14
di, juli
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
SUMAR - Na een reeks, soms dikke nederlagen, lijken de Sumarder meiden van Onder-13 nu de smaak te pakken te hebben gekregen. Slachtoffer van die dadendrang werden zaterdag de Burgumer meiden van O-13. Al is dat 'slachtoffer' maar heel betrekkelijk, want in feite was de onderlinge strijd tegen de 'buorlju fan oer de brêge' een attractieve en merendeels gelijkopgaande ontmoeting. Het verschil was het scorend vermogen, daarin was Suameer beter en dus wonnen zij ruim en verdiend met 6-0.


Wind speelt belangrijke rol
Af en toe leek het alsof de spelers, '-sters' in dit geval, simpelweg weggeblazen te worden. Weggeblazen van het voetbalveld van sportpark De Heidkamp op Sumarreheide. Daar speelden de MO-13 van Suameer tegen hun antipoden uit Burgum, BBC en straks, na de zomer FC Burgum. Nu zijn wedstrijden tussen Suameer en ploegen uit Burgum altijd lichtelijk, soms wat zwaarder, beladen. Het gaat nergens om, maar het is een soort Bokwert-effect, de hoofdplaats tegen een van de dorpen. Vaak is het zo, zeker als het gaat om jeugdploegen, dat dat soort sentiment en animositeit niet of nauwelijks een rol speelt in de onderlinge wedstrijden. Maar zulke wedstrijden wil je als ploeg toch nét even 'grager' winnen dan andere 'sljochtweihinne' potjes. Vandaar dat deze derby's merendeels leuk zijn om naar te kijken en met name deze leeftijdscategorie onderscheidt zich daarin. Deze meiden kunnen over het algemeen al prima voetballen, individueel-technisch zowel als team-tactisch, en dat betekent dat er wedstrijden ontstaan die niet alleen spannend en attractief zijn, maar ook kwalitatief van een uitstekend niveau. En het duel zaterdagmorgen tussen Suameer en BBC maakte daar geen uitzondering op. Spelbreker, voorzover daar sprake van zou zijn, was de af en toe stormachtige wind die over het veld gierde en die bijvoorbeeld lange ballen vrijwel onmogelijk maakte. Die lange passes en schoten kwamen maar zelden aan en tussen de palen. Maar wat ook niet meewerkte was dat deze Onder-13 meiden op een 'groot', lees: seniorenveld, moesten spelen. Eigenlijk is zo'n veld veel te groot voor deze leeftijdscategorie, de meeste spelers hebben veel te veel moeite om de bal helemaal aan de overkant te krijgen. Maar omdat dat voor beide ploegen gold, was het geen beslissende factor in deze wedstrijd.

eerste helft
Het is koud op deze redelijk vroege zaterdagmorgen als ik naar sportpark De Heidkamp rijd, geografisch niet in Sumar, maar op Sumarreheide. Ik weet eigenlijk niet waarom dat voetbalveld zo ver, een paar kilometer, buiten de dorpskern van Sumar ligt. Er zal zonder meer een reden voor zijn, want echt logisch is het niet, lastig, vooral voor kinderen, is het wel. En ooit, dat weet ik wel, is er sprake van geweest om het veld te verplaatsen naar binnen de dorpsgrenzen. Dat plan is toen niet doorgegaan, ik weet niet waarom, maar je kunt het bijna raden: geld. Liever gezegd, het gebrek daaraan. Maar ik hoor er niemand meer over en in feite ligt het sportpark hier prima, ruimte genoeg, goed bereikbaar en het ligt ook niemand in de weg. Ik ben hier met enige regelmaat te gast, vijf minuten rijden en de koffie is nooit ver weg... Zo ook op deze onverwacht zonnige zaterdagochtend, onverwacht, want de 'berichten', zoals vroeger het weerbericht werd samengevat, waren nou niet echt positief. Regen en harde wind. Van het eerste is vooralsnog geen sprake, van het tweede wel. Ik zoek een plekje tussen de beide dug outs, ik pretendeer objectief te zijn en bovendien heb ik geen idee hoe de krachtsverhoudingen liggen tussen deze beide ploegen. Als de scheidsrechter van dienst de wedstrijd heeft laten beginnen, is al spoedig duidelijk dat hier twee teams aan het werk zijn die elkaar qua voetballend vermogen weinig, helemaal niets eigenlijk, ontlopen. Beide teams beschikken over voldoende techniek om er een interessante wedstrijd van te maken. 'Er wordt prima gevoetbald, ondanks het feit dat de schuin over het veld jagende wind een belangrijke rol speelt', schrijf ik met dan al koude handen in mijn aantekenboekje. Ik heb van coach Helena begrepen dat haar team, Suameer dus, nogal wat nederlagen heeft moeten slikken, maar dat ze intussen 'der wat better ynkaam binne'. Dat blijkt ook, want de thuisclub doet niet echt onder voor de gasten uit Burgum. Aan beide kanten zijn een paar meiden die qua voetbal boven hun teamgenoten uitsteken, zoals je dat eigenlijk in vrijwel alle jeugdteams terugziet. Het is Suameer dat het bal opent middels een fraaie treffer van Jelly. Voor de goede orde: bij dit soort jeugdteams heerst een 'voornaam-cultuur', vaak weten ze elkaars achternaam niet eens. Doet er niet toe, het staat 1-0 voor Suameer en als Willy nog voor dat de scheidsrechter, die zijn facilitaire taak prima uitvoert, voor de rust fluit, er 2-0 van maakt, is dat voor de thuisclub een lekkere steun in de rug. Suameer is niet zozeer beter of sterker, maar de Helena-girls zijn voor de goal gevaarlijker en schieten ook beter, én met scherp.

tweede helft
Maar gespeeld is deze ontmoeting nog niet en Suameer moet oppassen dat de hoog staande aanvalsters, vooral dat ene meisje 'met die lange benen en die bril', de kwalificatie is niet van mij, maar hij past wel precies, is levensgevaarlijk als ze aan de bal is. Ze beschikt over snelheid en individuele techniek, maar eigenlijk komt ze niet echt uit te verf. Ze moet te ver lopen voor ze oog-in-oog met de keeper van Suameer en bovendien krijgt ze achterin bij de thuisclub te maken met een paar verdedigers die van wanten weten. Kansen zijn er wel degelijk voor BBC, maar het is Suameer dat opnieuw scoort. Willy laat de BBC-doelman kansloos met een venijnige schuiver in de verre hoek: 3-0. Ik vind dat het tijd wordt dat BBC tegen scoort, maar mijn 'wens' wordt niet verhoord, integendeel het is opnieuw de thuisclub die het 'net laat vibreren'. Schutter van dienst is deze keer Maaike, die een snelle counter keurig afmaakt: 4-0. Je zou verwachten dat bij de gasten de spreekwoordelijke moed in de schoenen zou zakken, maar daar is geen sprake van, BBC blijft alles uit de kast halen om in ieder geval die gehate nul van het virtuele scorebord te wissen. Het wordt uiteindelijk 6-0 voor de Sumarder meiden als Janna en Ilse hun aandeel in de score opeisen. In mijn optiek valt de zege een beetje te groot uit, het verschil was er wel, maar dit is een beetje geflatteerd, maar aan de andere kant: het gaat om het getal onder de streep. Conclusie: leuke, spannende en attractieve wedstrijd, die door de thuisclub verdiend werd gewonnen. En dus: die Sumarder meiden kunnen heus wel winnen!

Binne Kramer 

Advertentie