14
di, juli
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
HARKEMA - In feite had Herauten maandagavond niet al te veel moeite met tegenstander Balk. Maar omdat er in de eerste helft niet gescoord werd, bleef het toch behoorlijk spannend, zeker omdat Balk dan wel de onderliggende ploeg was, maar in de counter af en toe levensgevaarlijk. En op zulke momenten was het maar goed dat Herauten een man van het postuur en de kwaliteiten van Bas van der Lei tussen de palen had staan. Wat eigenlijk in dat eerste bedrijf had moeten gebeuren, gebeurde in de tweede helft.


Herauten pas in tweede helft op gang
Eigenlijk is 'op gang' geen juiste weerspiegeling van wat er maandagavond in de eerste helft bij de wedstrijd tussen Herauten en Balk te zien was. Gang zat er wel in bij beide ploegen, maar dat resulteerde niet in veel echt doelrijpe kansen. De meeste daarvan waren voor de thuisclub, want Herauten was zowel team-tactisch als individueel-technisch de betere ploeg. Maar bij een wedstrijd gaat het nu eenmaal om de doelpunten en daar kwamen de Burgumers in het eerste bedrijf van dit duel niet aan toe. Justus Boomsma en Steffen Kempe waren er af en toe redelijk dichtbij, maar bij Balk stond een doelman die zich had voorgenomen de nul te houden. In de eerste helft lukte dat, in de tweede helft was dat anders.

prima
Herauten speelt zijn thuiswedstrijden noodgedwongen in Harkema en dat is een prima locatie, maar het is geen Westermar. Die zat op de maandagavonden als er gespeeld werd, lekker vol, er was sfeer, het voetbalde er lekker en het publiek leefde hartstochtelijk mee. Maar goed, ons is beloofd dat we volgend jaar oktober weer kunnen beschikken over een sporthal die qua uitstraling de oude Westermar naar de kroon gaat steken. Op deze donkere maandagavond in maart moeten we het nog doen met deze Fūgelkamp. Niks mis mee, we kunnen in ieder geval voetballen en Harkema is niet meer dan een kwartier rijden. Ik ben door omstandigheden een tijdje niet wezen kijken, maar dat verzuim kan ik vanavond goedmaken. Binnen is de scheidsrechter van dienst bezig met een reorganisatie van de hal. In die zin, dat hij met alle geweld de spelersbanken aan de andere kant wil hebben. Het waarom ontgaat mij, maar hij is vastbesloten ondanks tegenwerpingen van coach Walter de Boer en aanvoerder Bertus de Boer. "Wat hat dat no foar doel", moppert de laatste en ik kan hem geen ongelijk geven. Als je als scheidsrechter in een zaal komt en alles staat al klaar, wat bezielt je dan om de hele inrichting te gaan spiegelen. De referee lijkt zijn zin te krijgen tot iemand vanaf de tribune, ik kom er niet achter welke status hij hier heeft, de scheids erop attent maakt dat het aan de thuisclub is om de indeling te bepalen. En dus verhuizen alle banken weer terug naar de overkant. Als je niet beter wist zou je denken dat je in Nederland bent... Maar we beginnen wel degelijk op tijd met de wedstrijd en al heel snel is duidelijk hoe de verhoudingen binnen de lijn zijn. Herauten heeft het meeste balbezit, beschikt ook over de meeste kwaliteit, individueel zowel als qua team, maar beide ploegen zijn toch wat voorzichtig en bedacht op snelle counters. En vooral dat laatste drukt zijn stempel op deze eerste helft. Er wordt in een hoog tempo gespeeld en dat maakt de wedstrijd spannend en aantrekkelijk. Het enige dat aanpassing behoeft is het afmaken van de kansen. De meeste schoten gaan over of naast en bovendien beschikken beide ploegen over een keeper van formaat, letterlijk zowel als figuurlijk. Toch heb ik de indruk dat de 0-0 die nu na de eerste helft op het scorebord prijkt, in principe iets van 4-0 had moeten zijn gezien de kansen van de Herauten. Coach Walter de Boer zit af en toe hoofdschuddend op de bank als er weer een snoeihard schot de sporthalmuur heeft geteisterd.

tweede helft
In de tweede helft lijkt het van het zelfde laken een pak te gaan worden, ook nu is Herauten de betere ploeg en ook nu komen er kansen, hele mooie kansen zelfs. Maar we, er is redelijk wat publieke belangstelling, moeten wachten tot de klok, hij telt af, op 18 minuten staat eer de wedstrijd cijfermatig wordt open gebroken. Het is Abe Koopmans die een assist van Bertus de Boer hard achter de Balk-doelman jaagt: 1-0. Daarmee lijkt de ban gebroken, Balk moet zijn verdedigende stellingen verlaten en meer personeel naar voren sturen en dat betekent, met name in zaalvoetbal is dat een wet van meden en perzen, dat er achterin bij de gasten ruimte ontstaat. En ruimte betekent kansen en Herauten beschikt over voldoende snelheid en technisch vermogen om daar gepast misbruik van te maken. Nog geen minuut nadat de 1-0 op het bord is gekomen, is het Youri Feenstra die een rebound verzilvert: 2-0. In deze constellatie betekent dat vrijwel zeker game over, want Balk probeert het wel, is af en toe ook gevaarlijk met snelle  rushes langs de zijkant, maar oog-in-oog met Bas van der Lei zinkt de gasten de moed merendeels in de schoenen. Het duurt even voor er weer gescoord wordt, maar het verbaast niet dat het opnieuw de thuisclub is die raak schiet. Schutter van dienst is deze keer Justus Boomsma die een gave assist van Steffen Kempe achter de Balk-keeper schuift: 3-0. We zitten dan al in de eindfase van dit duel, maar die 3-0 is nog niet de eindstand, omdat Abe Koopmans op aangeven van Douwe Heegstra er met nog vier minuten op de klok ook nog 4-0 van maakt. Een verdiende overwinning, het enige dat in dit scenario een beetje detoneert is die nul voor de gasten op het scorebord. Ze hadden best een doelpunt verdiend om die vervelende nul uit te poetsen.

Binne Kramer 

Advertentie