26
di, mei
7 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but sport/buitenpost16416 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Volleybal
buitenBURGUM - Een volleybalteam met de extensie MA1 betekent dat er een ploeg jonge meiden in het veld staat. Zeg maar de beloftenploeg van de betreffende vereniging. En donderdagavond troffen die meidenteams van DFS enBuitenpost elkaar in sporthal Westermar in Burgum. De Burgumers bleken een maatje te groot voor de gasten, met name aanvallend kon DFS meer power aan het net in de strijd werpen. De gasten verloren in feite kansloos met 3-0, maar de nederlaag drukte zichtbaar niet echt zwaar.

DFS maatje te groot voor Buitenpost
Het verschil was duidelijk, donderdagavond in sporthal Westermar inBurgum bij de wedstrijd tussen de MA1 teams van DFS en Buitenpost. Qua enthousiasme en beleving deden beide ploegen niet voor elkaar onder, maar als het erop aan kwam om punten te scoren, moesten de Buitenposter meiden duidelijk 'belies jaan'. De setstand van 25-5, 25-10 en 25-16 waren illustratief voor hoe de verhoudingen lagen op deze donderdagavond. DFS was niet alleen de betere ploeg, maar ook en vooral de sterkere, de Burgumer meiden konden aan het net meer aanvallende power mobiliseren. Veelal hadden de gasten het moeilijk, té moeilijk, met de opslag van DFS en dat betekende logischerwijze dat Buitenpost maar mondjesmaat aan aanvallen van enige importantie toe kwamen, hoe ze hun best ook deden. Want daar lag het niet aan, het verschil was gewoon een onderscheid in kwaliteit, in ervaring en technische bagage. Buitenpost bleek duidelijk een ploeg die nog een aantal stappen moet maken op weg naar volleybalvolwassenheid en ook het feit dat de gasten met het minimale aantal van zes spelers naar Burgum was gekomen sprak niet in hun voordeel. Er kon niet gewisseld worden, terwijl dat af en toe eigenlijk wel had gemoeten. Een kansloze nederlaag dus? Ja, zonder twijfel, Buitenpost was voor het merendeel van de gescoorde punten afhankelijk van fouten van de tegenpartij. Maar was het ook een nederlaag zonder enig perspectief? Nou, nee, bepaald niet. De ploeg beschikt wel degelijk over de nodige kwaliteit, alleen duurt het nog even voordat die helemaal tot volledige wasdom is gekomen. Althans als de meiden uit Buitenpost het moeten opnemen tegen een team als DFS dat wél over wissels op de bank beschikt en dat ook zover is dat de volleybalkwaliteit al heel behoorlijk is. Een ongelijke strijd dus deze clash tussen DFS en Buitenpost. Was het niet erg saai, kreeg ik als vraag na afloop van iemand die alleen de uitslag en de setstanden had gezien. Nee, saai was het zeker niet, een beetje eenzijdig qua puntenverdeling, maar er werd wel degelijk geknokt om die punten en af en toe resulteerde dat in prima ralleys, die dan wel voor het overgrote deel door de Burgumers werden gewonnen. Maar verder was het 'never a dull moment' in deze wedstrijd.

eerste set
Tegenwoordig komen ploegen zingend of yellend het veld in bij het begin en wat dat betreft doen beide teams niet voor elkaar onder. Maar het verschil wordt al heel snel duidelijk, want al uit de eerste de beste servicebeurt scoort DFS vijf directe punten, Buitenpost krijgt maar moeilijk vat op de harde opslagen van de thuisclub. Als Buitenpost er wel in slaagt om met een aanval aan het net te komen kun je zien dat ze wel degelijk kunnen volleyballen, maar die momenten zijn te schaars om DFS bij te kunnen houden. Het wordt via 10-3 vlot 13-3 en uiteindelijk stoomt de thuisclub door naar 25-5. Je kunt zien dat DFS beter is, sterker ook, maar vooral ervarener, de Burgumers maken minder fouten en ze maken hun kansen beter af. Ja, en dan loop het verschil snel op natuurlijk. Maar de gasten lijden er niet onder heb ik de indruk, elk verdiend punt wordt gevierd en ik zie niemand die het hoofd laat hangen, dan wel in de schoot legt. Coach Peter Slager van DFS kan in feite rustig op de bank blijven zitten, maar dat is zijn stijl niet, hij blijft coachen en staat regelmatig langs de lijn. Maar aan zijn manier van begeleiden kun je zien dat hij ervaring heeft met deze jongelui. Als er fouten worden gemaakt heeft het weinig zin om daar de 'boosdoener' achteraf luidkeels mee te confronteren, die weet zelf meestal maar al te goed waar hij in de fout is gegaan. Zeggen hoe het beter kan en zelfs voordoen langs de lijn, dat is hoe Peter Slager het aanpakt. Buitenpost wordt gecoacht door een tweetal, maar ik heb niet de indruk dat dat ervaren volleybalcoaches zijn, meer supporters lijkt mij. Maar ze doen wat ze moeten doen en voor de spelers is het een goede zaak dat er iemand, twee in dit geval, op de bank zitten die hun kunnen steunen en raad geven.

tweede set
De tweede set begint net als de eerste met een lange servicebeurt voor DFS die een 6-0 voorsprong oplevert. Maar Buitenpost vecht terug, scoort een aantal knappe punten en op 8-6 is het wel degelijk een echte wedstrijd. Maar als DFS dan weer een tandje bijschakelt loopt de voorsprong op naar 11-6 en uiteindelijk naar 25-10. Dat betekent dat de gasten nog één set de kans krijgen om niet met lege handen naar huis terug te moeten keren. Het zou een regelrechte stunt zijn als Buitenpost die derde set zou winnen en dat gebeurt ook niet. Maar het verzet van de meiden is hartverwarmend, ze knokken voor wat ze waard zijn. Maar dat is bij lange na niet genoeg om DFS van de derde setwinst af te houden als is het verschil nu minder desastreus: 25-16. 'Dat kin besjen lije' en het geeft ook aan dat de gasten wel degelijk over potentie beschikken, alleen missen ze nog de broodnodige ervaring op dit niveau. Ik had ze die laatste set wel gegund, maar dan had DFS er met de pet naar moeten gooien en als meidenploeg met Peter Slager op de bank doe je dat niet, zo simpel is het.

Binne Kramer

{gallery}sport/buitenpost16416{/gallery}


Advertentie