04
do, juni
4 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
HARKEMA - De Friese kleigrond was Harkema-Opeinde dit weekeinde opnieuw niet gunstig gezind. In Ee werd er met 2-0 verloren van Oostergo. Aan Harkemaster zijde overheerste het gevoel dat deze verliespartij voorkomen had kunnen worden. Zeker in de beginfase werden een aantal heel aardige mogelijkheden onbenut gelaten. Voetballend waren de Harkemasters lange tijd ook beter dan de gastheren. De kleibewoners drukten echter wel twee keer af en trokken de zege op basis van ervaring uiteindelijk vrij eenvoudig over de streep.


De weersomstandigheden maakten goed voetbal op sportpark De Steng onmogelijk. In de beginfase was het Harkema-Opeinde dat het beste met de omstandigheden om ging. Na vijf minuten leek de openingstreffer aanstaande. Keeper Riemer Hoekstra trachtte een dieptepass te onderscheppen. Sjirk Bruining was net eerder bij de bal dan de Oostergo-sluitpost. De pass waarmee Bruining een vervolg gaf aan deze kansrijke situatie werd half verwerkt door de verdedigers van de thuisclub. Hierdoor had Sake Kooistra - al was de afstand nog enorm - een leeg doel in het vizier. Het schot dat volgde leek in de verlaten veste te stuiteren maar de wind deed de bal net langs de voor Harkema verkeerde kant van de paal belanden. Even later stuurde Kooistra Hille Postma alleen richting het vijandelijke doel. Het was routinier Halbe Mossel die deze dreiging teniet deed. De klok stond nog maar op veertien minuten toen Harkema andermaal gevaarlijk werd. Een Harkemaster voorzet smoorde en bleef op een meter of tien van het doel liggen. Chris Hoeksma kwam aansnellen en schoot goed in. De redding van keeper Hoekstra was uitstekend. Vlak hierna was de goalie weer alert toen Daniël Postma voor zijn veste verscheen. Postma probeerde Hoekstra te omspelen maar de doelman bleef vrij eenvoudig overeind. In de twintigste minuut deed Oostergo voor het eerst iets terug. Lieuwe Sytsma kapte naar binnen en knalde hard op de bovenkant van de lat. De roodgelen namen het initiatief over en twee minuten later was het alweer bijna raak. Sijtsma schoot voorlangs. Herman Sprik kwam een teenlengte te kort de bal in het lege doel te schuiven.

In de 32ste minuut was het wel raak en de wijze waarop deze treffer gestalte kreeg was sneu te noemen voor de bezoekers. Wytse Couperus onderschepte een voorzet van Herman Sprik en ging hierbij op het gladde veld onderuit. In zijn val beroerde Couperus de bal met de hand. Volgens de letter-der-wet had arbiter Drost het gelijk aan zijn zijde door een strafschop te geven. Alom was de opinie wel dat de sanctie aan de zware kant was. Herman Sprik had geen mededogen en verzilverde de elfmetertrap. Op slag van rust had Daniël Postma een aardige kans de partijen naast elkaar te zetten maar Postma leek te schrikken van de vrijheid die hij plotseling kreeg. Er volgde een matige inzet die een gemakkelijke prooi werd voor keeper Hoekstra. De tweede helft was nog maar zeven minuten onderweg toen de beide partijen weer de kleedkamers opzochten. Een dichte hagelbui was hier de oorzaak van. Een kwartier nadat de beide teams de wedstrijd weer hervatten, hadden de bezoekers een uitgelezen mogelijkheid om tot scoren te komen. Hille Postma leverde een prima voorzet af, die Daniël Postma ogenschijnlijk voor het inkoppen had. Mogelijk speelde de wind een rol. Postma mistte het speeltuig waardoor deze voorlangs zeilde. Oostergo liet een minuut later zien hoe het wel moest. Johannes Meinsma verstuurde vanaf de middellijn een prima crosspass die dito werd afgerond door Lieuwe Sytsma. De hoek waaruit Sytsma dit deed was niet gemakkelijk. Niettemin vond hij het net. Voor de gastheren was dit het sein de zaak achterin dicht te spijkeren. Harkema dreigde nog wel een aantal keren maar hectisch werd het niet meer voor het doel van keeper Hoekstra. Tot aan het laatste fluitsignaal bleef de wedstrijd verstoten van uitgespeelde kansen. In de 2-0 stand kwam logischerwijze geen verandering meer.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst wordt vaak gezegd. Wat dat betreft zit het bij Harkema Opeinde wel goed. De wedstrijd tegen Oostergo werd beëindigd met twee spelers ouder dan 23 jaar. De realiteit van het moment is wel dat de toekomst nu even niet relevant is. Om niet middenin het moeras van de vierde klasse B te verzanden zijn er op korte termijn punten vereist. Die zullen de ploeg van trainer Willem Schokker zeker niet aan komen waaien. De komende vier wedstrijden worden namelijk allemaal gespeeld tegen ploegen uit het linkerrijtje. Te beginnen bij volgende week. Dan komt nieuwbakken koploper WTOC op visite. Er hoeft niet gewanhoopt te worden. Weggespeeld is de groengele brigade dit seizoen zelden.
Advertentie