16
di, juli
0 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.
×

Fout

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

Voetbal

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

bbc62BURGUM - Over de hele wedstrijd bekeken was een gelijkspel misschien de meest 'eerlijke' en voor de hand liggende uitslag geweest van de wedstrijd tussen BBC O-13 en Oerterp O13. Beide ploegen ontliepen elkaar niet veel, in feite waren ze beiden goed genoeg om te winnen. Dat het de thuisclub was die met de winst ging strijken, was het gevolg van een furieus slotoffensief dat zijn bekroning vond in een schitterende stiftgoal van Marijn Bierling, die toen al twee treffers op zijn naam had.


Talent genoeg aan beide kanten
Onder bijna voorjaarsachtige omstandigheden troffen BBC O-13 en Oerterp O-13 elkaar op het kunstgras van het Koningsland in Burgum voor een testmatch, een oefenduel voor beide ploegen om te kijken hoe de winterstop was verteerd. Beide ploegen hadden er best zin in, het was prachtig weer, het veld was goed, dus stond niets een lekkere pot voetbal in de weg. En dat werd het ook, het duel werd gespeeld in een hoog tempo, het combinatievoetbal aan beide kanten zag er goed uit en er werd gescoord, ook niet onbelangrijk natuurlijk. Dat BBC uiteindelijk won met 3-2 was in feite bijkomend.

eerste helft
Het gaat in feite nergens om, maar dat is aan de inzet en strijdlust van beide ploegen niet af te lezen. Beide ploegen spelen vol op de aanval en dan kunnen we, er staat wel degelijk publiek aan de overkant, zien dat dit twee prima voetballende teams zijn met genoeg talent in de gelederen om er een prima duel van te maken. En dat gebeurt ook, het is Oerterp dat het meeste balbezit heeft in deze openingsfase. De gasten combineren ook wat makkelijker en zuiverder dan het wat druistige BBC dat zich nogal eens verliest in kansarme lange ballen naar voren. Het lichte overwicht van de gasten 'docht fertuten', want wat zo ongeveer de vijfde minuut moet zijn, hier is wel een electronisch scorebord, maar dat staat niet aan, komen ze op voorsprong. Die openingstreffer komt op naam van Milan Looper, als ik het goed verstaan heb, hij kopt een corner knap achter de BBC-doelman: 0-1. Op dat moment zeker niet onterecht, die voorsprong, maar het is voor de Burgumers wel een signaal dat er wat moet gebeuren. En dat gebeurt ook, want op het kwartier is het Merijn Bierling, hij is al een paar keer dreigend voor de goal van Oerterp opgedoken, die ook met een kopbal uit een corner, de 1-1 laat aantekenen. Het betekent ook dat BBC zich in de wedstrijd heeft geknokt waarin Oerterp aanvankelijk de beste papieren had. Saillant detail: het enige meisje op het veld, ze speelt bij Oerterp, is een van de beste voetballers op het veld: snel, beweeglijk, met een arsenaal aan prima bewegingen in huis en bovenal, met een 'over my dead body' mentaliteit. Als zij een persoonlijk duel verliest, dat gebeurt overigens niet vaak, knokt ze zich steevast terug om alsnog de bal te veroveren. Alleen al voor zo'n voetballer zou je naar een wedstrijd komen kijken: 'sokken kinst der wol by ha', heet dat hier in de wâlden. Ik blijf in de pauze zitten waar ik zit, het is hier best uit te houden en 'dat hele eind' is me te ver. Bovendien heb ik van te voren al koffie gedronken met en bij Jan van Arkel in de kantine. Ik ben benieuwd naar het tweede bedrijf.

tweede helft
Het is opnieuw Oerterp dat aan de leiding komt, maar hoe de goal precies gemaakt wordt en door wie, onttrekt zich aan mijn waarneming, ik moet tegen de nog laagstaande zon in kijken. Hoe dan ook, de gasten leiden met 1-2 en het is aan BBC om daar wat aan te doen. En dus kunnen de drie coaches langs de kant naast mij aan het werk. Jacob Frimpong, Youri Sluijk en Reinder van der Heide zijn druk in de weer om hun ploeg op het juiste spoor te zetten. Dat doen ze overigens niet middels wat dan zo mooi heet 'de voorzeg-methode'. Met andere woorden ze blijven niet constant praten, ze laten hun ploeg zo veel mogelijk zelf naar oplossingen zoeken. En dat werkt zo te zien prima, dit team herbergt genoeg voetballend vermogen, zowel individueel-technisch als team-tactisch zijn deze jongelui al behoorlijk onderlegd. Met andere woorden, ze kunnen er wel wat van. Dat geldt overigens in dezelfde mate voor de gasten uit Ureterp, ook daar kun je zien dat al die uren training en al die wedstrijden die deze jongens, én dat ene meisje, al achter de rug hebben. Niet al te lang nadat Oerterp een penalty claimt, overtreding in het strafschopgebied, maar die niet krijgt, verdient BBC er wél een. Of de verontwaardiging bij de gasten terecht is kan ik niet echt beoordelen, ik zit te ver weg voor de finesses, maar in beide gevallen staat de referee er vlakbij. En hij gaat erover, einde verhaal. Het is Merijn Bierling die de strafschop onberispelijk raak schiet: 2-2. Dat lijkt op dat moment wel een juiste uitslag voor dit attractieve duel, maar daar denkt de thuisclub anders over. En dus krijgen we nog wel degelijk de 'winnende' te zien, gelukkig maar. Nee, niet vanwege enige vorm van chauvinisme, maar omdat het wel de mooiste van de wedstrijd is, die 3-2. Het is opnieuw Merijn Bierling die scoort en hij doet dat met een schitterend subtiel stiftje over de uitkomende en naar de grond gaande keeper: een onvervalste beauty! Meteen daarna is het afgelopen en dus wint BBC deze testmatch van Oerterp, met dank aan 'das Quäntchen Glück', dat wel.

Binne Kramer

{gallery}Syta/bbc6217{/gallery}