Advertentie:

Voetbal
BURGUM - Het leek er in het grootste deel van de tweede helft bij lange na niet op dat de thuisclub, Bergum dus, er tegen het Leeuwarder FVC een punt uit zou slepen, maar dat gebeurde wel degelijk. Tot diepe teleurstelling van de gasten en die ontgoocheling was terecht en begrijpelijk, want FVC was in dat tweede bedrijf zonder meer de betere ploeg in die zin, dat de gasten het meeste balbezit hadden en zich ook verreweg de meeste kansen schiepen. Maar als je die kansen niet verzilvert levert het niets op.


Zwakke tweede helft levert Bergum alsnog een punt op
Nee, echt verdiend kon je het niet noemen dat Bergum er tegen FVC een remise uitsleepte, zeker niet gezien de uiterst matige tweede helft van de ploeg van coach Jan Bruin. De FVC keeper had bijna net zo goed naar huis kunnen gaan in de rust, maar, en dat hoort ook bij voetbal, in die tweede helft, die zijn ploeg nadrukkelijk domineerde, moest de doelman van de gasten wel de bal uit het net halen. En die treffer van invaller Jan Hoekstra betekende dat het alsnog gelijk werd: 2-2. En daarmee mocht Bergum niet klagen, echt verdiend was dat gelijke spel niet, zeker gezien het spel van de Burgumers in de tweede helft. Het was dat FVC er niet in slaagde de voorsprong van 1-2 uit te breiden, maar anders had de thuisclub al lang de handdoek moeten werpen. Vandaar ook de ontgoocheling bij de Leeuwarders en de vorm van tevredenheid bij de thuisclub. 

koud
Het is koud, deze overigens tamelijk zonnige zondagmiddag. Ik heb er een wedstrijd of vier opzitten als ik naar het Koningsland rijd. Nou, wedstrijden, wedstrijdjes, want ik ben gaan kijken in Hurdegaryp waar de vv van dezelfde naam het inmiddels derde Warrentoernooi organiseerde. Een feestje, een voetbalfeestje heb ik het genoemd en daar is geen woord spaans bij, want het was een evenement om duimen en vingers bij af te likken, enfin, lees het verslag en bekijk vooral de foto's, van sommige daarvan druipt de klasse af. Nee, niet van de fotograaf, maar van de spelers die er op figureren. Maar op deze zondagmiddag ga ik kijken op het Koningsland bij Bergum tegen FVC, een onvervalste Friese derby. Dit soort duels zullen we straks moeten missen, dan speelt de nieuwe club FC Burgum op zaterdag. Het zal even wennen worden, zeker weten. Maar mijn idee daarover heb ik al eens in een soort hartekreet gegoten. Het is behoorlijk druk op het sportcomplex, dat is meestal zo als FVC of ook wel Frisia op visite komt, maar het geeft extra sfeer en het zorgt voor een prima ambiance. Vlak voor we beginnen, ik heb een plekje uitgezocht in de luwte, zeg maar, ik heb de tuin van Jan Arends in mijn rug, komt Alex Nijboer, ik tref hem regelmatig tijdens raadsvergaderingen, even bij me langs. "Mei ik dy wat freegje" is de vraag. Over die vraag hoef ik niet lang na te denken, 'moai grif' dat hij een foto wil. Van de pupil van de week misschien? Jawel dus, daar gaat het om. "Do kinst hjir samar midden op it fjild stean gean", aldus Alex, "mar dat kin ik net dwaan fyn ik." "Femylje fan dy?" Het blijkt zijn pakesizzer te zijn, gelukkig geen 'lytsbern' maar wel een bernsbern. Geen probleem uiteraard, die foto.

eerste helft
Maar dan is het zover, we gaan beginnen. Scheidsrechter Boekholt, hij zal het prima doen, al vinden afwisselend de ene en de andere helft van het publiek dat uiteraard niet, fluit het duel op gang en dan ontwikkelt zich een wedstrijd zoals je dat van twee van dit soort ploegen kunt verwachten. Beide middenmoters en beide ploegen die het seizoen op een positieve manier willen afsluiten. Vooral Bergum wil er een mooi einde aan breien, aan zo'n lange periode van zelfstandigheid. Voorstelbaar. Maar FVC valt in de categorie 'altijd lastig' en dat blijkt ook deze zondagmiddag. Want we zijn nog geen tien minuten bezig als de Leeuwarders de score openen. Bergum blundert in de achterhoede en FVC profiteert meteen: 0-1. En daarmee kan het spelconcept van kijken en afwachten meteen in het ronde archief, de thuisclub moet meteen vol aan de bak. En omdat FVC dat ook doet, wordt het een wedstrijd die vrijwel gelijk op gaat. Hier zijn twee vrijwel gelijkwaardige ploegen aan het werk die ook nog eens merendeels gelijkaardig voetbal spelen. Het speelt zich allemaal af op het drukbezette middenveld en van daaruit proberen beide teams hun aanvalslinies aan het werk te zetten. Maar dat lukt in feite maar mondjesmaat. Wat wél lukt, is dat Bergum al heel vlot na de 0-1 op gelijke hoogte komt. Het is Steffen Kempe die een assist-op-de-stropdas van Huy Tran op waarde schat en de bal achter keeper Stein de Wit van FVC schuift: 1-1. En die stand geeft wel ongeveer de verhoudingen binnen de lijnen aan, geen van beide ploegen kan zich in dit eerste bedrijf beroemen op een substantieel overwicht. Dat betekent dat er van alles gebeurt, maar dat de kansen schaars zijn en dat er in deze eerste helft ook niet meer gescoord wordt. Er gaat in de passing bij beide ploegen te veel fout en het opportunisme overheerst in beider spelconcept. 

tweede helft
Het lijkt er in deze tweede helft op dat de consignes in de rust nogal verschillend zijn geweest. Bij FVC lijkt dat op aanvallen te zijn gericht, bij Bergum op verdedigen en tegenhouden. Of het echt zo is geweest is twijfelachtig, maar op het veld lijkt het daar wel nadrukkelijk op. FVC heeft het meeste balbezit, en het gebeuren speelt zich wel erg overheersend op de Bergum helft af. Bovendien heeft Bergum-doelman Patrick van der Velde het een stuk drukker dan zijn collega  Stein de Wit aan de overkant. Eigenlijk, moet je concluderen, is het wachten op het moment dat FVC het overwicht ook echt in doelpunten gaat uitdrukken. En dat gebeurt ook, zij het dat het er slechts één is. Dat is wel een mooie trouwens, het is een lange solo over links die schitterend wordt afgemaakt: 1-2. Gezien het spel in deze tweede helft lijkt de teerling geworpen in deze wedstrijd, de enige hoop die de Bergum-supporters nu nog lijken te hebben, is het feit dat een voetbalwedstrijd is. Met andere woorden: daar kan alles, ook dingen die je eigenlijk totaal niet verwacht. Wat je wel kunt verwachten is, dat Bergum naarmate de tijd verstrijkt steeds meer druk naar voren probeert te zetten, daarmee incalculerend dat er achterin ruimte ontstaat voor de snelle counters van FVC. Toch lijkt de wedstrijd gespeeld en lijkt FVC het duel te gaan winnen. Maar nee, dat is buiten die ene invaller aan Bergum-kant gerekend. Die slaagt erin een assist-op-maat van opnieuw Huy Tran achter Stein de Wit te schieten. Het is Jan Hoekstra die met deze belangrijke treffer 'zijn neus nadrukkelijk aan het venster steekt', zoals de Vlamingen dat zo plastisch noemen. Maar hij zorgt er wel degelijk voor dat zijn ploeg alsnog een punt aan deze ontmoeting overhoudt. Of het verdiend is, is aan gerede twijfel onderhevig, maar in voetballen gaat het om het getal onder de streep. De totaal andere beleving van dit 2-2 gelijkspel door beide ploegen geeft wel aan hoe de verhoudingen lagen. FVC is teleurgesteld, Bergum tevreden. MVP van dit duel is zonder twijfel Huy Tran met zijn beide assists uit de 'hors categorie', de buitenklasse.

Binne Kramer

Advertenties
Advertentie