Volg ons:       Nu live:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but Syta/walden181216 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Korfbal
walden1812BURGUM - Een korfbalwedstrijd tussen twee F-pupillenteams kent maar één vak en dus is het wat je zou kunnen noemen harmonica-korfbal: met z'n allen aanvallen en met z'n allen verdedigen. En omdat verdedigd schieten niet wordt bestraft, krijg je veel schoten en dus relatief veel doelpunten. Het waren er in totaal 18, zaterdagmorgen in sporthal Westermar in Burgum bij de ontmoeting tussen de F-teams van V en V uit Garyp en De Wâlden uit Oentsjerk. Geheel in stijl: eerlijk delen: 9-9.


V en V F1-De Wâlden F1 verdient geen verliezer
Of het nu lag aan de periode van het jaar, de weken tussen sinterklaas en kerst, wie zal het zeggen, feit was dat de F-teams van V en V en De Wâlden zaterdag de punten keurig verdeelden. 'Eerlijk zullen we alles delen', het was alsof de beide ploegen dat credo wensten te handhaven, want de doelpuntrijke wedstrijd eindigde keurig in 9-9. Doelpuntrijk, dat zeker, want er werd slechts twee keer twintig minuten gespeeld en dan is achttien een prima totaalscore. Dat had enerzijds te maken met het enthousiasme en de inzet van beide ploegen, maar anderzijds ook met het feit dat er slechts op een half veld werd gespeeld en verdedigd schieten niet werd afgefloten. Of dat een officiële regel is weet ik niet, maar het gaf deze wedstrijd in de praktijk extra spirit en tempo, scheidsrechter Miranda Veenstra floot alleen wanneer het echt nodig was en dat was maar zelden. En dus kon het omsittend laach op de tribune kijken naar een ontmoeting die razendsnel op en neer golfde, waarbij geen sprake was van dwingende tactische concepten. Het ging vooral en met name om het plezier in bewegen van de spelers. En dat plezier, die 'nocht en wille' spatte ervan af bij beide ploegen. En om daarnaar te kijken is altijd een feestje.

eerste helft
Ik ben nog maar pas binnen in sporthal Westermar in Burgum of ik heb mijn eerste bonus al te pakken. Mathilde van der Zee kom me een kerstbrood brengen als blijk van waardering. Leuk en lekker, maar vooral het gebaar doet iemand goed, zo in deze donkere dagen voor kerstmis. Ik kom voor de wedstrijd tussen de F-teams van V en V uit Garyp en De Wâlden uit Oentsjerk, op een hoger niveau vanouds een echte derby, maar daar hebben deze kinderen geen weet van, die 'spylje tsjin dy oaren', wie dat dan ook zijn. De velden liggen klaar, er wordt op een half veld gespeeld met vier-tegen-vier, scheidsrechter Miranda Veenstra is er klaar voor en beide ploegen hebben al diverse rondjes gehold om warm te worden. En dus kunnen we beginnen, nadat de coaches hun laatste instructies hebben meegegeven aan hun teams. Ik vraag me altijd af wat het effect daarvan is op kinderen van deze leeftijd. Die komen om te spelen, om te bewegen, om plezier te hebben. Het enige dat ze moeten weten op welke korf ze moeten schieten. En dat gaat prima, want er wordt naar hartenlust geschoten, ook als er een tegenstander voor staat te verdedigen. Want daar doen ze niet aan op deze leeftijd, alles wat door de korf gaat telt. En het is maar goed dat de scheids de score bijhoudt, want de klok doet het niet en denk dat geen van de spelers weet hoeveel het staat. De Wâlden opent het bal, maar V en V heeft niet lang nodig om gelijk te maken. Dan al is duidelijk dat deze beide ploegen elkaar wel waard zijn, de verschillen zijn minimaal en het is van de eerste tot en met de laatste minuut een wedstrijd. Tot 3-3 wordt er om-en-om gescoord, maar daarna neemt De Wâlden een voorsprong van meer dan één punt: 3-6 en bij de rust is die marge van drie er nog steeds: 4-7. Niet dat de gasten beter zijn, ze gooien er alleen een paar ballen méér in, dat is het enige onderscheid.

tweede helft
En in feite gaan we na de korte pauze vrolijk verder. Het wordt 5-7 en 5-8 en dat betekent dat V en V nog steeds op achterstand staat. Dat is bij 6-9 nog altijd zo, maar of het nu komt omdat de thuisclub plotseling wat 'tûker' is of dat De Wâlden een beetje terugvalt, wie zal het zeggen, maar feit is dat V en V langzaam maar zeker terugkomt. Het wordt een race tegen de klok: eerst 7-9, daarna 8-9 en in wat zo ongeveer de laatste minuut moet zijn, scheidsrechter MirandaVeenstra heeft haar mobiel al een paar keer geraadpleegd, wordt het alsnog 9-9. Meteen daarna is het afgelopen en dus eindigt deze wedstrijd in een gelijkspel, objectief bekeken de enig juiste uitslag. Geen van beide ploegen verdiende het om te verliezen, en inherent daaraan verdiende ook geen van beide om te winnen. Zij blij, wij blij, iedereen blij, zoiets. Dit was eigenlijk het schoolvoorbeeld van een wedstrijd tussen F-pupillen: 'nocht en wille' en 'mei fleur en faasje'. En veel doelpunten, gelijkelijk verdeeld over beide teams. In zo'n kerstperiode kan het eigenlijk niet mooier, zeg nou zelf.

Binne Kramer

{gallery}Syta/walden181216{/gallery}
Advertentie