19
di, nov
2 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
SUMAR - Ze waren er vrijwel allemaal, de meiden van vvSuameer, ze werden zelfs 'versterkt' door een groep van 'buorlju', in casu vvEastermar. Ze waren naar sportpark De Heidkamp gekomen om les te krijgen, een clinic heet dat tegenwoordig, van een paar voetbalsters van SCHeerenveen. En dus gonsde De Heidkamp deze wat sombere middag van de activiteiten. En alles met bal, zoals jongelui van deze leeftijden dat het liefst hebben. En na afloop ? Nou, wat dacht u? Op de foto natuurlijk!


En, kunnen ze een beetje voetballen deze meiden?
Het was woensdagmiddag een drukte van belang op het anders op een door-de-weekse middag zo rustige sportpark De Heidkamp op Sumarreheide. Dat had alles te maken met het feite dat er 'hoog' bezoek was. Niet minder dan drie voetbalsters van het eerste team van SCHeerenveen waren naar Sumar gekomen om de meisjes, zeg maar meiden, van de plaatselijke voetbaltrots het een en ander over voetbal bij te brengen. En de meiden die binnen de leeftijdsmarges vielen waren er ook allemaal, dus aan de opkomst en de bijbehorende motivatie kon het niet liggen. Het werd ondanks het ietwat sombere weer, maar het was gelukkig droog, een hele leuke, gezellige en vooral leerzame middag voor de meiden die versterking hadden gekregen van een handvol speelsters van Eastermar. Maar die pasten met hun geel-blauwe outfit naadloos tussen het groen-wit van de thuisclub. En dus bleek het een prima idee van de clubleiding om een paar SCHeerenveen-speelsters uit de nodigen om een clinic te geven, een soort openbare les, in voetballen in dit geval. En aan de motivatie en het enthousiasme van de deelnemers lag het niet op deze woensdagmiddag. 

vroeg
Ik ben uitgenodigd door teamleidster Harmina en dus meld ik mij tegen half twee op sportpark De Heidkamp. Daar is het nog heel rustig en even vraag ik mij of het wel doorgaat. Immers er is flink wat te doen om de damestak van SCHeerenveen en op sociale media wordt naar aanleiding daarvan een indringende  polemiek gevoerd. Tegenwoordig moet er een schuldige zijn en als die er niet is gaat een oeroud mechanisme in werking. Als er geen vrijwilliger is, dan wordt er een vrijwilliger aangewezen, zoiets. Dus is het deze middag even afwachten of de drie speelsters van het damesteam daadwerkelijk komen opdagen. Langzaam vult de kantine zich met deelnemers en 'omsittend laach', moeders, vaders een enkele pake en wat voetbalgerelateerde belangstellenden. Onze ongerustheid blijkt overbodig, om half twee melden de drie jongedames in Heerenveen-outfit zich in de kantine. Eerst koffie, maar dan gaan ze naar buiten om alvast een aantal dingen klaar te zetten voor de oefeningen die ze van plan zijn te gaan uitvoeren. De meiden zijn ondertussen alvast begonnen aan een warmloop-sessie zoals meiden van deze leeftijd dat plegen te doen. Een hoop lawaai, veel 'fleane en drave', maar eigenlijk is het behoorlijk efficiënt, deze manier van inlopen. Maar dan is het zover: we gaan beginnen. De groep wordt gesplitst naar rato van de leeftijden en dan wordt er intensief gedribbeld, worden er technische oefeningen gedaan en wordt er uiteraard gevoetbald. 'Partijke' heet dat in het voetbaljargon. Ik ben erbij gaan zitten en laat het gebeuren zijn gang gaan, en ondertussen maak ik 'een paar' foto's die ik later wil gebruiken als illustratie bij dit verslag. 

wat valt op
Nou, een aantal dingen. Allereerst het enthousiasme van de deelnemers en daarnaast ook de discipline. Zoveel meiden van deze leeftijd bij elkaar, als dat maar goed gaat, ben je geneigd te denken, maar dat valt alleszins mee. Misschien heeft het ook te maken met het respect dat de meiden hebben voor de drie leidinggevenden. Die stralen toch het nodige gezag uit en ze instrueren de diverse groepen zonder geluidsversterking. En dan moet toch echt iedereen z'n mond houden. Meiden en hun mond houden? Hoe bedoelt u... Maar dit gaat prima en het tempo zit er flink in, ook een middel om de orde te bewaren. De leidsters gaan uit van een vooropgezet plan, ook altijd een manier om de vaart erin te houden. De ouders langs de kant houden zich keurig in, slechts af en toe kan een heit of mem het niet laten om 'tuskentroch' even wat aanwijzingen te geven. Het mag eigenlijk niet en ze worden met de nodige humor  'gecorrigeerd' door de rest. Maar de sfeer is prima en de gasten uit Eastermar worden moeiteloos opgenomen in de groep. Wat ook opvalt is dat dit een fanatiek groepje meiden is, maar dat het plezier de boventoon voert. Dit is een middag van 'mei nocht en wille en mei fleur en faasje'. Nou, die 'wille' is er wel, maar als er een wedstrijdelement wordt ingevoerd, willen ze toch wel graag winnen. En dan kun je zien dat er hier op Sumarreheide het nodige talent rondloopt, ik zie bewegingen om vingers en duimen bij af te likken. Maar wat het meest opvalt is toch wel het plezier in spelen, in bewegen en in het samen doen. En ze luisteren naar de leidsters, ook zoiets, essentieel voor zo'n clinic in de buitenlucht met allerlei omgevingslawaai als stoorzender, we zitten hier vlakbij de Centrale As en daar raast nogal wat verkeer overheen. Halverwege gaan we 'om ranja', we houden even pauze, niet vanwege de warmte, want warm is het hier niet, maar daar heeft niemand last van, behalve het publiek.

handtekeningen
Als het tegen half vier loopt is de sessie afgelopen en iedereen verzamelt zich op het plein voor de kantine. Daar worden handtekeningen uitgedeeld en is er een mogelijkheid om met de drie Heerenveen-voetbalsters op de foto te gaan. Harmina had gevraagd of ik die foto's wilde maken, maar dat is niet nodig: er staan genoeg 'fotografen' klaar om hun dochter te vereeuwigen. En uiteraard vraag ik na afloop even aan de drie dames 'wat ze ervan vonden'. "Leuke meiden, we hadden de indruk dat ze het leuk vonden en dat ze er wat van geleerd hebben. En dan is dit mooi werk. Dit is voor ons geen dagelijks werk, we doen dit bij toerbeurt. Suameer, nee daar waren we nog nooit geweest, maar we hebben er zelf ook van genoten, anderen wat leren is leuk. Talent? Ja, dat zit er wel in, in deze groep, al moet je natuurlijk geen oordeel vellen op één training zoals deze. Maar je kunt wel zien dat deze jonge meiden al behoorlijk wat voetbaltechniek hebben opgedaan, ze kunnen al heel wat. En wie weet, komen sommigen later ook bij SC Heerenveen terecht."

Binne Kramer