17
wo, juli
3 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
OENTSJERK - Soms zit het tegen, soms zit het mee. Nou, deze zonnige laatste dag van maart 2019 zat het duidelijk mee voor VCTrynwâlden in de wedstrijd tegen de studenten van Forward uit Grunn'. Want dat was de conclusie na de wedstrijd die met 3-1 door de Trynwâldsters was gewonnen. En daarmee mocht de thuisclub zeker niet mopperen in die zin, dat Forward zeker niet de mindere en bij vlagen zelfs de betere ploeg was. Wat bij de gasten moeizaam ging, was het maken van doelpunten. VCT won met 3-1.


VCT mag niet mopperen
Onder in feite voor de tijd van het jaar uitstekende omstandigheden, won VCTrynwâlden zondagmiddag op het eigen Kaetsjemuoilân in Oentsjerk van de studenten van Forward uit Groningen. En dat mocht je achteraf een knappe zege noemen, al dient gezegd te worden dat Vrouwe Fortuna de Trynwâldsters zeker niet onwelgezind was. Maar met alleen geluk kom je er niet en dus mocht de thuisclub gerust niet alleen blij, maar ook tevreden zijn met de 3-1 zege. Tegen de verwachting in, Forward staat hoger in de ranglijst dan VCT, was het de thuisclub die het initiatief in handen nam en dat leverde in de eerste helft een keurige 2-0 voorsprong op. Het was duidelijk dat de gasten het er niet bij zouden laten zitten en vroeg in de tweede helft was de spanning terug, toen Forward de aansluitingstreffer in petto had: 2-1. Even leek het er toen op dat de gasten zouden doordrukken, maar de thuisclub hield het hoofd koel. De gelijkmaker hing in de lucht, zeker toen Forward een penalty mocht nemen. Maar toen die werd gestopt en even later de 3-1 viel, was het over en uit. Een verdiende overwinning, maar zeker geen gemakkelijke, Forward beschikte wel degelijk over een paar uitstekende voetballers, die eigenlijk op elk moment in de wedstrijd het tij konden keren. De speldiscipline bij de ploeg van coach Frans Munsterman maakte dat de Trynwâldsters zegevierend van het kunstgras stapten.

'bist wer better'
Als ik naar Oentsjerk rijd zit ik me te bedenken wat het eerste zal zijn wat ik te horen krijg. Ik ben hier al een tijd niet meer geweest en dus zal 'bist wer better' waarschijnlijk de eerste begroeting zijn. Of: 'Hast in nije TomTom?' Of een variant in deze categorie. Dat soort humor hoort er hier bij en eerlijk gezegd vind ik dat prachtig, het betekent in feite niets anders dat dat ze blij zijn dat je er weer bent, met andere woorden: je bent hier altijd welkom. Volgend seizoen zal ik hier als de voortekenen niet bedriegen, vaker komen, want dan is VCT de enige club de nog op zondag speelt nu ook het nieuwe FCBurgum op zaterdag gaat spelen. Ik vind het jammer, maar mijn mening speelt in deze hele zaterdag-zondag discussie uiteraard geen rol. Goed, ter zake.

eerste helft
Er is wel eens meer publiek geweest hier op het Kaetsjemuoilân in Oentsjerk heb ik de indruk, we moeten het doen met een paar plukjes intimi, liefhebbers die nooit verzaken, weer of geen weer. Aan het weer kan het deze zondagmiddag, de laatste dag van maart, niet liggen, in de luwte en de zon is het prima toeven. Daar zoek ik dus een plek en ik zie wel wat er op mij afkomt. Dat is in de eerste helft Forward, maar het is VCT dat vooralsnog het spel bepaalt. Het is een gevecht om en op het middenveld, van waaruit beide ploegen proberen de aanval te zoeken. Maar echt veel kansen levert die speelwijze vooralsnog niet op, daarvoor zijn de beide defensielinies te hecht en te goed gestaffeld. Veel krachtsverschil zit er niet tussen beide ploegen, maar duidelijk is wel dat deze ontmoeting qua uitslag alle kanten op kan. Geen van beide ploegen kan echt bogen op een overwicht, maar het is VCT dat het duel cijfermatig openbreekt. We schrijven de 20ste minuut, eigen waarneming, dus spoorwegtijden 'bij benadering', als Danny van der Wal met een fabuleuze curve er 1-0 van kan maken. Prachtige goal, maar Danny zal waarschijnlijk vanavond een kaarsje branden voor Vrouwe Fortuna. Hoe dan ook, het is een treffer 'mit Seltenheitswert', een beauty en: zonder geluk... Ik verwacht dat Forward zal aanzetten voor een offensief om die achterstand te elimineren en dat gebeurt ook. Maar de gasten slagen er maar zelden in om de zestienmeter voor de Trynwâldster keeper te bereiken en als dat wel gebeurt, is diezelfde doelman alert en attent. Het lijkt er op dat VCT met die minimale voorsprong de rust zal halen, maar ze hebben nog zo'n fraaie treffer in het arenaal. Dit keer is het René Dijkstra die met een schitterende kopbal de 2-0 laat aantekenen. En dat is uiteraard voor de thuisclub een uitstekend uitgangspunt voor de tweede helft, al zal VCT zich terdege dienen te realiseren dat dit Forward genoeg kwaliteit in huis heeft om de wedstrijd een geheel ander aanzien te geven.

tweede helft
Die zienswijze krijgt vorm, als na tien minuten in de tweede helft Forward op 2-1 komt en daarmee de wedstrijd weer helemaal openbreekt. De gasten nemen het initiatief in handen en zetten VCT vast op de eigen helft. Het wachten is in feite op de gelijkmaker en eigenlijk hangt die wel degelijk in de met prachtige Hollandse wolken gelardeerde lucht. Het pleit lijkt beslecht te gaan worden als Forward wegens hands in het strafschopgebied een penalty mag nemen. Waar bijna iedereen de 2-2 verwacht is het de Trynwâldster doelman die de wel hard, maar niet erg zuiver ingeschoten elfmeter stopt. En dus blijft het 2-1. Die opsteker geeft VCT een extra boost om door te gaan en de wedstrijd definitief in het slot te gooien. En dat lukt, als opnieuw Danny van der Wal met alweer zo'n fantastische goal de 3-1 laat aantekenen. Deze keer is het een onvervalst 'bananashot' dat de Forward-keeper te machtig is. En nu is duidelijk dat deze wedstrijd in z'n definitieve plooi is gevallen. Forward komt het compliment toe dat de ploeg blijft proberen de wedstrijd alsnog te laten kantelen, maar de extra drive is er niet meer en bovendien houdt VCT de kop er goed bij. En dus stapt de thuisclub als winnaar van het veld, een zege waarop niets af te dingen is, ook al had dit duel heel anders af  kunnen lopen als de gasten met name in de eerste helft wat scherper waren geweest in het afmaken van de kansen die ze toen wel degelijk kregen. Maar voor hen geldt evenzeer: soms zit het mee, soms zit het tegen.

Binne Kramer