Advertentie:

Voetbal
BURGUM - Het was zoals BCV-libero Roeland Rusticus het na afloop formuleerde: "Yn dizze fase giet it mar om ien ding: de trije punten pakke." Dat deed BCV dus en daarmee schakelde het in feite een van de concurrenten, Marum, vrijwel zeker definitief uit. Maar makkelijk ging het zeker niet, daarvoor was Marum te goed en zat BCV bij vlagen niet echt in de wedstrijd. Illustratief daarvoor was het prille begin, toen de ploeg van de coaches Bouma&Bouma al na een paar minuten achter kwam. BVC won uiteindelijk: 2-1.


Zwaarbevochten zege BCV op Marum
Op papier was het duel zaterdagmiddag op het Burgumer Koningsland tussen BCV en Marum van eminent belang voor beide ploegen. De gasten wilden aansluiting houden met de top, bestaande uit BCV, Leeuwarder Zwaluwen en Blauw Wit'34 en voor BCV gold dat het de titelkansen koste wat kost niet wilde hypothekeren tegen de Groningers. Dat laatste lukte, BCV won, maar dat was bepaald geen fluitje van een cent, Marum bleek een taaie tegenstander en BCV moest alles uit de kast halen om na een vroege achterstand alsnog de wedstrijd te laten kantelen en te winnen. Het betekende voor het talrijke publiek, het is even geleden dat er zoveel toeschouwers op het Koningsland waren, een meeslepend, niet altijd even hoogstaand, maar van het begin tot het einde spannend en attractief kijkspel. Voeg daarbij het prima voetbalweer, het was droog en af en toe scheen zelfs de zon, en je hebt alle ingrediënten voor een lekkere voetbalmiddag. Het was Marum dat het beste en het meest alert uit de virtuele startblokken kwam en alles wat BCV was, schrok op van de snelle openingstreffer. De Burgumers hadden bijna een half uur nodig om die schade te herstellen en de wedstrijd in evenwicht te brengen. En pas daarna kon BCV op jacht naar de voorsprong en die kwam er ook. Maar verder dan die 2-1 reikte het overwicht van de thuisclub niet, want Marum gokte op de counter en die snelle breaks waren levensgevaarlijk en wat dat betreft was het maar goed dat BCV beschikte over een keeper van het formaat Arjen Tolman tussen de palen. Hij moest meerdere malen handelend en reddend optreden, maar het was mede aan hem te danken dat Marum niet verder kwam dan dat ene doelpunt vroeg in de wedstrijd. Je zou kunnen zeggen dat BCV met de schrikt vrij kwam, maar anderzijds was het ook zo, dat de ploeg van de firma Bouma&Bouma zich knap herstelde van het toch wel desastreuze begin. BCV toonde veerkracht, toonde aan toch wel de iets betere ploeg te zijn en slaagde er wel degelijk in uiteindelijk de wedstrijd te laten kantelen. Tot grote tevredenheid bij speler Roeland Rusticus: "Jawis, wy skrokken al efkes doe't Marum sa gau op foarsprong kaam, want eins kinst dêrmei elk taktysk plan wol ferjitte. It iennige datst dan dwaan moatst is op jacht nei dy gelykmakker en pas doe't dy der wie, koene wy wer begjinne te fuotbaljen sa't wy fan plan wiene. Ja, en as it dan slagget om op foarsprong te kommen giet it allegear in stik makkeliker, al bleau Marum gefaarlik, sy steane net foar neat by de boppeste fjouwer. Mar mei dizze oerwinning bliuwe wy op kop en hawwe wy alles noch yn eigen hân. Nee, dizze kompetysje is seker noch net dien, der kin noch fan alles barre, mar wy dogge folop mei." 

eerste helft
Ik verwacht dat het druk zal worden en dat wordt het ook, het parkeerterrein is vrijwel vol. Ik ga dus vroeg en meld mij eerst zoals gebruikelijk in de bestuurskamer voor koffie en vooral de laatste up date, wat in voetbaljargon hier te lande ook wel 'besteklik praat' wordt genoemd. Ik word in beide zaken niet teleurgesteld. Maar dan loopt het tegen kwart voor drie, het wat wonderlijk aandoende aanvangstijdstip de laatste tijd. Nu kan dat niet zoveel kwaad, het is lang licht, maar in de donkere wintermaanden wordt het vroeg donker, te donker voor een beetje redelijke foto's. We zijn nog maar pas begonnen, de leiding is in handen van scheidsrechter Leo Veldhuizen, hij doet het zo nu en dan helemaal niet goed als je af moet gaan op beide supportersgroepen, maar voor een min-of-meer objectieve toeschouwer leidt hij prima, of de bal ligt al achter keeper Arjen Tolman. Hem treft geen blaam, hij wordt in de steek gelaten door zijn verdedigers die nog niet zijn ingesteld op de razendsnelle uitval van de gasten. Een afgeslagen aanval aan de overkant en een benutte rebound betekent de wel érg snelle 0-1. Tijd genoeg voor een inhaalrace uiteraard, maar BCV heeft even nodig om zich vooral mentaal te herstellen van die onverwachte dreun. Cijfermatig duurt dat 'even' bijna een half uur, want de klok staat op 31 als het Yorn Sikkenk is die via de binnenkant paal met een schitterende schuiver voor de gelijkmaker tekent: 1-1. Achter mij, ik zit naast de goal van Arjen Tolman, wordt al druk gespeculeerd over of er straks, de nieuwe competitie dus als BCV en Bergum verder gaan als FCBurgum, plaats zal zijn voor deze Yorn Sikkenk. En voor wie nog meer uit dit BCV-team? Dat wordt een klus voor de nieuwe trainer Henk Konings. Ik ken beide ploegen tamelijk goed en ook ik heb eigenlijk geen idee. Ik weet één ding zeker: ik ben blij dat ik het niet hoef te beslissen. We gaan dus met 1-1 de rust in en ik ben benieuwd wat het tweede bedrijf zal brengen, het kan nu nog alle kanten op, geen van beide ploegen kan recht doen gelden op méér dan een remise.

tweede helft
Het is, als de scheids de wedstrijd opnieuw in gang heeft gefloten, duidelijk dat beide ploegen vooralsnog geen genoegen zullen nemen met een gelijkspel. Beide teams gaan vol voor de aanvallende varianten en uiteindelijk is het BCV dat binnen een paar minuten de wedstrijd beslist. Het is Robert van der Laan die met een fabuleuze curve keeper Johan Bouma kansloos laat: 2-1. En dan moet Marum dus weer aan de bak en dat proberen de gasten ook wel. Het wordt en blijft een spannende tweede helft waarin zowel BCV als Marum de nodige kansen krijgen. De ene die u op de foto kun bekijken is van Fedde Durk Kingma die een kansrijke schuiver wel op centimeters langs de handschoenen van de Marum-keeper ziet gaan, maar ook met dezelfde marge langs de verkeerde kant van de paal. De actie had meer verdiend, als het een goal was geworden had hij kunnen worden bijgeschreven in 'it tsjokke boek' met mooie goals, maar nu blijft het bij een voetnoot bij het verslag van deze wedstrijd. BCV wint uiteindelijk, zeker niet onverdiend, maar gemakkelijk was het niet. Er moet gewerkt worden bij de Burgumers, de brille van het eerste deel van de competitie is er een beetje vanaf. Maar zoals Roeland Rusticus na afloop opmerkt: "Sa lang at wy winnen bliuwe is der neat oan de hân." Een waarheid als een kudde koeien.

Binne Kramer 

Advertenties
Advertentie