of tien schat ik, maar vooral omdat de zuidenwind het voor de gelegenheid 'kalm oan docht'. En dus is het verblijf langs de lijn voor de tijd van het jaar buitengewoon aangenaam. De wedstrijd staat onder leiding van Bjorn Kuiper en heel even denk je daarbij, hé, Bjorn Kuiper, waar kennen we die van, maar nee, de naam is iets anders. Maar, het dient gezegd, hij fluit prima, al vindt niet iedereen dat, zo is bij vlagen te horen, zowel binnen als buiten de lijnen. Maar dat is tegenwoordig gebruikelijk, daar kijkt niemand meer van op. 

initiatief
Het zijn de gasten die, meteen nadat de pupil van de week de GOMOS-keeper vakkundig in de luren heeft gelegd, het initiatief nemen. Ik 'sit achterde ferkearde goal', want Bergum slaagt er maar mondjesmaat in in de buurt van keeper Koning van de gasten te komen en dus binnen bereik van mijn camera. De oogst aan foto's is na 45 minuten dan ook tamelijk schraal. Ik heb dan al drie treffers gemist, het enige is dat ik hier, achter de goal van de gasten, met de zon op mijn rug en uit de wind zit. En dat is in februari ook wat waard natuurlijk.

opening
GOMOS opent het bal, maar we moeten wachten tot de 19de minuut eer dat overwicht van de gasten ook op het scorebord tot uitdrukking komt. De verdediging van Bergum ziet er niet echt glanzend uit en de 0-1 is daar een logisch gevolg van. Wie verwacht had dat de thuisclub meteen de rug zou rechten en zou proberen een tegenoffensief te ontketenen, komt bedrogen uit. GOMOS blijft het gebeuren bepalen en het aantal keren dat Bergum voor de goal van de gasten verschijnt, zijn op de vingers van een 'houtzagerijhandje' te tellen. Integendeel, het zijn de gasten die de meeste en de beste kansen krijgen. Pas als we tegen de rust lopen levert dat voor GOMOS de volgende treffer op. We schrijven de 41ste minuut als het 0-2 wordt en ook nu ziet de defensie van de thuisclub er niet helemaal okselfris uit. Het vonnis wordt definitief als het nog geen minuut later 0-3 wordt, als de achterhoede opzichtig blundert. Daarmee lijkt de wedstrijd nog voor de rust beslist, al  heeft Bergum natuurlijk nog een hele helft voor 'Wiedergutmachung'.

tweede helft
De wandeling naar de kantine inclusief de klim langs die trap lokken mij  niet en dus blijf ik zitten, het is hier best uit te houden en ik heb stille hoop dat een van de supporters achter mij wel zo aardig is om een kop koffie voor mij mee te nemen. Ik word niet teleurgesteld. Wat ik van de tweede helft verwacht? Nou, in ieder geval dat Bergum meerdere tandjes zal bijsteken, iets wat zich in het slotgedeelte van de eerste helft al een beetje aftekende. Ik kan mij niet voorstellen dat de thuisclub zich zonder slag of stoot 'yn 'e groppe' zal laten spelen. Ik zit mij af te vragen hoe ik hier volgend jaar zal zitten, maar ik realiseer me dat er dan niet meer op zondag wordt gevoetbald door het nieuwe team. Dat zal gaan spelen onder de naam FFBurgum, Fuotbal Feriening Burgum voluit, dan wel Club Burgum. Dat zal naar analogie van het Belgische Club Brugge zijn vermoed ik, maar het doet mij in eerste instantie wat teveel denken aan die andere betekenis van een Club. Misschien wat dirty minded, maar FFBurgum lijkt mij wel wat, al denk ik dat het in de volksmond toch simpelweg Burgum zal worden. 'Wy spylje hjoed tsjin Burgum'. Maar er wordt als ik het goed begrepen heb gestemd over die naam, dus dat is afwachten, ik mag niet meestemmen. Waar, uiteraard, ook uitgebreid over wordt gespeculeerd, is, welke spelers straks het eerste team gaan vormen. En natuurlijk over wat er met de rest gaat gebeuren. Ik ben uiteraard heel benieuwd, ik ken beide teams behoorlijk goed, maar ik ben blij dat ik die keuze niet hoef te maken. Eerst maar eens kijken hoe dit duel afloopt. Eén ding wordt snel duidelijk in deze tweede helft, Bergum tapt uit een ander vaatje, het wordt in ieder geval een echte wedstrijd en de eenzijdigheid van de eerste helft is zo goed als verdwenen. Maar ook nu heeft Bergum moeite om in de buurt van de zestien van GOMOS te komen. De eerste keer dat dat gebeurt levert het overigens wel degelijk een treffer op. Maar die wordt afgekeurd door scheidsrechter Kuiper wegens buitenspel. Ik zit niet goed om te kunnen beoordelen of dat terecht is en hoewel achter mij de virtuele VAR wordt ingeschakeld, blijft de referee bij zijn beslissing: no goal! Pas veertig minuten later krijgt Bergum de tweede kans die hatelijke nul van het scorebord te vegen. Dan mag Steffen Kempe vanaf de stip aanleggen voor een strafschop, maar toch wel een beetje in de stijl van dit duel, jaagt hij de bal over in plaats van in de goal. En dus blijft het bij 0-3, in feite een uitslag die wel zo ongeveer recht doet aan de krachtsverhoudingen binnen de lijnen. Conclusie: ik heb Bergum wel eens beter zien voetballen. 

Binne Kramer