11
za, juli
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
BURGUM. "Froulju like wichtich as manlju", de quote is van FCBurgum voorzitter Dirk van der Woude en die sprak hem uit tijdens de huldiging van FCBurgum vr. 1 dat dan wel geen kampioen was geworden, de competitie werd immers niet uitgespeeld, maar dat alsnog mag promoveren. Het verlossende telefoontje van de KNVB kwam dinsdag naar voorzitter Dirk van der Woude en dus werd er nog op dezelfde avond voorafgaand aan de inmiddels weer reguliere training een aangepast feestje gevierd op het Koningsland.


Aangepast in die zin, dat er wel degelijk bloemen en goede woorden en zelfs champagne waren voor dit eerste vrouwenteam van de gloednieuwe FCBurgum, maar dat alles op een wat ongemakkelijk aandoende 'anderhalvemeter' afstand. Dat maakte de korte bijeenkomst wel anders, maar niet minder feestelijk, onder het motto 'dit meitsje wy moai grif nea wer mei'. Deze huldiging gaat zonder meer de annalen van de FCBurgum in als een hele bijzondere viering, nooit eerder vertoond.

FCBurgum vr. 1 promoveert alsnog
Nadat het eerste herenteam van de nagelnieuwe FCBurgum al eerder een 'goed-nieuws-telefoontje' uit Zeist had mogen ontvangen, was het nu de beurt aan het eerste vrouwenteam. Die ploeg stevende net als de mannen vrijwel onstuitbaar af op promotie toen de coronacrisis roet in het eten gooide. Bij FCBurgum had men zich, wegens overmacht, al min of meer verzoend met het feit dat zowel de mannen als de vrouwen het komende seizoen weer van voren af aan zouden moeten beginnen, al bleef er nog een sprankje hoop, een kleine lichtstraal aan de voetbalhorizon. Er zou nog een 'waterkansje' blijven bestaan wegens verschuivingen in de competitie. "Wy rekkenje der net op, mar hoopje der wol op", liet voorzitter Dirk van der Woude zich in een eerder stadium ontvallen, maar dat leek lange tijd een vorm van 'whisful thinking'. Maar het was een vorm van gerechtigheid, bij onze buren noemen ze dat 'das Glück des Tüchtigen', in Amsterdam spreekt men van 'mazzel', dat het alsnog gebeurde. En dan ook nog eens dubbele mazzel, want na de mannen was ook de vrouwenploeg dat geluk beschoren. En dat werd dus dinsdagavond op het Koningsland gevierd. Dat ging zo.

aangepast
Ik ben uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het aangepaste feestje ter gelegenheid van het feit dat ook FCBurgum Vrouwen1 alsnog is gepromoveerd. En dus meld ik mij tegen zevenen op het Koningsland waar ik wordt ontvangen door voorzitter Dirk van der Woude. Dit keer niet zoals gebruikelijk in de bestuurskamer of de kantine, want die zijn dicht, ik hoef er geen tekening bij te maken waarom, maar het weer werkt mee en dus verzamelen de aanwezigen zich op het zonovergoten kunstgrasveld voor de nieuwe sporthal. Die 'sjit al aardich op' zo te zien. Dat 'verzamelen' gaat in deze coronatijd weliswaar iets anders dan anders, maar daar is iedereen zo langzamerhand wel aan gewend. Nou ja, gewend, dit went hopelijk nooit, want je moet er niet aan denken dat straks ook bij alle amateurwedstrijden geen publiek toegelaten wordt. Ik kan het me niet voorstellen, maar er gebeuren in deze barre tijden wel meer onvoorstelbare dingen. De preses legt mij in kort bestek uit wat er gaan gebeuren en dan gaan we in optocht naar de middencirkel. Daar stellen de vrouwen zich op, op anderhalve meter van elkaar. Dodelijk voor een foto, maar nood breekt wet. Voorzitter Dirk van der Woude stelt zich op nabij de middenstip om zijn speech te houden, unplugged, maar dat doet hij prima. Hij feliciteert allereerst het eerste vrouwenteam met deze prestatie, want de ploeg is dan weliswaar geen officiële kampioen, die is er niet, maar promoveert wel. En dat willen de vrouwen wel even weten. Hij, de voorzitter dus, zegt precies wat hij moet zeggen in dit 'fermidden'.

Waar in het nog niet zo verre verleden het damesvoetbal door sommigen niet al te serieus werd genomen, is daar nu, aldus de preses, geen sprake meer van. Hij haalt daarbij aan dat sommige leden van dit team zich verwonderden over het uitgebreide kledingpakket dat ze uitgereikt kregen: "Safolle?". Maar Van der Woude legt er nogmaals de nadruk op dat voor de club de vrouwen 'like wichtich binne as de manlju'. "En dêrom stean jim hjir no ek lykas it earste hearenteam in pear wiken lyn, jimme prestaasje is like grut as harres. En dêrom binne der ek foar jim blommen en champagne." Hij voegt de daad bij het woord door aanvoerster Mirthe Ritsma naar voren te roepen en haar een fles champagne te overhandigen.

Boze tongen reppen dat het een fles is van het roemruchte merk 'Chateau Migraine', maar in het vervolg blijkt daar niets van. Het is nog een heel 'ochheden' om de fles te ontkurken, het is voor de meesten van deze vrouwen en meiden geen dagelijkse kost, maar uiteindelijk lukt dat toch. Sommigen nemen een voorzichtig slokje en dat lijkt wonderwel te smaken, gelet op de gezichtsuitdrukking van de proefkonijnen. Daarmee is de bijeenkomst afgelopen en gaan de vrouwen de kleedkamer in om zich om te kleden voor de volgende training. Het bijbehorende feest wordt uitgesteld, maar wat in het vat zit... U hoeft er niet aan te twijfelen dat het een daverend feest wordt en heel misschien komt er nog zo'n telefoontje met goed nieuws uit Zeist aangaande het derde herenteam. Maar dat wordt nog even afwachten.

Binne Kramer

Advertentie