30
za, mei
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
BURGUM. FCBurgum trad zaterdagmiddag op het eigen Koningsland in Burgum aan tegen VVI uit Idskenhuizen voor de eerste echte competitiewedstrijd. De voorbereiding van de nieuwe FC was niet helemaal vlekkeloos verlopen en dus was het toch wel even afwachten wat het team van coach Henk Konings er van zou maken. Toen het nog voor de rust 3-0 werd, leek de wedstrijd gespeeld en in feite was dat ook zo, VVI geloofde er niet meer in. Maar onnodige fouten gooiden bijna roet in het eten.


FCBurgum maakt het onnodig spannend

Het leek zaterdagmiddag tot diep in de tweede helft een zaak van kat-in-het-bakkie en kindje-in-de-kolenkit, met andere woorden: een gelopen koers. Maar het venijn zat wel degelijk in de staart, omdat de thuisclub 'Bruder Leichtfuss' toeliet de wedstrijd over te nemen. VVI was geklopt, de gasten geloofden er zicht- en hoorbaar niet meer in en bij een 3-0 stand was daar ook alle reden toe. Maar toen Burgum zich allerlei lichtzinnigheden veroorloofde, slaagde VVI er alsnog in de spanning terug te brengen in de wedstrijd. Twee treffers in de slotfase betekenden 3-2 en eigenlijk was het wachten op de gelijkmaker. Die kwam er niet, net niet en dus won FCBurgum deze openingswedstrijd. Maar het was een narrow escape die helemaal niet nodig was als bij de ploeg van Henk Konings de nonchalance niet had toegeslagen. Het laatste woord zal zeker nog niet over dit duel gesproken zijn, en het gezicht van assistent-coach Sietse van der Meer sprak na afloop dan ook boekdelen. Hij, Van der Meer dus, keek ondanks de drie punten die zijn team aan dit duel overhield, als een donderwolk: hij kon er niet mee lachen, zouden de Belgen zeggen. Die boosheid richtte zich met name op het feit dat FCBurgum zich in de slotfase van de tweede helft veel te gemakkelijk in een hoek liet drukken. Dat had zomaar twee kostbare punten kunnen kosten tegen een tegenstander die in feite al bij de rust in de touwen hing als een aangeslagen bokser.

eerste helft
Nee, aan het weer kan het niet liggen op deze werkelijk schitterende zaterdagmiddag: strakblauwe lucht, geen wolkje te zien, een heerlijk temperatuur en slechts een licht zefiertje uit het noordoosten. Ideale omstandigheden dus voor zowel spelers als publiek, dat in redelijk grote getale is komen kijken. Ook de Friese sportpers is nieuwsgierig hoe de nieuwe FC het in de competitie zal doen en dus is het druk in de bestuurskamer van wat tot voor kort BCV heette. Voorzitter Durk van der Woude en bestuurslid Ate Ritsma geven uitleg aan Johann Mast van de LC, maar dat is allemaal voorbeschouwing, de wedstrijd zal moeten uitwijzen hoe de nieuwe FC er sportief voor staat. We hebben de ploeg al een paar keer zien spelen, maar nu gaat het om het 'echie, no moat de bûter jild jilde'. Als scheidsrechter Rik Berends, hij zal het prima doen, al is de VVI-VAR regelmatig bezig de beslissingen aan te vechten, de wedstrijd heeft laten beginnen, is al vrij snel duidelijk hoe de hazen lopen deze fraaie middag in september. FCBurgum is de ploeg die het meeste balbezit heeft en die zich ook de meeste kansen schept. Dat zijn er vooralsnog niet echt veel, maar de openingstreffer laat, anders dan het wedstrijdbeeld zou doen vermoeden, niet al te lang op zich wachten. Het is de tiende minuut als Justus Boomsma met een fraai schot de VVI keeper kansloos laat. Het is helemaal aan de andere kant, maar als ik het goed gezien heb is het eigenlijk een eigen goal. Maar ik gun Justus zijn treffer, dus we laten het zo. Een goed begin voor de thuisclub die het heft in handen heeft en in principe prima voetbalt. De combinaties lopen soepel en het wachten is in feite op het moment dat de Burgumers de voorsprong vergroten. Dat duurt even, want de klok staat op 22 als het 2-0 wordt als Harmen Vlietstra de bal met een schitterende curve voor slingert. De bal lijkt te ver en te hoog, maar dat is buiten de kopsterkte van Yorn Sikkenk gerekend, hij is het die met een steenharde kopbal-in-de-vlucht de jonge keeper van VVI klopt. Een lekkere voorsprong en eigenlijk lijkt dit al de definitieve beslissing in dit duel.

FCBurgum is de betere ploeg, drijft met name op het prima verdedigende werk van Roeland Rusticus, een sterk spelende Merijn Feenstra op het middenveld en een linkerflank die soeverein wordt bespeeld en gedomineerd door een excellerende CP, dat staat voor Cor Pieter Pander. Hij snelt keer op keer met dan wel zonder bal langs de flankverdediging van de gasten die eigenlijk geen raad weten met de FCBurgum speler. Ik spreek hem na afloop aan op zijn uitstekende optreden: "Ja, het ging lekker, ik kon elke keer doorkomen op die vleugel en daar volgden een stuk op wat goed bespeelbare voorzetten uit. Lekker gespeeld, behalve die slotfase, dat had ons niet mogen overkomen natuurlijk. Wij werden te gemakzuchtig, we dachten dat we de buit al binnen hadden. En ten het 3-1 werd zag VVI plotseling weer kansen. Voor het zelfde geld hadden ze nog gelijk gemaakt ook, maar gelukkig gebeurde dat niet. De eerste drie punten zijn binnen en die pakken ze ons niet meer af." Het blijft in deze eerste helft bij die 2-0 voorsprong en eigenlijk moet je concluderen dat FCBurgum in die periode een paar mooie kansen laat liggen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. In de bestuurskamer is de mening eensluidend: FCBurgum is de betere ploeg en waarschijnlijk is de wedstrijd gespeeld.

tweede helft
Dat beeld wordt bevestigd als Douwe Heegstra er in de 53ste minuut 3-0 van maakt. Game over. Of toch niet? Maar VVI maakt niet de indruk om er nog een offensief uit te kunnen persen, FCBurgum domineert en er lijkt in feite geen vuiltje aan de inderdaad wolkenloze lucht boven het Koningsland. Maar als je goed kijkt, sluipt er een soort nonchalance in de ploeg en coach Henk Konings voelt zich genoodzaakt om zich duidelijk verbaal te manifesteren. Maar met een kwartier te gaan lijkt er niets aan de hand voor de thuisclub. Maar dan is het Jelle de Lange die er met een schot in de verre hoek 3-1 van maakt. Niks aan de hand uiteraard, maar het is wel een wake up call voor de Burgumers: VVI lijkt de strijd wel te hebben opgegeven, maar nog een doelpunt zou de spanning weer helemaal terug kunnen brengen. Een soort doemscenario dat gestalte lijkt te krijgen als die 3-2 inderdaad valt uit een corner in de 85ste minuut. VVI put nieuwe krachten uit deze revival en het thuispubliek houdt bijna hoorbaar de adem in: het zal toch niet? Nou, het gebeurt niet, nét niet moet je zeggen, want VVI is er alsnog een paar keer dichtbij. Het is dan ook meer opluchting dan vreugde die zich meester heeft gemaakt van FCBurgum als scheidsrechter Berends affluit. De punten zijn binnen, maar de laatste acte van deze wedstrijd zal toch wel te denken geven.

Binne Kramer
Advertentie