03
vr, juli
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
BURGUM - Het was het allerlaatste optreden van vvBergum op zondagmiddag. Vanaf het nieuwe seizoen zal de FCBurgum, zo heet de club voortaan na de fusie met dorpsgenoot BCV, op zaterdag acteren. Dit lopende seizoen kent nog één wedstrijd, maar die wordt in Grou gespeeld, tegen GAVC. Dit was dus de laatste thuiswedstrijd en die ging tegen Nieuw Buinen, een ploeg die de punten nog meer dan dringend nodig had. Bergum won, nipt, moeizaam en er was slechts één doelpunt nodig voor die minimale zege.


Heimwee
Ik heb er toch even aan moeten denken deze zondagmiddag, zittend langs de lijn op het Koningsland en kijkend naar het laatste thuisoptreden van vvBergum. Ik zal het missen, ik heb dat in deze kolommen al eerder betoogd en inmiddels heb van verschillende kanten begrepen dat 'velen met mij' deze gevoelens hebben. Natuurlijk, het is maar voetbal, het is maar een spelletje dus 'wêr hawwe wy it oer', maar voor een heleboel onder ons is nu juist dat spelletje het allerbelangrijkste. "Voetbal is het allerbelangrijkste van alle onbelangrijke dingen", zei ooit iemand. En dat was iemand waarvan je het niet zo één-twee-drie zou verwachten. Het was niemand minder dan de paus, niet de huidige, maar een van zijn voorgangers. Dat moet een wijs man geweest zijn. Hij zal 'moai grif' ploegen als Juventus, Inter, AC Milan en Napoli in zijn gedachten hebben gehad, maar het geldt uiteraard net zo goed voor amateurvoetbal, niveautje vvBergum dus. Dat alles zat ik me te bedenken toen ik zondagmiddag langs de lijn zat te kijken naar Bergum tegen Nieuw Buinen. Normaal gesproken een tamelijk modaal duel in deze eerste klasse F, maar voor alles wat Bergum decennia lang een warm hart toe heeft gedragen, een bijzondere wedstrijd. De laatste immers in deze constellatie, volgend seizoen, dat begint al over een aantal maanden (!), is er op zondagmiddag geen voetbal op dit niveau meer te zien op het Koningsland. Dan worden we op zaterdagmiddag verwacht als kijkers voor wedstrijden van FCBurgum. En met die wetenschap in het achterhoofd zat ik op deze koude, maar zonnige zondagmiddag met de overige intimi te kijken naar een wedstrijd die eigenlijk pas in de slotfase spannend en dus interessant werd. Toen ook viel het enige doelpunt, de beslissende treffer dus. En daarna werd de wedstrijd alsnog spannend en attractief omdat tegenstander Nieuw Buinen alles op alles zette om er alsnog een voor hen uiterst kostbaar punt uit te slepen. Dat had ook best gekund, veel krachtsverschil was er niet, maar het lukte niet en dus moesten de gasten met de spreekwoordelijke lege handen terug naar Drente. Bergum smaakte het genoegen om in ieder geval met winst de laatste thuiswedstrijd te besluiten. Volgende week moet de competitie worden afgesloten met een bezoek aan Grou waar GAVC een traditioneel lastige tegenstander zal blijken, de Grousters hebben de punten meer dan dringend nodig. Vraag die boven het duel van zaterdag hing was wie we volgend seizoen in het nieuwe FCBurgum zullen terugzien, met andere worden, hoe zal de nieuwe trainer Henk Konings zijn team samenstellen met zoveel kwalitatief getalenteerd aanbod. Dus: wie blijft er en wie neemt geen genoegen met een plek op de tweede rij en smeedt dus alvast plannen om te vertrekken. Het zijn vragen die in de komende zomer zullen moeten worden beantwoord.

koud, maar zonnig
Dat is het op deze moederdag 2019, maar in de betrekkelijke luwte en in de zon is het best uit te houden. Verbeeld ik het mij of is er op deze laatste thuiswedstrijd van vvBergum ooit, meer publiek dan we de laatste tijd zijn gewend. Dat publiek troept samen op zeg maar de oosttribune, inderdaad, in de zon, uit de wind. Als scheidsrechter Van Schaik de troepen heeft aangevoerd het veld op en de pupil van de week heeft aangetoond dat de keeper van Nieuw Buinen niet onpasseerbaar is, kunnen we beginnen. Dan ontwikkelt zich een wedstrijd die eigenlijk vrijwel geheel op het middenveld word gespeeld. Uitgevochten past misschien beter, want beide ploegen gaan er vol tegenaan en dat levert pittige duels op. Maar veel kansen zien we voorlopig niet, daarvoor gaat er in de eindpass, de pass die het strafschopgebied moet bereiken, te veel mis aan beide kanten. En dat betekent dat de wedstrijd maar op een tamelijk ondiepe strook van het veld wordt gespeeld, beide ploegen hebben te veel moeite om dat middenveld over te steken, of met lange ballen, dan wel met splijtende combinaties. Veel verschil is er niet, geen van beide ploegen heeft recht op meer, eigenlijk lijkt dit de opmaat naar een doelpuntloze remise. En dat wordt het ook in deze eerste helft, de kansen zijn te tellen op het roemruchte 'houtzagerijhandje' en dus staat de 0-0 nog steeds op het scorebord als de ref de ploegen naar de kleedkamer fluit. Weinig kansen dus, veel onderlinge duels, veel passes die hun doel missen en dus komen de beide aanvalslinies nauwelijks toe aan het afmaken van de kansen. Als die er al zijn, dan worden ze niet op waarde geschat en leveren ze dus geen rendement op. Laag-rendement-voetbal zou je het kunnen noemen. Het is natuurlijk de vraag of dat in het tweede bedrijf anders, beter dus, zal worden. De gesprekken achter mij gaan nauwelijks over het voetbal van deze middag en dat is meestal een veeg teken.

tweede helft
In de tweede helft speelt Nieuw Buinen met de wind in de rug, maar dat is niet meteen, zoals de kenners achter mij verkondigen, een voordeel. Dat blijkt, want de gasten komen nauwelijks in de buurt van keeper Patrick van der Velde die het dan ook niet echt moeilijk heeft. Dat geldt overigens ook voor zijn collega aan de andere kant, Rick Knigge, want ook hij moet moeite doen om warm te blijven. Toch wordt in deze tweede helft de wedstrijd opengebroken als Douwe Heegstra diezelfde Rick Knigge verrast met een venijnige schuiver in de verre hoek: 1-1.  En die treffer verandert het spelbeeld substantieel, Nieuw Buinen moet alles op alles zetten om in ieder geval dat gelijke spel uit het vuur te slepen en dat betekent dat de wedstrijd een boost krijgt qua spanning en attractiviteit. De defensie van de thuisclub krijgt het drukker en lastiger, maar daar staat tegenover dat Bergum nu meer ruimte krijgt op de weg naar de goal van de tegenstander en het is duidelijk dat een eventuele 2-0 beslissend zal zijn. Op verzoek heb ik een paar foto's gemaakt van coach Jan Bruin en zijn assistent Olaf Muizer en op de terugweg blijf ik 'plakken' in de buurt van de goal van Bergum. Het is duidelijk dat het voorlopig hier zal gebeuren en ik krijg gelijk, het is Nieuw Buinen dat aanzet, dat alles in de strijd gooit tegen een zich met alle mogelijke middelen verdedigend Bergum. Keeper Patrick van der Velde kan zijn handen warmen en de hele laatste lijn wordt in de hoogste staat van paraatheid gebracht, omdat de gasten steeds verder en steeds nadrukkelijker op- en aandringen.  Het wordt af en toe hectisch in de zestienmeter van Bergum, maar de thuisclub blijft overeind, zij het af en toe met het nodige 'kunst-en-vliegwerk'. Wat we eigenlijk in het voorgaande deel van de wedstrijd hebben gemist, opwindend en meeslepend voetbal, krijgen we nu ruimschoots gecompenseerd. Nieuw Buinen haalt alles uit de kast om alsnog die misschien wel verdiende gelijkmaker op het scorebord te schieten en dat betekent dat de amusementswaarde met sprongen stijgt. Bergum blijft overeind, het blijft bij die 1-0 en dus wordt deze memorabele laatste thuiswedstrijd gewonnen: met moeite, nipt, maar zeker niet onverdiend. 

Binne Kramer 

Advertentie