Advertentie:

Voetbal
HARKEMA - De Herauten slaagden er maandagavond in sporthal de Fûgelkamp in Harkema niet in Avanti uit Stiens, trots koploper en 'heisse Favorit' voor de titel, van dat kampioenschap af te houden. De uiteindelijke 2-5 zege voor de gasten was misschien wat geflatteerd qua hoogte, maar zeker niet onverdiend. Avanti toonde zich een ploeg die over net wat meer technisch-tactisch vermogen beschikte dan de thuisclub. Die deed er alles aan om bij te blijven en tot 2-2 lukte dat, maar het werd alsnog 2-5.


Op het scherp van de snede
Dat was wat je van dit duel tussen de nummers één, Avanti en drie, de Herauten, kon zeggen. Het werd, met andere woorden,  een attractieve, uiterst spannende en meeslepende ontmoeting die lange tijd gelijk op ging. Het duurde tamelijk lang voor de score werd geopend en dat had alles te maken met het respect dat de beide teams voor elkaar hadden. Ze wisten maar al te goed met wie ze te maken hadden en ze wisten ook op een haar na nauwkeurig wat de ander aan voetballend vermogen in huis had. Pas halverwege de eerste helft werd die patstelling doorbroken toen de gasten op voorsprong kwamen. Die voorsprong duurde niet lang, maar het was toch steeds weer Avanti dat als eerste scoorde. De rust kwam bij 2-3 en daarmee was het scenario in feite compleet: Herauten moest gelijkmaken om nog een kans te hebben, maar dat kwam er niet van. Integendeel, het waren de gasten die opnieuw scoorden en daarmee de voorsprong meer cachet gaven. Toen Avanti met nog twee minuten op de klok op 2-5 kwam, was duidelijk dat de wedstrijd gelopen was. Vreugde bij de gasten en toch wel grote teleurstelling bij de thuisclub. Maar objectief bekeken was er op de zege van de ploeg uit Stiens weinig, niets eigenlijk, aan te merken, Avanti was de iets betere ploeg hoewel het onderscheid niet echt groot was. Als Herauten wat besluitvaardiger was geweest en misschien een beetje meer geluk had gehad, had er misschien wel een remise in gezeten.

Westermar
Wat zou het mooi zijn geweest als deze cruciale wedstrijd in de 'oude' Westermar zou gespeeld zijn. Dan had de tribune 'moai grif' vol gezeten, nu zaten er wel toeschouwers, ook Avanti-supporters, maar meer dan een 'pear hantsjefollen' waren het niet en dus misten we toch wel het kolkende sfeertje in de iconische Burgumer sporthal. Het begin is rustig, beide ploegen wachten af, ze spelen beiden zeg maar een 'schaakopening': balletje heen en weer spelen om de tegenstander te verleiden tot uitvallen. Een snelle overname is dan genoeg voor een fast break. Beide ploegen loeren daarop, maar de defensie van beide teams laat weinig ruimte en schroomt niet om stevig in te grijpen. De scheidsrechter van dienst is niet kinderachtig, hij laat veel doorgaan. Niet erg, want hij doet het aan beide kanten en dus heeft eigenlijk niemand wat te klagen. Dat gebeurt wel uiteraard, maar tot uitspattingen leidt dat niet. Op de openingsgoal moeten we wachten tot halverwege de eerste helft, want dat komt Avanti op 0-1 middels een snoeihard schot dat vanaf de zijkant inslaat in de verre hoek naast keeper Bas van der Lei. Mooie goal trouwens, maar het betekent dat Herauten alle tactische plannen op slag kan herzien, plan A kan de prullenbak in, dat moge duidelijk zijn. Maar het betekent ook dat Herauten moet gaan aanvallen en dat doen de Burgumers dan ook. Als de klok op 10 staat is het Joeke de Vries, goed om hem ook weer eens aan het werk te zien, die een vrije trap kiezelhard in de hoek naast de Avanti-keeper jaagt: 1-1. Een mooie stand om de rust mee te halen, maar dat slaagt niet, net niet. Avanti maakt er een vliegend schot uit de tweede lijn 1-2 van, maar ook nu komt Herauten op gelijke hoogte als Calvin Rooda een assist van Justus Boomsma verzilvert: 2-2. En toch zijn het de gasten die met een, zij het minimale, voorsprong aan de virtuele thee gaan. Het is een goal die qua uitvoering is ontleend aan het volleybal, een pipe-aanval heet het daar. Het zijn twee aanvallers die richting de goal gaan, maar het is een derde die van achteruit door stormt en de bal op de ouderwetse Neeskens-manier rechtdoor in de goal jaagt: 2-3.

tweede helft
Nog niets beslist uiteraard, maar het is wel duidelijk dat Herauten alles uit de kast zal moeten halen om in ieder geval gelijk te maken. Avanti schroeft het tempo in dit tweede bedrijf omlaag, zij concentreren zich op verdedigen en tegenhouden, waarbij ze wel nadrukkelijk loeren op de counter. Daar hebben ze een speler voor in de ploeg die dat uitermate goed beheerst. Het is Bergum-speler Hui Tran, bij het team van coach Jan Bruin speelt hij meestal op de rechtervleugel en hij heeft bewegingen in huis die een tegenstander volledig in de luren kunnen leggen. In de zaal kan hij dat ook en hij is het die in feite de wedstrijd in het slot gooit. De klok staat op 14 als hij zich met een paar onnavolgbare bewegingen vrij speelt en vervolgens uithaalt met een ziedend schot waarop keeper Bas van der Lei geen antwoord heeft: 2-4. Dan moet Herauten alles op alles zetten, risico nemen en dat geeft Avanti de mogelijkheid om uit te breken. Uit een van die fast breaks komt de Avanti-aanvaller oog-in-oog met keeper Bas van der Lei, die vervolgens geen antwoord heeft op de oogstrelende chip die over hem heen in het net verdwijnt: 2-5. Even later is het tijd en kan Avanti een feestje vieren. Herauten kan terugkijken op een uitstekende wedstrijd tegen een tegenstander die nipt beter was.

Binne Kramer

Advertenties
Advertentie