19
za, jan
2 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Korfbal
OENTSJERK - Bij pjukken, een vorm van korfbal met twee -tegen-twee en alleen maar schieten, gaat het erom zoveel mogelijk doelpunten in een afgebakende tijd te maken. Een wedstrijdvorm die niet een al te grote aanslag op de conditie doet en die dus geschikt is 'voor alle leeftijden', dus ook voor de wat oudere jongeren, of jongere ouderen, het is maar wat u wilt. Een populair tijdverdrijf waar ze in Oentsjerk bij KF De Wâlden een heus toernooi van hebben gemaakt, altijd op hemelvaartsdag.


Superkoppel wint opnieuw Arnold Kuypers Bokaal
Ze hebben zo langzamerhand een aura van onaantastbaarheid om zich heen hangen, het illustere pjukkoppel Afke en Anton De Haan-Zijlstra. Donderdag wonnen ze voor de derde keer op rij het traditionele Pjuktoernooi van KF De Wâlden in Oentsjerk. Dat was met liefst 48 deelnemende koppels sterk bezet, niet alleen kwantitatief, maar zeker ook kwalitatief. Op voorhand ging veel aandacht uit naar het duo Martijn en André Zwart van LDODK. Maar zij wonnen niet, al vielen ze wel degelijk in de prijzen met een derde plaats op het virtuele ereschavot. 
deelnemersEr deden koppels mee van uiteraard De Wâlden, maar ook van LDODK uit Gorredijk, Quick'21 uit Oudega, Harkema, Nic. uit Groningen, OWK uit Oostwold, Heerenveen en ZKC uit Zuidwolde. Die 48 koppels werden verdeeld over acht poules van zes, waarna in de knock out fase de halve finalisten zich dienden te plaatsen. 

halve finales
In de eerste halve finale wonnen Afke Zijlstra en Anton de Haan met 25-23 van Nynke Koster en Baukje Heeg, alle vier van De Wâlden. De tweede halve eindstrijd werd een toch wel verrassende overwinning voor de zussen Rinske en Marije Jager van De Wâlden, die het favoriete LDODK-duo André en Martijn Zwart geen schijn van kans gaven: 25-14. 

finales
De klein finale, om de derde en vierde plaats, werd een zege voor de gebroeders Zwart van LDODK die met 25-20 wonnen van het De Wâlden duo Nynke Koster en Baukje Heeg: 25-20. De strijd om de Arnold Kuypers Bokaal tussen Anton de Haan en Afke Zijlstra en het duo Rinske en Marije Jager werd een 25-20 zege voor de beide routiniers. En dus mocht voorzitter Lucas Talsma de Arnold Kuypers Bokaal samen met Elly Kuypers uitreiken aan Anton en Afke, een ijzersterk duo, trouwens ook buiten het korfbal... De tweede stek op het ereschavot was voor de beide Jager-sisters, Rinske en Marije en op de derde plaats mochten de Zwart-brothers plaatsnemen. Het was dan weliswaar een echte wedstrijd, het ging om de prijzen, niet onaanzienlijke geldbedragen en die felbegeerde beker, maar in feite had het geheel ook een hoog reünie-gehalte, het sociale aspect had een groot aandeel in dit toernooi dat ooit in de plaats is gekomen van het traditionele korfbaltoernooi waaraan in de hoogtijdagen veel korfbalteams hebben deelgenomen, een serie heette dat toentertijd. Die zijn er nauwelijks meer, maar dit soort korfbalgerelateerde toernooitjes zijn een prima vervanger, bovendien makkelijker te organiseren en door de beperkte oppervlakte ook voor het publiek leuk om naar te kijken.

Binne Kramer