08
zo, dec
2 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
BURGUM - Het reguliere voetbal krijgt er een nieuwe tak bij. Want nu zo ongeveer alle doelgroepen inmiddels hun plek hebben gevonden bij de meeste verenigingen, bleef er eigenlijk nog één groep met lege handen achter en dat was de leeftijdsgroep van zestig plus. De oudere jongeren of de jongere ouderen, het is maar wat u wilt. Daarvoor is nu het Walking Football in het leven geroepen, 'wandelvoetbal' dus. vvBergum en vvBCV gaan het nu ook in Burgum e.o. introduceren.


Walking Football is een mix van plezier en bewegen

Ook al vanwege de roep om meer te bewegen, is er de laatste tijd eigenlijk wel voor iedereen wat wils. Met name het voetballandschap is inmiddels bijna alles omvattend, van minipupillen tot en met 45 plus voetbal. Bijna, want er is een groep die eigenlijk een beetje buiten de boot valt tot nu toe, daar is nog geen voetbalformat voor. En juist die groep wordt steeds groter, we worden met z’n allen steeds ouder vertellen de statistieken ons. En dus is er nu ook voor de 60 plussers een voetbalvorm bedacht, het walking football. De naam is duidelijk: er wordt niet hard gelopen, er wordt gewandeld. Er zijn nog andere specifieke regels zoals de afmetingen van het veld en het feit dat de bal niet boven heuphoogte mag komen. In den lande zijn al diverse verenigingen begonnen met deze vorm van voetbal voor ouderen. vvBergum en vvBCV hebben nu het plan opgevat om ook in en voor Burgum en omstreken een dergelijke vorm van voetbal-voor-ouderen te introduceren. En dat betekent dat er organisatorisch een aantal dingen moeten worden geregeld in de zin van velden, materiaal, een trainer, een coach, een verzorger en nog veel meer. En nu dat allemaal in gang is gezet, is het natuurlijk van belang om de belangstelling te peilen. Mensen genoeg die op papier in aanmerking zouden kunnen komen, maar willen die ook echt, slaagt de organisatie erin de twijfelaars over de drempel te helpen.

humor
Een van de verenigingen waar al een groep walking footballers in actie is, is Leeuwarder Zwaluwen en daar is een delegatie van Bergum en BCV gaan kijken. De contacten zijn gelegd door Arent Bekhof, geen onbekende in het voetbalwereldje. En dus staat wij op een prachtige, maar ijskoude maandagochtend op het fraaie sportpark in Leeuwarden. De ontvangst is hartelijk en we worden uitgenodigd om plaats te nemen in de kantine. “Earst mar in bakje no?” Langzamerhand druppelen alle deelnemers aan de wekelijke sessie binnen. En dan krijgen we een inkijkje hoe we ons dat walking football moeten voorstellen. De mannen zitten allen gezellig bijeen en behalve het laatste nieuws worden ook typische voetbalgrappen uitgewisseld. Humor is hier een belangrijk element, zoveel wordt wel duidelijk. We vragen ons af hoe lang dit voorspel zal duren, maar op een gegeven moment neemt de trainer het woord, hij legt in kort bestek uit wat er deze ochtend gaat gebeuren en daarna jaagt hij iedereen de kantine uit: verkleden en de wei in. Die wei is een prachtig kunstgrasveld dat er prima bij ligt in het zonnetje. De eerste vraag ligt voor de hand natuurlijk: “Weer of geen weer?” Het antwoord is even vlot als typerend: “It is op maandagmorgen altijd goed weer.” Discussie gesloten. Daarna gaat de groep, een kleine veertig(!) man sterk, zich warmlopen en voorbereiden op de training. Duidelijk is al meteen dat dit, ondanks de losse toon en de steken onder water die over het kunstgras vliegen, een serieuze zaak is. De coach kent zijn pappenheimers en houdt ze allemaal goed in de gaten. Dit zou je een heterogene groep kunnen noemen, met andere woorden, het niveau is behoorlijk verschillend. Maar voor de onderlinge sfeer maakt dat niets uit, tijdens de inlooprondjes, uiteraard grotendeels in wandeltempo, wordt er constant gepraat, en af en toe schalt een uitbundige lach over het Sweltsjes-veld. Er onrolt zich een training waaraan je kunt aflezen dat de trainer zich terdege heeft voorbereid, dit is geen baantje voor iemand ‘die wel eens ’n traininkje wil geven aan een stel ouwe lullen’. Zo spreken ze wel over zichzelf, maar ondertussen menen ze daar niets van. Je hoeft geen deskundige te zijn om te zien dat er twee principes aan dit gebeuren ten grondslag liggen: plezier en bewegen. Er is duidelijk een sportief aspect, lekker bewegen en ballen, maar heel duidelijk ook een sociaal aspect. Dit is ook een manier om achter de geraniums vandaan te komen en te blijven. En voor sommigen, aldus de coach, heeft het ook nog een therapeutisch aspect. En natuurlijk wordt er getraind, getraind op techniek bijvoorbeeld, dit walking footbal vereist een heel specifieke techniek en af en toe zie je spelers toch weer even een paar passen hardlopen om die bal net nog te halen. Niet erg, maar in een wedstrijd mag het officieel niet. Nee, deze mannen staan na afloop niet ‘kotsend in de bosjes’, maar het is niettemin behoorlijk intensief.

belangstelling
Om de belangstelling te wekken is er op 10 mei op het Koningsland in Burgum een clinic die verzorgd zal worden door de walking voetballers van Leeuwarder Zwaluwen. Dan kunnen alle belangstellenden met eigen ogen kijken naar wat walking football in de praktijk precies inhoudt. En bij deze wordt iedere belangstellende uitgenodigd om te komen kijken en vragen te stellen. Mensen die nu al meer inlichtingen willen, kunnen contact opnemen met Bokke de Groot: tel. 0651889904 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Jan van Arkel tel.0655335977 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.