17
di, sept
2 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.
×

Fout

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

Volleybal

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

dos11decBURGUM - Eigenlijk was het geen echte wedstrijd, het duel donderdagavond in sporthal Westermar tussen de teams van Suameer 2 en DOS uit Kollum. In die zin, dat de gasten veel beter waren dan de thuisclub. Die speelde helemaal niet slecht, maar dat was bij lange na niet genoeg om de Kollumer froulju vaneen eenvoudige 0-3 zege af te houden. De gasten beschikten over een power aan het net die de defensie van Suameer voor grote en merendeels onoverkomelijke problemen stelde.

Kansloze nederlaag Suameer 2
De 0-3 nederlaag die de vr.2 van Suameer donderdagavond leden tegen DOS uit Kollum kwam bij de thuisclub niet echt hard aan, hij was, zonder dat dat vooraf uitgesproken was, ingecalculeerd. Immers, de vrouwen van DOS hadden alle wedstrijden in dit seizoen tot nu toe met 3-0 gewonnen, ruim en onbedreigd. Dus eigenlijk was op voorhand wel duidelijk dat dit voor Suameer in principe een mission impossible was. Dat bleek het ook inderdaad te zijn, al liet de thuisclub zich geenszins willoos naar de slachtbank leiden. Maar met name aanvallend waren de Kollumer vrouwen op z'n minst een klasse beter, sterker vooral. Je hoefde geen volleybaldeskundige te zijn om te zien dat er bij de gasten een paar speelsters binnen de lijnen stonden die door heel wat volleybalwateren gewassen waren en dat dan ook nog eens op een veel hoger niveau. Tegen die hoge en harde smashes was het Suameer-bloc kansloos. De nederlaag viel in zoverre nog mee dat Suameer er ondanks het grote kwaliteitsverschil in slaagde nog redelijk wat punten te scoren. Maar uiteindelijk gaf die eindstand wel aan dat hier een diepe kloof gaapte: 28-75. Maar: bepaald geen schande om van zo'n goed team te verliezen. Wat ik mij wel afvroeg is hoe een zo sterke ploeg in een dergelijke competitie terecht is gekomen. En bijkomend: hoe leuk is het eigenlijk om iedere wedstrijd redelijk eenvoudig met 3-0 te winnen.

eerste set
Als scheidsrechter Hans Hoekstra voor het begin heeft gefloten is al heel snel duidelijk hoe deze wedstrijd zal gaan verlopen. DOS neemt meteen het initiatief en Suameer komt vooralsnog niet verder dan verdedigen en proberen om grip te krijgen op de harde en gevarieerde floaters van DOS. Het Sumarder achterveld krijgt de ene na de andere harde service om de oren en op 1-8 is deze eerste set in feite al gespeeld. Het grote verschil is dat bij de gasten het algemene peil een stuk hoger ligt, het zijn niet één of twee speelsters die er bovenuit steken. Suameer verdedigt zich manmoedig en probeert het gele gevaar zoveel mogelijk te elimineren, maar dat lukt maar mondjesmaat. Die opslagen van DOS zijn een voortdurende plaag voor de Sumarder vrouwen. Na 5-14 en 6-19 laat DOS even de teugels vieren en dat betekent dat Suameer een aantal punten kan scoren dat de eindstand van deze eerste alsnog een wat vriendelijker aanzien geeft. Dat einde komt op 13-25 en zoals gezegd, dat valt eigenlijk nog wel mee, je moet er niet aan denken dat je zo'n set op op nul kan verliezen, iets wat niet vaak gebeurt overigens. Dit valt nog net buiten de kwalificatie 'veegpartij', maar feit blijft dat het verschil in speelsterkte groot is.

tweede set
Soms kan een wedstrijd per set volledig kantelen, maar ik vrees voor de thuisclub dat zoiets in dit geval niet mogelijk is, daarvoor is DOS een veel te goede en geroutineerde ploeg. Ook een paar sociale wissels maken geen enkel verschil. Suameer sputtert naar vermogen tegen, maar dat is lang niet genoeg om echt voor een stunt te kunnen zorgen. Hun goede humeur lijdt er overigens niet onder zo te zien en horen. Deze keer is de openingsbeurt van DOS goed voor 0-11 en dus wordt ook deze tweede set niet spannend. Eigenlijk is het geen partij en ik speel stiekem even met de gedachte om de gasten te vragen met z'n vieren te gaan spelen, of met één hand op de rug. Maar zoiets is natuurlijk not done in een volleybalwedstrijd en bovendien zou dat een vernedering zijn voor de tegenstander. Nee, wat dat betreft doen de Kollumer vrouwen het prima, ze gaan voluit, spelen vol op de aanval en tonen geen enkele compassie en consideratie met hun opponenten. En zo hoort het ook. Via 5-12 en 9-23 wordt het uiteindelijk 9-25.

derde set
Misschien dat Suameer hoopt, en misschien ik ook stiekem wel, op het roemruchte 'derde-set-syndroom' bij DOS. Dat behelst zoals u weet en misschien ook wel niet, dat als een club de eerste beide sets gemakkelijk heeft gewonnen, het wel eens wil gebeuren dat ze daarna de concentratie dermate kwijtraken dat de derde set geheel tegen de verhouding in verloren gaat, maar ook die hoop blijkt ijdel. Even, op 2-0 lijkt dat scenario ten uitvoer te komen, maar dat duurt maar heel even. Op 4-11 heeft DOS de hiërarchie in dit duel hersteld en daarna laten de gasten Suameer alle hoeken van het veld zien. De thuisclub krijgt maar weinig echte kansen en de eindstand van 6-25 is wat dat betreft illustratief. Daarmee is de 0-3, de zoveelste voor DOS, een feit en moet Suameer een kansloze nederlaag incasseren.Dat kost zichtbaar niet echt veel moeite, verliezen van een tegenstander die echt aanwijsbaar een klasse beter is, is niet echt frustrerend.

Binne Kramer

{gallery}sport/dos11dec15{/gallery}