31
zo, juni
5 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but Syta/veen31117 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Korfbal
veen311BURGUM - Het ging stroef bij DOW/Wêz Handich A1, zaterdagmiddag in de wedstrijd tegen Heerenveen A 2 in sporthal Westermar in Burgum. En dat kon niet leiden tegen deze opponent die met name onder de korf meer lengte in de strijd kon werpen. Even, halverwege de tweede helft, leek de thuisclub de geest te krijgen, maar dat offensief ebde al heel spoedig weer weg toen Heerenveen zich razendsnel herpakte. Het werd uiteindelijk 9-14 voor de gasten uit Heerenveen.


DOW/WH is te haastig en te slordig
Op de zege van Heerenveen A2 op DOW/WH A1 was zaterdagmiddag in sporthal Westermar in Burgum niets aan te merken of af te dingen. De gasten waren de betere, vooral de stabielere ploeg, bij de Feansters zat er meer overleg in de acties en bovendien speelden de gasten met meer dynamiek in het spel dan het wat stroef acterende DOW/WH. Daar ging het allemaal wat opportunistischer omdat de reguliere spelopbouw niet echt soepel verliep. Een ander belangrijk voordeel voor de gasten was dat ze onder de korf meer lengte hadden en dus een surplus aan kracht in de rebounds. Waar de thuisclub het merendeels moest laten bij één enkel schot, konden de gasten vaak wel een aantal malen een poging wagen.

eerste helft
De thuisclub opent al na twee minuten het bal, maar nog in dezelfde minuut maakt Heerenveen gelijk: 1-1. Een prima begin dus, beide ploegen spelen een redelijk hoog tempo en dat maakt dat de wedstrijd in ieder geval attractief begint. Maar het is Heerenveen dat het initiatief pakt en ook de daarbij behorende doelpunten scoort. Het wordt 1-4 en dat is toch een behoorlijk gat waar de thuisclub tegenaan hikt. DOW/WH speelt wat te onsamenhangend en in de aanval is de ploeg van coach Teun Zuiderveld een beetje 'harmlos', niet echt gevaarlijk genoeg zeg maar. Heerenveen doet dat beter, de gasten spelen hun aanvallen zorgvuldiger uit en 'dat docht fertuten'. Er zit meer idee achter de Feanster acties en dat mis ik bij DOW/WH een beetje. De voorsprong die nu op het bord staat is wel terecht en ik vraag mij af of de thuisclub dat gat alsnog kan dichten. DOW/WH kan de schade enigszins beperken met 2-5, maar op 2-6 is de kloof weer vier punten. En dat is bij rust niet anders: 3-7. Niet al te florissante vooruitzichten voor de thuisclub, er zal, willen de Rottevalsters/Eastermarders alsnog winnen, het een en ander moeten gebeuren.

tweede helft
De tweede helft van dit duel begint weinig hoopgevend voor DOW/WH, want Heerenveen brengt de stand op 3-8 en op dat moment lijken de aandelen DOW/WH er niet echt goed voor te staan. Blijkbaar kan coach Teun Zuiderveld zijn pupillen daarvan overtuigen, want plotseling krijgt de thuisclub 'de geest': met drie treffers op rij binnen een paar minuten verkleinen ze de marge naar twee doelpunten: 6-8. En dan lijkt de wedstrijd alsnog alle kanten op te kunnen en lonkt voor DOW/WH zelfs een gelijkspel of winst. Maar ik kan me niet voorstellen dat Heerenveen zich zomaar zal laten wegzetten en dat gebeurt ook niet. Het zijn de gasten die aanzetten en er 6-10 van maken. En met nog minder dan tien minuten op de klok reduceert dat de kansen voor DOW/WH tot minimale proporties. Het wordt 7-10 en 7-11, waarna de gasten er binnen één minuut 7-13 van maken. Einde verhaal, de zege voor Heerenveen staat vast, het is alleen de vraag of de thuisclub de score nog een wat vriendelijker aanzien kan geven. Dat gebeurt, maar de dubbele cijfers haalt DOW/WH net niet: 9-14. Een duidelijke en verdiende zege voor de gasten, die over het geheel genomen de betere ploeg waren, ze speelden vooral verzorgder korfbal, maakten minder fouten, heersten merendeels onder de korven en, niet onbelangrijk, maakten hun doelpunten makkelijker en frequenter. Coach Teun Zuiderveld van DOW/WH had na afloop eigenlijk geen verklaring voor het wat matige spel van zijn ploeg: "Ja, wêr leit soks oan, kinst heechút konstateare dat it net echt soepel rûn, wy wiene te hastich, net suver genôch en makken te folle ferkearde keuzes. Wy spilen net echt min, mar lykwols net goed genôch om dit Hearrenfean te ferslaan."

Binne Kramer

{gallery}Syta/veen31117{/gallery}
Advertentie