04
do, juni
4 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but sport/leevoc2416 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Volleybal
leevocBURGUM - Beide ploegen hadden twee van de vier voorgaande sets gewonnen en dus moest een vijfde set, een 'belle', beslissen over wie uiteindelijk zou winnen. En in die set was het 14-13 in Burgums voordeel toen Jelly Top, DFS-spelverdeelster, het in stijl afmaakte. Niet met een verwoestend harde klap, maar met een vilein prikballetje in 'de lege midden' van het Leevoc-veld. En dus won donderdagavond niet zozeer de betere ploeg, maar wel de slimste en, het dient gezegd, de meest gelukkige.

DFS wint krap maar knap van Leevoc
Op voorhand was Leevoc, de tegenstander donderdagavond van DFS vr.1, hoger ingeschat op basis van ranglijstjournalistiek zeg maar. Met andere woorden, de vrouwen van DFS stonden zonder meer voor een lastige opgave en winnen leek op voorhand geen gemakkelijke opgave. Dat de ploeg van coach Erwin Jansen alsnog met de nipte winst van het veld stapte, was zonder meer knap. Of het verdiend was deed in dit geval niet ter zake, de ploeg die drie sets wint is altijd de terechte winnaar, ook al is dat niet per definitie de beste ploeg. Want op die kwalificatie hadden de Burgumer vrouwen geen recht deze donderdagavond. Ze waren niet minder dan de gasten, maar ook niet aanwijsbaar beter en dus was het een duel dat werd bepaald door opportunisme en geluk. De eindstand in de vijfde en beslissende set was daar een goed voorbeeld van. Maar niemand bij DFS die het na afloop had over dat geluk, immers, de punten waren binnen en dat dan ook nog eens afgesnoept van een tegenstander die hoger op de ranglijst staat. Knap!

eerste set
Het is wederom niet echt dringen op de tribune van sporthal Westermar als de scheidsrechter van dienst het duel tussen de vrouwenteams van DFS en Leevoc uit Leeuwarden op gang fluit. De jarige Rianne Loonstra heeft de ondankbare taak om als administrateur te mogen optreden: ze moet de score bijhouden. Later zal ze nog wel invallen. DFS heeft in Lidewij van der Velde slechts één extra stand-in en dat is niet echt veel natuurlijk voor een duel dat op voorhand gezien wordt als pittig, Leevoc bivakkeert in de top van het klassement, DFS heeft een wat bescheidener plek. Maar de gasten beginnen niet echt sterk, ze maken veel fouten, waaronder opvallend veel stopfouten. Dat levert DFS een vlotte 4-1 voorsprong op en voorlopig blijven de Burgumer vrouwen qua score aan de leiding: via 5-4 en 7-6 wordt het 13-10. Nog meer fouten van het slordig spelende Leevoc betekenen 17-13, maar als DFS eveneens veelvuldig in de fout gaat, wordt het 17-16 en moet coach Erwin Jansen vluchten in een time out om zijn ploeg weer op het juiste spoor te zetten. Op 22-18 is het de coach van de gasten die een time out nodig heeft om zijn ploeg ervan te overtuigen dat 'er niets aan de hand is'. Maar dat is er wel degelijk en op 24-18 heeft DFS zijn eerste setpunt. Het duurt even voor de 25 op het bord verschijnt omdat Leevoc plotseling de geest krijgt en pas op 25-22 is de eerste set voor de thuisclub. Als DFS echt substantieel onder druk wordt gezet maakt de ploeg fouten, zoveel is wel duidelijk. Niettemin is de eerste set voor DFS en dat is een goed begin, de druk ligt nu bij Leevoc.

tweede set
De tweede set is eigenlijk een spiegelbeeld van de eerste, want nu is het Leevoc dat de dans leidt. Behalve op 4-3 zijn het de gasten die op voorsprong staan. Als DFS gaat staan knoeien kan Leevoc een gat slaan naar 5-12 en eigenlijk is dan al wel duidelijk dat de beste kansen op winst in deze tweede set zonder meer voor de Leeuwarders zijn. Op 12-18 herpakt DFS zich weliswaar, maar het gat is eigenlijk al te groot, zeker tegen dit Leevoc dat blijkbaar de smaak te pakken heeft. Op 18-24 hebben de gasten hun eerste setpunt en uiteindelijk wordt het nog 21-25 en daarmee 1-1 in sets. En dus is er na een dik uur spelen nog helemaal niets te zeggen over de uitslag van dit duel, in principe zijn beide ploegen wel aan elkaar gewaagd en het zullen zoals JC al verkondigde de details zijn die beslissend zijn. En in het geval van een volleybalwedstrijd kun je dat het best vertalen als: 'de ploeg die de minste fouten maakt wint'.

derde set
De derde set is bij een 1-1 tussenstand uiteraard cruciaal: 2-1 dan wel 1-2 is een enorm verschil, speltechnisch, maar zeker ook mentaal. In het begin houden beide ploegen elkaar nadrukkelijk in het vizier, ook qua stand. Via 4-3 wordt het 12-12. En dat geeft dan weer aan dat er weinig kwaliteitsverschil tussen deze beide teams is. Er wordt af en toe prima gevolleybald, maar die highlights worden moeiteloos afgewisseld door series fouten op een rij. En dan krijgt het duel een wat rommelig aanzien, waarbij het opportunisme hoogtij viert. Op 19-13 heeft DFS een behoorlijke marge bewerkstelligd. Leevoc maakt te veel fouten en slaagt er niet in om de set nog te laten kantelen in eigen voordeel. Het eindigt op 25-17 waarmee DFS op 2-1 komt. En dat biedt wel degelijk perspectief voor de eindzege in dit duel. Maar dan moet wel die vierde set ook gewonnen worden en gezien het ontbreken van echt grote verschillen in kwaliteit is dat geen sinecure.

vierde set
Het wordt in deze vierde periode een meeslepend gevecht dat het aanzien zonder meer waard is. De beide ploegen blijven dicht bij elkaar en daarmee loopt de spanning steeds meer op. Beide teams maken nogal wat fouten, die hebben niet zozeer consequenties voor het cijfermatige deel van de wedstrijd, maar wel voor de kwaliteit. Die is nogal wisselend op deze manier, maar nogmaals: het blijft attractief. Op 10-10 is er nog niets beslist, maar als Leevoc uitloopt naar 11-15 wordt dat beeld toch anders. In deze fase laat DFS zich veel te gemakkelijk wegspelen door de gasten uit Leeuwarden. Op 14-18 probeert Erwin Jansen met een time out de bakens te verzetten als hij ziet dat zijn team veel te veel unforced errors maakt, waaronder met name veel stopfouten in het achterveld. Op 16-22 is duidelijk dat DFS een wondertje nodig heeft om via 3-1 deze wedstrijd te winnen. Dat wondertje gebeurt niet, al doet DFS verwoede pogingen en moet Leevoc toezien hoe het alsnog 21-25 wordt. Dat betekent dat het nu 2-2 staat en dat er een vijfde set aan te pas moet komen om een definitieve beslissing te forceren. In een heleboel andere sporten zou deze 2-2 een prima uitslag zijn, maar die mogelijkheid kent het volleybal nu eenmaal niet, een remise is niet mogelijk, er moet een winnaar zijn. Is wat voor te zeggen natuurlijk, maar er zijn van die wedstrijden die geen verliezer verdienen en in feite is dit er zo een. Want waar een winnaar is, is per definitie ook een verliezer en dus gaat er straks één ploeg teleurgesteld de kleedkamer in. Maar wie?

vijfde set
Zo'n vijfde set, zo'n onvervalste 'belle' dus, is in feite een vorm van Russische roulette, met vaak een uitkomst die onvoorspelbaar is en soms bovendien onvoorstelbaar. DFS begint prima, komt op 4-0, maar moet toestaan dat Leevoc zich herpakt en op 4-4 terug is in de set. Het blijft spannend en beide ploegen proberen zo weinig mogelijk risico te nemen, elke fout kan beslissend zijn. Op 7-7, 9-9 en 12-12 is er nog altijd niet duidelijk wie er met de winst vandoor zal gaan. En dus is het niet meer spannend, maar echt bloedstollend spannend en je kunt de zenuwen bijna door de kelen horen gieren. Op 12-13 is het Leevoc dat de beste papieren heeft en coach Erwin Jansen van DFS moet zijn laatste time out aanspreken. Dat helpt, het wordt 13-13 en op 14-13 heeft DFS het eerste matchpoint. En dan is het aanvoerster Jelle Top die het pleit beslecht in Burgums voordeel met een listig, zeg maar vilein, tikballetje, een 'tweedehandsbal' zoals de Vlamingen dat noemen. Geen set up dus, maar de bal meteen over het net prikken in het gapende gat vlak achter het bloc van Leevoc. Dat betekent 15-13 en einde wedstrijd: 3-2. Vreugde bij DFS, ontgoocheling bij Leevoc. Maar: 'the winner takes it all', zong ABBA ooit al en zo is het, ook in volleybal.

Binne Kramer

{gallery}sport/leevoc2416{/gallery}
Advertentie