31
zo, juni
5 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but nieuws/venv6febr is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Korfbal
BURGUM - De eerste ontmoeting tussen V en V uit Garyp en Quick werd gewonnen door de ploeg uit Garyp en vandaar 'was V en V voorlopig baas in eigen sporthal Westermar'. Aan die heerschappij kwam zaterdagavond een einde omdat de Oudegasters de terugwedstrijd in hun voordeel beslisten. Tussen beide ploegen heerst niet zozeer animositeit, als wel een gezonde, maar pittige rivaliteit en die kwam zaterdagavond nadrukkelijk tot uitdrukking.


V en V laat zich aftroeven door Quick

Voor V en V is de sjeu er een beetje af in deze competitie na een aantal nederlagen op rij. Dus was de motivatie waarschijnlijk niet helemaal optimaal voor het duel tegen buurvereniging Quick uit Oudega. Voor dat zelfde Quick was het perspectief heel anders en waren de belangen ook stukken groter. Na de winst op koploper De Granaet uit Dokkum gaat de ploeg van coach Popke Wijma aan de leiding en dat met de eindstreep in zicht. En, zoals de wielrenners zeggen: 'prijzen op de meet' en dat betekent dat een titel lonkt en natuurlijk de bijbehorende promotie. Lange tijd leek V en V zich in die strijd om de bloemen en de champagne te kunnen mengen, maar de al genoemde nederlagen tegen onder andere De Granaet deed dat fraaie vooruitzicht razendsnel vervagen. En dus was het de vraag of de ploeg van coach Ron Berkenbosch zich kon opkrikken om alles uit de kast te halen tegen erfvijand Quick. Een vijandschap die overigens wel meevalt, het is meer sportieve rivaliteit die beide kampen scheidt. Zaterdag was de Westermar niettemin goed bezet voor dit voor de Oudegasters cruciale duel. Een wedstrijd die alleen vanwege de inbreng van het publiek een beetje het karakter van een echte derby kreeg, want in het veld ging het er sportief aan toe, scheidsrechter Van der Kloet hoefde maar zelden echt zijn gezag te laten gelden. Hij zorgde er wel voor dat alles binnen de perken bleef en hij doorzag op basis van zijn jaren lange ervaring ook het verschil tussen 'Wahrheit und Dichtung', met andere woorden, hij liet zich geen oor aannaaien.

eerste helft
We zijn nog maar pas begonnen als Arjen Brander V en V aan de leiding brengt: 1-0. Het belooft natuurlijk, zo'n snelle openingsgoal, en dat beeld wordt nog versterkt als een van de twee dames-Blauw gelijkmaakt. Een beetje lastig voor een verslaggever, twee speelsters met de zelfde achternaam op het shirt en geen aanduiding van de voornaam. Trouwens, een voorletter had niets uitgemaakt, de ene heet Geke, de andere Grietsje... En soms bieden rugnummers uitkomst, maar die staan niet op de fraaie Quick-outfits. Niettemin is het 1-1 en is de wedstrijd meteen geopend. Het duurt even voor Gerwold Hylkema Quick aan de leiding brengt, maar nog geen minuut later is het Roel Schipper die voor de gelijkmaker zorgt: 2-2. Die achtste minuut is trouwens toch een hele productieve, want in die ene minuut vallen nog twee treffers: Jelte de Vries is goed voor 2-3 en de 3-3 komt op naam van Nynke Buis. Als de klok op 17 staat mist Corry Betten een strafworp, maar nog geen zestig tellen later komt V en V alsnog op voorsprong als Remco Schraa raak schiet: 4-3. Dan zijn we zo ongeveer halverwege de eerste helft en mag de conclusie luiden dat deze beide ploegen elkaar weinig ruimte geven om te korfballen en dat er dus relatief niet echt veel gescoord wordt, 4-3 is wat dat betreft tamelijk matig. De wedstrijd is het aanzien wel waard en dat is vooral een gevolg van het feit dat er strijd wordt geleverd, beide ploegen gaan er volledig voor. Geen van beide kan op dit moment bogen op een overwicht, noch in speelsterkte, noch in de score. Femke Feenstra maakt er 5-3 van en dan is het verschil voor het eerst meer dan één punt. Romke Kooistra zet zijn handtekening onder de 5-4, maar als Arjen Brander binnen twee minuten zorgt voor 7-4, lijkt V en V de iets betere papieren te hebben. Die aandelen devalueren drastisch als Hilly Neeltje van der Wal en Romke Kooistra, na de 7-5 van Gerwold Hylkema, de 7-7 op het bord schieten en op dat moment is de wedstrijd volledig in evenwicht. En eigenlijk blijft dat zo tot aan de rust die komt met een minimale 10-9 voorsprong voor de thuisclub. Treffers van V en V van Remco Schraa, Corry Betten en nogmaals Corry Betten die ditmaal wel raak schiet vanaf de stip. Daar staan Quick-doelpunten tegenover van Romke Kooistra die zowel de 9-8 als de 9-9 voor zijn rekening neemt. Nog niets beslist, dat moge duidelijk zijn en geen van beide ploegen kan zich erop beroemen de betere te zijn, de verschillen zijn minimaal. Bij de ploeg uit Garyp zijn het de harde werkers die excelleren, met name Roel Schipper en Martha van der Kooi doen van zich spreken in het opknappen van het 'vuile werk'.

tweede helft
Als scheidsrechter Van der Kloet opnieuw heeft laten beginnen krijgen we in feite een zelfde spelbeeld te zien, het was eigenlijk ook niet anders te verwachten, dit zijn beide geen ploegen die zomaar even overschakelen naar een anders spelconcept. Femke Feenstra schiet V en V opnieuw naar een tweepunts marge, maar Romke Kooistra voorkomt met twee treffers op rij dat Quick op een grotere achterstand komt: 11-11. We gaan door naar 12-12 door Remco Schraa en Gerwold Hylkema en dan wordt het langzamerhand steeds spannender, ook al omdat er eigenlijk geen licht zit tussen beide ploegen. Een remise lijkt op dat moment, halverwege de tweede helft, de meest voor de hand liggende uitkomst, maar zover is het nog niet. De 13-13 komt op het bord door toedoen van Arjen Brander en Jelte de Vries en op dat moment brengt coach Ron Berkenbosch Pieter de Jong in als pinchhitter voor Jan Jacob van der Zee. De klok staat op zes als Remco Schraa er 14-13 van maakt, maar Gerwold Hylkema heeft niet lang nodig voor de gelijkmaker, hij is de stabiele factor in het team van Popke Wijma. Met nog vier minuten te gaan maakt Hilly Neeltje van der Wal er 14-15 van , maar de beslissing is dit nog niet, want Arjen Brander egaliseert met 15-15. Toch een dead heat dus? Nee, het is Gerwold Hylkema die zijn verantwoordelijkheid neemt als captain en eigenhandig zijn ploeg naar de uiteindelijke zege schiet met twee doelpunten rij: 15-17. En dus is het feest langs de lijn bij Quick en op de tribune in het Quick-vak en likt V en V zijn wonden. Je kunt zien dat voor V en V de competitie al in een eerder stadium zijn beslag heeft gekregen, want uiteraard is de ploeg teleurgesteld, wedstrijden met Quick wil je als rechtgeaarde V en V'er sowieso altijd winnen, maar de diepe ontgoocheling ontbreekt. Of Quick de terechte winnaar was doet er voor de Oudegasters uiteraard niet toe: 'wie de meeste goaltjes maakt die wint de pot', luidt een oude wijsheid in de sport. En dat was Quick en dus is de winst terecht, op basis van speelsterkte en als korfbal een jurysport was, had de jury ongetwijfeld gekozen voor een remise. Voor Quick lonkt nog een spannende eindfase van deze competitie die voor de Oudegasters nog een prachtig slot kan opleveren.

Binne Kramer

{gallery}nieuws/venv6febr{/gallery}
Advertentie