17
wo, juli
3 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
HURDEGARYP - De 1-5 nederlaag die Hardegarijp zaterdag op eigen sportpark De Warren leed tegen Leeuwarder Zwaluwen, was even verdiend als geflatteerd. Met nog slechts luttele minuten speeltijd op de klok stond het 1-2, maar daarna maakte Hardegarijp een paar cruciale fouten op rij en konden de gasten de score alsnog opvoeren naar 1-5. Zoals gezegd, geflatteerd, zo groot was het verschil niet. Op de overwinning 'an sich' viel weinig af te dingen, de gasten voetbalden wat makkelijker en creëerden meer kansen.


Hardegarijp in slotfase ten onder
De omstandigheden waren welhaast ideaal zaterdagmiddag op sportpark De Warren in Hurdegaryp. Zonnig, droog en niet al te koud, wat wil je nog meer in het laatste weekend van maart. Aan de ambiance lag het ook niet, want het mooie weer en de toch wel uitnodigende affiche had veel toeschouwers naar buiten gelokt. Immers, Hardegarijp zou zomaar een cruciale rol kunnen spelen in de verbeten titelstrijd tussen BCV en Leeuwarder Zwaluwen. Als Hardegarijp deze middag van die 'Ljouwerter Sweltsjes' zou winnen, zou dat voor de Burgumers een 'stik bûter yn 'e brij' betekenen. Of dat aspect een doorslaggevende rol speelde zaterdagmiddag in Hurdegaryp was natuurlijk de vraag, maar het zou een component kunnen zijn in de motivatie van de ploeg van coach Oane Westra. Een niet onaanzienlijk deel van de toeschouwers was misschien ook wel komen kijken naar aanleiding van het interview met Hardegarijp-spits Ralph Wietses in de LC. Hij kwam daaruit naar voren als een geslepen spits, wat hij trouwens ook is, weet ik uit eigen waarneming en zo iets willen mensen graag met eigen ogen zien. Alleszins voorwaarden voor een lekkere pittige pot voetbal waarbij wat op het spel stond. Het werd echt interessant toen Hardegarijp al na een kwartier op voorspong kwam. En toen het pas vlak voor de rust gelijk werd, was de wedstrijd nog altijd open, er was nog van alles mogelijk. Het leek erop dat pas in de tweede helft de beslissing zou vallen, maar toen de Zwaluwen vlak voor de rust alsnog op voorsprong kwamen middels een fast break, werd dat perspectief geheel anders. De tweede helft was vrijwel gelijk opgaand, tot een 'lullig goaltje', ook nog eens op de rand van buitenspel en dus fel omstreden door alles wat Hardegarijp was, aan alle illusies van de thuisclub hardhandig een einde maakte. Dat het daarna ook nog 1-5 werd, was er eigenlijk te veel aan, zo groot was het verschil niet. Maar Hardegarijp zat er even doorheen en dat gaf de gretige Sweltsjes de gelegenheid nog twee keer te scoren. Een geflatteerde nederlaag dus voor Hardegarijp, op de zege van de gasten was an sich niets aan te merken, maar de cijfers deden geen recht aan de ware krachtsverhoudingen binnen de lijnen.

eerste helft
Ik ben redelijk vroeg, ik was van plan eerst nog even te gaan kijken bij het fietscrossen in Noardburgum, maar daar hadden ze problemen met de computer en dus was het wachten. En daar had ik nou juist geen tijd voor en dus: 'oare kear better'. In Hurdegaryp wordt ik zoals gebruikelijk hartelijk ontvangen met koffie én cake. En uiteraard 'besteklik praat', ik heb het met voorzitter Wijnand Kelders over de gemeentelijke politiek, waarin hij, dat weet ik uit eerdere gesprekken, net als ik geïnteresseerd is. Maar dan wordt het tijd om naar buiten te gaan, in het voetspoor van collega Jan, die zich heeft ontfermt over de pupil van de week. Die rol is hem op het lijf geschreven, hij kan lezen en schrijven met de jongeman in kwestie, trouwens ook met de moeder in kwestie. Die ken ik trouwens ook, ze werkt bij de supermarkt waar wij met de nodige regelmaat komen. Als de pupil van de wedstrijd heeft gedaan wat hij geacht wordt te doen, scoren dus, kunnen we beginnen. Het is toch wel verrassend de thuisclub die het laken meteen naar zich toetrekt. Verrassend, omdat de algemene opinie was dat Hardegarijp het lastig zou krijgen tegen de runner up in deze tweede klasse I. Maar niets van dat alles, het is Hardegarijp dat meteen alle schroom van zich afwerpt en op jacht gaat naar de openingstreffer. En als de klok op 16 staat, komt die er ook. Het is scheidsrechter Moed die Hardegarijp een penalty toekent en dat betekent voor Rick de Groot een buitenkansje dat hij koeltjes benut in de rechterbenedenhoek: 1-0. Een lekker begin van de thuisclub, maar een vroege openingsgoal betekent dat de tegenstander lang de tijd heeft om wat terug te doen, aldus een Cruijffiaanse wijsheid. Maar vooralsnog slaagt de tegenstander er niet in om cijfermatig wat terug te doen en dus lijkt Hardegarijp op weg om met een, zij het minimale, voorsprong aan de traditionele thee te gaan. Maar dat komt anders. In de 39ste minuut wordt het wel degelijk 1-1 als de achterhoede van de thuisclub onvoldoende ingrijpt en een lullig rollertje, anders kun je het niet omschrijven, er voor zorgt dat de gasten op gelijke hoogte komen. Nog geen man over boord uiteraard, maar dat wordt toch een beetje anders als het nog voordat scheidsrechter Moed voor de rust fluit 1-2 wordt. Een snelle uitval brengt de Zwaluwen met twee-tegen-één  voor keeper F.J. Oosterhuis en die is  vervolgens kansloos. Een tegenvaller voor Hardegarijp dat het tot dan eigenlijk boven verwachting goed heeft gedaan. Nu moet de thuisclub in de achtervolging en dat betekent meer ruimte voor de gasten. 

tweede helft
Jan zorgt voor koffie en de laatste up date en dan gaan we verder. Ik ben verhuisd van de middellijn naar een plek achter de goal van de Zwaluwen, ik wil Hardegarijp een helft zien aanvallen. Dat zullen ze wel moeten om in ieder geval gelijk te maken. Maar dat blijkt er al spoedig niet echt in te zitten, Hardegarijp wordt door het aandringende Zwaluwen op eigen helft merendeels vastgezet zodat de thuisclub het moet hebben van schaarse uitvallen en snelle omschakelingen. Die leveren wel een aantal kansen op, maar tot treffers leiden die niet. Het lijkt bij die 1-2 te blijven, maar een actie opnieuw randje buitenspel, stelt de gasten in staat om er alsnog 1-3 van te maken. En eigenlijk is de wedstrijd dan wel gespeeld, Hardegarijp gelooft er niet meer in en als er achterin een paar cruciale fouten worden gemaakt, kan Zwaluwen nog uitlopen naar 1-5. En meteen daarna fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. Leeuwarder Zwaluwen wint met 1-5, zoals gezegd, geflatteerd, maar zonder meer verdiend. 

Binne Kramer