28
za, mrt
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
SUMAR - 'Niet opgewassen' is eigenlijk een understatement, want VCT MO-11 was zaterdagmorgen op sportpark De Heidkamp in Sumar minsten een maat te groot voor de Sumarder evenknieën. De eindstand van 0-11 was wat dat betreft illustratief. Was het dan eigenlijk wel een wedstrijd? Dat was het zeker, omdat de thuisclub niet bij de pakken neerzat, maar alles uit de kast haalden om de nederlaag zo beperkt mogelijk te houden. Dat dat niet echt lukte was bijzaak.


VCT maatje te groot voor Suameer
Elf treffers vielen er zaterdagmorgen in Sumar, waar de MO-11 teams van Suameer en VCTrynwâlden elkaar troffen. Dat was een prima score, ware het niet dat die elf doelpunten toch wel significant ongelijk verdeeld waren. Ze kwamen namelijk alle elf op rekening van de Trynwâldster gasten. Dat zou wijzen op een duidelijke overmacht en in feite was dat ook zo, de gasten uit Oentsjerk waren individueel/technisch zowel als team/tactisch beter. VCT was een paar stappen verder in de voetbal-ontwikkeling dan het keurkorps van coach Harmina de Boer. En dat betaalde zich uit in het winnen van de meeste persoonlijke duels en ook in het opzetten en afmaken van een fiks aantal aanvalsacties. VCT speelde meer als team, kon dat ook doen, omdat de 'all blacks' konden bouwen op een prima individuele techniek. Suameer moest het doen met inzet en onverzettelijkheid en dat was weliswaar hartverwarmend, maar niet efficiënt genoeg om de dadendrang van de Trynwâldster meiden in te tomen, laat staan te beteugelen. Was het na afloop dus een tranendal bij de thuisclub en was de tijd rijp voor geestelijke bijstand en een indringende praatsessie? Welnee, zo werkt dat niet bij voetballers van deze leeftijd, of het nu jongens of meisjes zijn. Bij Suameer was het vooraf een 'pikehok', na afloop was dat nauwelijks anders, verloren met 0-11 of niet. Ik denk niet dat er één Suameer-speelster slecht heeft geslapen. En voor hetzelfde geld winnen ze volgende week weer, kan maar zo, want dit Suameer bleek best een leuke ploeg te zijn. Ze hadden op deze fraaie, maar koude aprilochtend de pech dat de tegenstander een klasse beter was. Zo simpel was het.

koud
Het is koud als ik naar sportpark De Heidkamp rijd, ik hoef niet ver gelukkig. De zon schijnt heel regelmatig en dus is zaak om uit de wind en in diezelfde zon te gaan zitten en dat is dus bij deze noordwestenwind helemaal aan de noordkant van het B-veld. Er is publiek, zowel van Suameer-kant als vanuit Trynwâlden en dat betekent dat er een prima ambiance is voor een voetbalwedstrijd. Suameer-coach Harmina de Boer komt alvast even melden dat haar team de heenwedstrijd in Oentsjerk met 18-0 heeft verloren. "Mar wy dogge ús bêst", voegt ze er enigszins aarzelend aan toe. En dat blijkt ook zo te zijn. VCT speelt naar mij toe en dat betekent dat ik alvast een aantal foto's kan maken. Ik raak gaande de openingsfase onder de indruk van de gasten uit Oentsjerk, prima ploegje is dat. Ze zetten aanvallen op over de gehele breedte van het veld en die acties leveren meteen het nodige gevaar op. Op links en op rechts hebben ze een paar razendsnelle en watervlugge speelsters die constant in beweging zijn. Suameer moet zich vooralsnog beperken tot tegenhouden en verdedigen, iets wat ze overigens met overgave doen. En dus laat de openingsgoal even op zich wachten, we zijn al een dikke tien minuten onderweg eer het 0-1 wordt. Het is een fraaie schuiver in de verre hoek waar de Suameer-keeper niet bij kan. De 0-2 duurt opnieuw even, maar duidelijk is dan al wel dat VCT de wedstrijd stevig in handen heeft. Die 0-2 is een aanval uit het boekje die resulteert in een vier-tegen-één situatie omdat de Suameer nog niet terug is van een eigen aanvalsactie en dus heeft de VCT-spits geen moeite de bal in de hoek te schuiven. Het is duidelijk dat de gasten de smaak te pakken hebben, lees: het recept hebben ontdekt om Suameer te verslaan. Ballen over de vleugels, lange en snelle rushes met als het nodig is een serie vloeiende passeerbewegingen en dan een voorzet op maat. Dan is de defensie van de thuisclub merendeels helemaal uitgespeeld en kan de meegekomen centum-spits de bal binnen tikken. Met name die aanvalsleider is cruciaal en daar hebben de Sumarder meiden vaak geen greep op. Ze proberen de speler met de bal te dekken, maar vergeten daarbij veelal de speler zónder de bal die meekomt door het midden. En even simpel als doeltreffende tactiek die dan ook de nodige treffers oplevert. Suameer op zijn beurt moet het doen met lange uittrappen van de doelman, maar die kunnen maar zelden door de aanvallers worden opgepikt. En dus heeft de VCT doelman een rustige, wel érg rustige ochtend.

beslist
Het is duidelijk dat deze wedstrijd, ook al is het nog maar 0-2, niet meer spannend gaat worden. De 0-3 komt op het virtuele scorebord als VCT weer eens veel te veel vrijheid krijgt en dat cadeautje met dank aanvaardt. De 0-4 is een kopie van de derde treffer en dan gaat het, nog voor de rust even heel snel. Een venijnige schuiver, een intikker uit een corner, een prima uitgespeelde aanval en een goal uit een scrimmage bepalen de ruststand uiteindelijk op 0-8.

tweede helft
Het duurt opmerkelijk lang voor het tweede bedrijf van dit duel cijfermatig op gang komt. VCT hoeft niet meer zo nodig en dat betekent dat Suameer wat meer aandelen in het spel krijgt, zonder dat daar overigens veel kansen uit voort vloeien. Het wordt 0-9 middels een furieuze pegel die via de onderkant lat over de doellijn gaat. De dubbele cijfers komen alsnog op het bord voor de scheidsrechter, hij doet het prima, voor het einde fluit. VCT heeft dan nog twee keer gescoord en dus wordt de eindstand bepaald op 0-11. Duidelijk genoeg, maar wie zoekt om zwaar aangeslagen Suameer-spelers zoekt tevergeefs. "Dy oaren wiene better", is het commentaar en eigenlijk zegt die quote alles.

Binne Kramer

Advertenties
Advertentie