14
di, juli
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
EASTERMAR - De derby tussen Eastermar en Suawoude werd gespeeld onder voor deze tijd welhaast ideale omstandigheden. Maar het inspireerde de beide ploegen niet om er echt een glanzende vertoning van te maken. Met andere woorden: het weer was prachtig, maar het voetbal was matig. Te veel ging er aan beide kanten mis en er waren grove fouten voor nodig om de uiteindelijke 2-1 eindstand op het scorebord te krijgen. Eastermar won als zijnde de meeste gelukkige van de twee.


Meer spannend dan fraai
Het is een cliché, deze kop, maar hij paste te mooi op het verslag van deze wedstrijd om hem niet alsnog uit de kast te halen. Want Eastermar tegen Suawoude was wat je er van kon verwachten: een pittig duel dat het moest hebben van de spanning, meer dan van de kwaliteit. Attractief was het zeker, omdat er in zo'n vijfde klas format altijd ruimte is voor onverwachte dingen, in deze kolommen ook wel 'onvoorstelbaar en onvoorspelbaar' geheten. En dus, moet ik eerlijk toegeven, kom ik graag kijken, er gebeurt altijd van alles, meestal kom ik thuis met een serie foto's waarin die spanning en die attractiviteit te zien zijn. 'Never a dull moment' heet dat in Engeland en deze aflevering van Eastermar tegen Suawoude maakte daar geen uitzondering op. Tel daarbij op dat het prachtig weer was, 'sa sacht as side' en het verblijf langs de lijn op sportpark Burgerkamp was bepaald 'noflik' te noemen.

Sander
Als de scheidsrechter van dienst het duel op gang heeft gefloten ontwikkelt zich een duel zoals je dat van vijfde klasse ploegen kunt verwachten. Aan inzet ontbreekt het aan beide kanten niet, maar die inzet is zeker niet bepalend voor de kwaliteit van het voetbal. Met andere woorden: die houdt niet over, beide ploegen moeten het hebben van inzet en karakter, strijdlust en opportunisme. Dat kan overigens heerlijke wedstrijden opleveren, duels waarbij je je als toeschouwer niet hoeft te vervelen. Bovendien hoeven we niet lang te wachten op de opening van deze ontmoeting. Als de stadionklok op acht staat is het al raak. Dan mag Sander Smedema van Eastermar een corner nemen van links en als de kruitdampen zijn opgetrokken blijkt dat de bal in één keer in de goal is terecht gekomen, onhoudbaar voor de wanhopig zwevende Suawoude-doelman Jos Plantinga: 1-0. Een ferme opsteker voor de thuisclub met in het achterhoofd het gegeven dat Suawoude nu zal moeten komen om wat aan die achterstand te doen. Er moet gerepareerd worden en dat kan alleen als de gasten zich meer en intensiever met de aanval gaan bemoeien. Maar dat is bepaald geen sinecure, bij Eastermar spelen een paar mannetjesputters die niet van plan zijn mee te werken aan een Suwâldster revival. Verpersoonlijking van die defensie kracht is de al gememoreerde Sander Smedema, hij werpt zich op als rots in de branding en de Suwâldsters hebben daar behoorlijk moeite mee, ze slagen er maar een paar keer in om in de buurt van keeper Jelle van der Wal te komen. En als dat wél gebeurt is diezelfde Van der Wal bepaald niet van zins om te capituleren. Het meeste balbezit in deze eerste helft is voor de thuisclub, maar echt veel kansen kunnen de mannen van coach Marco van der Veen daar niet uit peuren, ook bij Suawoude staat het achterin allemaal redelijk stabiel. En dus wordt dit duel merendeels uitgevochten op het drukbezette middenveld. Eastermar maakt wel merendeels de wedstrijd, maar heeft het toch wel behoorlijk lastig met het zich stug verdedigende Suawoude. De 1-0 die bij de rust op het scorebord staat, een goal die in feite 'mear gelok as wiisheid' is, is niet onterecht, maar het is duidelijk dat deze wedstrijd zeker nog niet gespeeld is.

tweede helft
Het is hier prima toeven en dus blijf ik zitten, aan koffie ontbreekt het niet in Eastermar weet ik uit inmiddels langjarige ervaring. Ik ben benieuwd of Suawoude erin slaagt om het kloofje van één treffer te dichten. Zeker is, denk ik, dat als Eastermar op 2-0 komt, de wedstrijd beslist is. Het eerste blijkt waar te zijn, Eastermar komt op 2-0, maar het laatste is nog maar zeer de vraag. Die 2-0 valt in de 75ste minuut en hij heeft 'Seltenheitswert', met andere woorden, het is een goal die zonder meer vermeldenswaard is. Niet zozeer vanwege hoe de treffer valt, maar meer vanwege wie hem maakt. Dat is namelijk niemand minder dan Kees Schotanus, jarenlang topschutter van de Eastermarders. Maar hij heeft vorig seizoen afscheid genomen, dat weet ik zeker, want ik was erbij destijds in Noardburgum. Maar hij is van stal gehaald en als hij meedoet, hij komt er in de tweede helft in, is hij bijna een garantie voor één of meer doelpunten. Deze keer is het er maar één, maar achteraf is het wel een belangrijke, want de winnende. Hij klopt keeper Jos Plantinga en met die 2-0 lijkt dit duel in zijn definitieve plooi te zijn gelegd. Of toch niet? Nee dus, want als we bezig zijn met de blessuretijd, is het, ja wie is het eigenlijk die uit die onoverzichtelijke scrimmage helemaal aan de overkant scoort? Ik houd het vanwege de zichtbare rituelen even later, op Suawoude-spits Gosse Hoekstra, maar dat is giswerk. Niettemin, het is 1-2 en dat maakt het staartje van deze wedstrijd toch nog even heel spannend. Suawoude stuurt alles en iedereen naar voren en bij Eastermar hebben ze het zweet toch nog even in de handen. De gemoederen raken zelfs verhit en de zenuwen gieren door de kelen en al die commotie kost Johan van der Wal zelfs nog een rode kaart. Maar gescoord wordt er niet meer en dus wint Eastermar deze derby nipt met 2-1. Verdiend? Mwah, in feite zou een objectieve jury geopteerd hebben voor een remise denk ik. Maar aan dat soort bespiegelingen hebben ze bij de thuisclub even geen boodschap.  

Binne Kramer 

Advertentie