16
di, juli
0 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
BURGUM - De gasten uit Ryptsjerk/Suwâld waren zaterdagochtend in Burgum niet opgewassen tegen BBC J)-15 3. Het werd uiteindelijk 5-0 en op die zege voor de thuisclub was eigenlijk niets af te dingen, al vond ik de cijfers een beetje geflatteerd, zo groot was het verschil speltechnisch niet. De ruime overwinning van BBC betekende overigens niet dat het saai en voorspelbaar was. Dat was geenszins het geval, de gasten uit Ryptsjerk/Suwâld boden genoeg tegenstand voor een lekkere pot voetbal.


Verliezen, maar wel met de MVP
Het was een beetje dubbel, zaterdagochtend op het Koningsland in Burgum. Daar troffen de JO-15 teams van BBC 3 en Rijperkerk/Suwâld 1 elkaar. De Burgumers wonnen ruim en verdiend, zij het lichtelijk geflatteerd, maar ondanks de 5-0 einduitslag was de speler die het predikaat MVP verdiende, dat staat voor Most Valuable Player, wel degelijk voor een van de gasten. Hij was van de 'hors categorie', de buitenklasse zeg maar, al zal hij daar zelf niet aan gedacht hebben. Maar echt een voetballer waarvan de klasse en het talent afstraalt, daar hoef je geen deskundige voor te zijn. Gezegend met een fluwelen techniek, strooiend met passes-op-de-stropdas, Denker und Lenker van zijn team, Spielmacher en dus in feite de speler waar alles om draait bij zijn team. Hij en zijn team verloren dus behoorlijk ruim, maar dat kwam met name omdat BBC in de aanvalsopbouw over meer manschappen beschikte en omdat de Burgumers over de hele breedte van de ploeg sterker waren. Wie overigens gedacht had dat R/S minder was omdat er een paar meiden meededen aan hun kant, maakte een 'dikke vergissing'. Want deze meiden veegden hun paadje wel schoon, zowel letterlijk als figuurlijk. 

eerste helft
Het is vroeg op deze zwaarbewolkte zaterdagochtend als ik naar Burgum rijd. Een dik pak wolken, zeg maar 'vijftig tinten grijs', zorgt ervoor dat het enerzijds niet echt stervenskoud is, maar anderzijds een beetje somber, 'de sinne hat it swier minsken', is de bijbehorende vaste quote van Piet en voor mij betekent dat weinig licht bij het fotograferen. Maar: je kunt niet alles hebben en dus moet ik het ermee doen. Op het parkeerterrein is het al redelijk druk hoewel het nog geen negen uur is. Ik zoek even het goede veld op en daar zijn beide ploegen, de onder 15 teams van BBC en Rijperkerk/Suawoude al bezig aan hun warming up. De wedstrijd zal onder leiding staan van een jongeman die een van zijn eerste wedstrijden op dit niveau gaat fluiten. Voor de goede orde: dat zal hij prima doen, het enige dat hij nog moet leren is binnen de lijnen wat meer personality te tonen. Zijn begeleider, Tjeerd de Jong, zal hem dat later ook vertellen. Het is een bescheiden jongen en dat vind ik een uitstekende eigenschap, egotrippers hebben we genoeg in deze maatschappij, maar als je leiding wilt/moet geven aan een wedstrijd van een stel flink uit de kluiten gewassen jong volwassenen, mag je af en toe best op je strepen staan, ook al zijn ze dan virtueel. Het dient gezegd, hij leidt dit duel prima, met die restrictie, dat beide ploegen het hem ook niet echt lastig maken. Als de ref de wedstrijd in gang heeft gezet blijkt al snel hoe de verhoudingen liggen. Dit zijn twee prima voetballende teams, in die zin dat het meeste balbezit voor de thuisclub is, maar als het op persoonlijke duels aankomt zijn de gasten zonder meer gelijkwaardig. Dat het al na vijf minuten 1-0 wordt, is te wijten aan de doelman van R/S die een niet echt hard schot van Derek Buyert nogal knullig door zijn benen laat glippen. En op die manier komt BBC wel heel vroeg en heel gemakkelijk aan de voorsprong. Pas als het in deze eerste helft 2-0 wordt, een onvervalste 'airball' van Sydo Vries, komt er wezenlijk tekening in de strijd. Hé, Vries, zou het familie zijn van Johan Vries, hem heb ik in zijn 'goede' tijd zien voetballen bij, ik meen Jistrum en later bij Bergum of BCV. Als deze Sydo dezelfde genen heeft, dan kan dat nog wat worden, Johan was een uitstekende voetballer, een begenadigd technicus bovendien. Het blijft in dit eerste bedrijf bij die 2-0 en ik zie voorlopig niet dat de gasten de wedstrijd kunnen laten kantelen. Daarvoor missen ze stootkracht voor de goal. Maar dat wordt dus een kwestie van afwachten. In de pauze blijf ik lekker zitten, het is hier best uit te houden, maar ik ben wel blij dat ik mijn dikste jas heb aangetrokken.   

tweede helft
Maar wat dat kantelen betreft krijg ik gelijk, de gasten uit Ryptsjerk/Suwâld blijven prima meedoen, maar ze slagen er niet in om de wedstrijd technisch-tactisch zowel als cijfermatig naar hun hand te zetten. En als Maik van der Heide er 3-0 van maakt, mede mogelijk gemaakt door zwak ingrijpen van de achterhoede van de gasten, is dit duel wel zo ongeveer in zijn definitieve plooi gelegd. Het is alleen de vraag of R/S er nog in zal slagen om die hatelijke nul van het scorebord te vegen en daarnaast hoever de score aan BBC-zijde zal oplopen. Dat eerste lukt niet, het tweede wel, want door treffers van opnieuw Derek Buyert en Sydo Vries wordt de eindstand bepaald op 5-0. Zoals gezegd, iets geflatteerd, speltechnisch was het verschil niet echt zo groot, maar zonder meer verdiend. Die tegentreffer was zonder twijfel loon naar werken geweest, want aan inzet en karakter ontbrak het bij de gasten niet. En dus: prima wedstrijd, gewonnen door de ploeg die het meest efficiënt was, zich de meeste kansen creëerde en als gevolg daarvan ook de meeste doelpunten maakte. Oh ja, nog even over die MVP, u bent, als u de wedstrijd niet gezien heeft, uiteraard nieuwsgierig wie dat was. Het was de speler met nummer 10 op z'n rug, de captain van R/S. De jury die hem aanwees was unaniem, dat is die jury trouwens altijd, als u begrijpt wat ik bedoel.

Binne Kramer