04
za, apr
6 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
BURGUM - Aan de start van de spiksplinternieuwe FCBurgum kan het alvast niet liggen. Zaterdag won de ploeg van coach Henk Konings tamelijk afgetekend met 3-1 van eerste klasser Drachtster Boys. Het betrof hier een bekerduel, maar niettemin mocht het begin van FCBurgum er zijn. Voor vele honderden toeschouwers lieten de Burgumers, gehuld in tamelijk stemmig blauw, zien dat ze tegenstanders van het formaat Drachtster Boys niet vreesden, maar dat ze in de eerste helft zelfs domineerden.


Hoopgevend begin FCBurgum
Zaterdag was het dan eindelijk zover: de eerste echte officiële wedstrijd van de gloedjenieuwe FCBurgum. En dat wilden al die toeschouwers wel eens even zien. Tot nu toe was er eigenlijk alleen maar over gesproken, maar nu zou het dan eindelijk wezen. Goed, er was al eerder gespeeld, maar dat waren potjes om des keizers baard, oftewel om de 'hanekam van Henk Konings'. Hij, diezelfde Henk Konings dus, 'moast mar ris mei it wetter foar de dokter', hij was immers de architect van dit nieuwe team, op hem had de niet geringe taak gerust om van eerste klasser vvBergum en tweede klasser BCV een eenheid te smeden. Niet eenvoudig, want het gevaar dat hij op tenen trapte was niet denkbeeldig en in feite zou hij het nooit goed kunnen doen. De enige remedie: winnen en liefst zo veel mogelijk en liefst van gerenommeerde tegenstanders. Wat dat betreft is deze ouverture tegen Drachtster Boys er een om duimen en vingers bij af te likken. De gasten uit Drachten spelen immers een klasse hoger dan de nieuwe FC en dat zou een eventuele zege het nodige cachet geven. En dus zijn de verwachtingen hoog gespannen. Alles werkte mee: het weer, het publiek, de ambiance en de sfeer. Met andere woorden: het werd een lekkere voetbalnamiddag, de ontmoeting stond gepland voor vier uur in de middag, die ook nog eens twee prima spelende teams binnen de lijnen bracht en die uitgesproken spannend was. Daar kwam dan voor met name de thuissupporters het feit bij dat hun ploeg tamelijk afgetekend won met 3-1.

FCBurgum trapt af
Ik ben hier, hier is het Koningsland in Burgum, al eerder geweest vandaag. Vanochtend om precies te zijn, toen een grote schare jeugd bezig was met allerlei voetbalgerelateerde spelletjes en natuurlijk met een mix-toernooi. Maar nu kom ik kijken, 'en velen met mij' zo te zien, naar de bekerwedstrijd tussen FCBurgum en eerste klasser Drachtster Boys, voorwaar een tegenstander van allure. Ik meld mij eerst maar eens in de bestuurskamer, voor het goede begrip, dat is de 'oude' van BCV, voor info en het gebruikelijke 'besteklik praat'. En koffie natuurlijk. Het is er allemaal, plus een interessante groepsdiscussie over vrijwilligers. Daar is veel over te doen de laatste tijd en om de tafel zitten mensen die daar allemaal mee te maken hebben, uitermate interessant moet ik zeggen. Maar dan wordt het tijd om naar buiten te gaan, meestal is dat 'de kjeld yn', maar vandaag betekent het 'de waarmte yn'. In de schaduw dus en daar is het inderdaad prima uit te houden. Maar eerst wil ik uiteraard 'de Einzug der Gladiatoren', de opmars zeg maar, vastleggen. Altijd een schitterend gezicht, met die jonge kinderen die mee mogen 'oplopen'. Er is zelfs een peloton vendelzwaaiers ingehuurd die met echte FCBurgum vlaggen zwaaien. Het ziet er allemaal feestelijk uit, zeker met het massale publiek dat is komen kijken als decor. De aftrap wordt verricht door wethouder Gelbrich Hoekstra van de gemeente Tytsjerksteradiel. Zij is hier op het kunstgras bepaald geen 'vreemde in Jeruzalem', zij weet de weg hier. Als al die plichtplegingen achter de rug zijn, kan scheidsrechter Niels Zeeman de wedstrijd laten beginnen.

eerste helft
Zelfs in de schaduw is het warm op deze zaterdagmiddag en het moet voor de spelers behoorlijk afzien zijn, de drinkpauzes zijn geen overbodige luxe. Het is natuurlijk leuk om nu eens te kijken waar de nieuwe FC staat, speltechnisch en -tactisch bekeken. Aan de kwaliteit kan het met deze selectie niet liggen lijkt mij, de top van beide teams is hier samengebald en het is eigenlijk alleen afwachten of hier het geheel meer is dan de som der delen. Maar wat dat betreft heb ik wel vertrouwen in Henk Konings, die ik zijn BCV tijd redelijk goed heb leren kennen.  Maar hij zal toch met de nodige spanning, of misschien blijft het bij hem wel bij nieuwsgierigheid, zitten toe te kijken hoe zijn ploeg zich houdt tegen een op papier minstens zo sterke tegenstander. Van dat klasse-verschil is overigens vooralsnog niet veel te merken, het is FCBurgum dat het meeste balbezit heeft en dat zich ook de meeste en de betere kansen schept. Drachtster Boys moet het vooralsnog hebben van uitvallen die wel degelijk gevaarlijk ogen, maar die maar hoogstzelden dragen tot aan het strafschopgebied van FCBurgum-keeper Arjen Tolman. En als hij alsnog in actie moet komen, doet hij dat met verve en overtuiging zoals we dat van hem kennen. Maar het is FCBurgum dat in feite de gang van zaken bepaalt en eigenlijk is het wachten op de openingstreffer. Die komt er ook en het is Yorn Sikkenk die de 1-0 op het scorebord schiet. Een opsteker voor de thuisclub, want met die, zij het minimale, voorsprong voetbalt het een stuk makkelijker. Voor de Boys uit Drachten geldt in feite het omgekeerde, de gasten moeten aan de bak, moeten een tandje bijzetten en, levensgevaarlijk met de snelle spitsen van FCBurgum die constant loeren op de mogelijkheden om gevaarlijk te worden, ze moeten risico's nemen. Dat doen ze wel, maar het resultaat is dat het 2-0 voor de thuisclub wordt als Steffen Kempe raak schiet. Die goal wordt gemaakt uit een strafschop als de FCBurgum-spits wordt gevloerd door de uitkomende keeper van de gasten. De scheidsrechter is gedecideerd, maar mijn fotoserie laat wel degelijk ruimte voor twijfel. Want wordt de spits wel écht geraakt door keeper Emile Peters? Ik zou er mijn hand niet voor in het vuur durven steken en de VAR zwijgt in alle talen... Hoe dan ook, de bal gaat op de stip en even later is het 2-0 als Steffen Kempe, zoals we dat van hem gewoon zijn, de bal snoeihard in het net jaagt. Even later is het rust en daar zijn de beide ploegen wel even aan toe, de warmte eist zijn tol en het kunstgras werkt ook al niet verkoelend. 

tweede helft
De vraag is natuurlijk of Drachtster Boys zich bij de nederlaag zal neerleggen, of dat de gasten zich zullen proberen te herpakken en er alsnog een beter resultaat uit zullen kunnen slepen. Dat laatste is, zo blijkt als beide ploegen zich weer gemeld hebben na de pauze, wel degelijk het geval. De gasten gaan vol op de aanval spelen en zetten Burgum steeds vaker vast op de eigen helft. En dan gebeurt alsnog wat ze bij de thuisclub vrezen: de Boys scoren en zorgen er daarmee voor dat de wedstrijd, die met 2-0 eigenlijk gespeeld leek, weer spannend wordt. Het is Rob Schokker, geen onbekende hier op het Koningsland, hij speelde een aantal seizoenen bij vvBergum, die de 2-1 voor z'n rekening neemt. We schrijven op dat moment de 64ste minuut en dus is er nog tijd genoeg voor óf de gelijkmaker van Drachtster Boys, óf de allesbeslissende 3-1 van FCBurgum. Het wordt dat laatste, want het is in de 77ste minuut Alex Bosma, die met een rake kopbal voor die 3-1 tekent. En hoewel de gasten het niet opgeven, de echte overtuiging is eruit en eigenlijk is de strijd beslecht in Burgums voordeel. Het blijft inderdaad bij die 3-1, een knappe en verdiende overwinning en een prima opmaat voor het begin van de competitie over een paar weken.

Binne Kramer 

Advertentie