25
vr, mei
5 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Korfbal
Grootte
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
EASTERMAR - Het leek allemaal zo goed te gaan met Wêz Handich/DOW, zondagmiddag in de wedstrijd tegen Apollo uit Heerhugowaard. De thuisclub nam in het slot van de eerste helft een ruime voorsprong en eigenlijk wees niets erop dat de tweede helft een heel ander beeld te zien zou geven. Maar tot ontzetting van de thuissupporters gebeurde dat wel degelijk, hun favorieten zakten helemaal weg, scoorden niet meer en gaven aldus Apollo de gelegenheid het duel over te nemen.


WH/DOW had zich veilig kunnen spelen, maar...
Wez Handich/DOW, de fusieclub uit Rottevalle/Eastermar, begon wat aarzelend aan het duel tegen Apollo uit Heerhugowaard. De eerste substantiële voorsprong was voor de gasten, maar in de laatste tien minuten van de eerste helft sloeg de thuisclub een hoopgevend gat. Apollo kwam weliswaar terug, maar bij rust leidde WH/DOW wel degelijk met 15-11. En toen het in het begin van het tweede bedrijf 16-12 werd, leken de vooruitzichten van de thuisclub bepaald gunstig. Apollo bleek een taaie tegenstander, maar zo'n vierpuntsmarge zou toch eigenlijk genoeg moeten zijn zou je zeggen. Tot dan toe had WH/DOW niet echt gedomineerd, maar de ploeg bleef scoren en dat is in zo'n wedstrijd tegen een vrijwel gelijkwaardige tegenstander uitermate belangrijk. Maar toen toen de thuisclub daarna in een 'wak' terecht kwam, hoe dat kon gebeuren werd niet echt duidelijk, konden gasten het commando overnemen. Ze scoorden vier keer op rij en dichtten daarmee de kloof. Nog was er geen koe om hals, WH/DOW pakte na die 16-16 de score wel weer op,  maar groter dan twee punten kon de thuisclub het gaatje niet maken. En blijkbaar had die geslaagde inhaalrace zoveel energie gekost, dat Apollo in de slotfase van dit duel de zege naar zich toe kon trekken. Het gat bedroeg aan het slot zelfs zeven treffers: 23-30!  

scheidsrechter
De tribune van sporthal Dúnoard in Houtigehage is helemaal volgelopen voor dit zondagse duel, het publiek verwacht spanning en wil proberen de eigen favorieten aan twee kostbare punten te helpen. Immers, als WH/DOW wint, dan zet het daarmee een forse stap richting klassenbehoud. De vaste aanhangers begrijpen dat en blijven de wedstrijd achter hun team staan. Trouwens, ook de Apollo-adepten laten van zich horen en dat betekent dat er volop sfeer is in sporthal Dúnoard. De wedstrijd wordt geleid door Rutger Kloosterman, hij haalde de afgelopen week de regionale media met zijn eerste Leagueoptreden als grensrechter, assistent-scheidsrechter heet dat tegenwoordig. Zij doel is natuurlijk om ook als fluitist het hoogste echelon in de scheidsrechterij te bereiken, maar dat is een lange weg en lange wegen willen nog wel eens geplaveid zijn met wat hier te lande 'tûkelteammen en stroffelstiennen' genoemd worden. Niet eenvoudig dus. Vandaag moet hij het alleen doen, waar in de hogere regionen de leiding in handen is van een duo, een scheidsrechter en zijn assistent. Leuk om eens te kijken hoe de Trynwâldster het er deze zondagmiddag vanaf brengt. Er staat wat op het spel, beide ploegen hebben de punten meer dan nodig en dus zal er, als de voortekenen niet bedriegen, op het scherp van de snede worden gespeeld. Kijken hoe dat gaat. Het zijn de gasten die het bal openen, maar Aline de Boer maakt nog in dezelfde, de eerste, minuut gelijk: 1-1.  Apollo komt middels een strafworp opnieuw op voorsprong, maar nu is het Teun Zuiderveld die het gat dicht: 2-2. Drie treffers op rij van de gasten betekent 2-5, een behoorlijk gat, maar op 5-5 is ook die kloof gedicht door treffers van Hillebrand Wiersma, Anne de Vries en Anne Zuiderveld. 

gelijk op
Daarna gaat het een hele tijd gelijk op, beide ploegen blijven met de regelmaat van de klok hun doelpunten maken, maar een gat van enige betekenis komt er niet en dat betekent dat op 8-8 de ploegen cijfermatig op gelijke hoogte staan. Vervolgens breekt er een productieve fase aan voor de ploeg van coach Ljibbe Kuipers, het zijn Anna de Vries, Jan Zeinstra, opnieuw Anna de Vries, Teun Zuiderveld en Anne Zuiderveld die WH/DOW op een positie-met-vooruitzichten zetten: 14-8. Een slotoffensief van de gasten zorgt ervoor dat de wedstrijd niet in deze eerste helft in z'n definitieve plooi wordt gelegd, maar het ziet er voor de thuisclub toch redelijk florissant uit.

tweede helft
En eigenlijk wijst aanvankelijk niets er op dat de wedstrijd kan en zal kantelen. Het wordt meteen 15-12, maar Fardau van der Wal zorgt er voor dat haar team de vierpuntsmarge kan handhaven: 16-12. Maar dan valt WH/DOW weer stil qua score en Apollo is er als de kippen bij om van die black out van de thuisclub te profiteren: 16-16. Via twee treffers op rij van Anna de Vries  komt WH/DOW terug aan de leiding, maar het is dan al duidelijk dat deze ontmoeting nog niet gespeeld is, nog lange niet. Op 19-17, treffer van Hillebrand Wiersma, is de marge weer twee, maar op 19-19 is alles weer in evenwicht. Dat is op 20-20, treffer Teun Zuiderveld, nog steeds zo en als Anne Zuiderveld er met opnieuw zo'n fraai 'Doppelpack' 22-20 van maakt lijkt er toch weer hoop aan de korfbalhorizon te gloren voor de thuisclub. We zijn dan over de helft van dit tweede bedrijf  en nog is het onzeker wie deze clash in zijn voordeel gaat beslechten. 

slotfase
We hebben nog acht minuten te gaan als het scorebord nog altijd een gelijke stand aanwijst: 23-23, doelpunt voor de thuisclub van opnieuw Anne Zuiderveld. Blijkbaar voorziet coach Ljibbe Kuipers onheil, want hij brengt twee wissels aan in zijn basisteam. Pieter Veenstra en Tsjikke Zijlstra komen erin voor Jan Zeinstra en Anneke Tamsma. Dat onheil klopt, Apollo zet aan en WH/DOW komt er qua score niet meer aan te pas, sterker nog, de ploeg heeft met die 23-23 zijn laatste doelpunt gemaakt. De gasten grijpen hun kans en met zeven(!) treffers op rij beslissen ze dit duel: 23-30. Toch wel een opmerkelijk slot van dit toch vrijwel gelijk op gaande duel. De teleurstelling druipt er af bij de thuisclub als scheidsrechter Rutger Kloosterman voor het laatst fluit, daar waar de gasten met de meegereisde fans een feestje vieren, zij zullen hun zege ongetwijfeld aan de eigen revival toeschrijven. Maar na enige reflectie zullen ook zij met enige verwondering hebben gekeken naar die opmerkelijk black out van de thuisclub. Teammanager Gooitzen Zuiderveld daarover: "Wy hawwe it weijûn, dit hie het hoegd. Op in gegeven moment sakken wie alhiel fuort, doe spilen wy net mear tsin Apollo, mar tsjin ússels en dat soarte fan wedstriden winst eins nea. Dochs wol in teloarstelling, in miste kâns om ús feilich te spyljen. No bliuwe wy nei ûnderen sjen, komt der op elke wedstriid noch mear druk." 

scheidsrechter
Even terug naar de scheidsrechter van dit duel. Met name in de slotfase, zeg maar op het kantelpunt van deze wedstrijd, wordt er nadrukkelijk gerefereerd aan zijn leiderskwaliteiten, dan krijgt hij het even lastig en hij moet de Apollo-coach tot de orde roepen. Dat lukt in een behoorlijk pittig één-op-één gesprek, waarbij de coach van de gasten hem zelfs met beide handen vastpakt. Het wordt allemaal in der minne geschikt en even later kan alles wat Apollo is juichen: de lange reis terug naar Heerhugowaard zal een stuk korter lijken. Bij WH/DOW zullen nog wel de nodige pittige gesprekken worden gevoerd vermoed ik.

Binne Kramer