20
wo, feb
4 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Korfbal
TYTSJERK - Toen de schaduwploeg van De Wâlden tegen SCO uit Oldeholtpade een voorsprong van een punt of zes bijeen had geschoten, leek het pleit definitief beslecht. En die gedachte vatte blijk ook post bij de thuisclub, want die liet de teugels een klein beetje te vroeg vieren. En tegen SCO moet je dat nooit doen, de Stellingwervers zijn nu eenmaal nooit geklopt voordat het laatste fluitsignaal heeft geklonken. En dat betekende dat de slotfase nog behoorlijk spannend werd. De thuisclub won wél.


Op lauweren moet je niet te snel gaan rusten
Bijna trapte De Wâlden 2 zaterdag op eigen veld in Tytsjerk met open ogen in de val die 'te vroeg op de lauweren gaan rusten' heet. Met andere woorden: de Trynwâldsters dachten iets te gauw dat het een kwestie van 'kat-in-het-bakkie' was toen ze in het duel met SCO op19-13 een voorsprong hadden genomen van liefst zes treffers. Die marge hadden ze zorgvuldig opgebouwd door concentratie, prima aanvalsspel en door ervoor te zorgen dat SCO niet genoeg kansen voor de korf kreeg om op gelijke hoogte te komen. Maar toen er zich een lichte vorm van gemakzucht meester maakte van de ploeg van coach Gerard de Haan, slonk die voorsprong zienderogen en op 20-19 was er nog slechts een minimaal kloofje tussen beide ploegen overgebleven. Even leek voor SCO het beruchte scenario 'erop-en-erover' ten uitvoer te kunnen komen. De Wâlden herpakte zich net op tijd en met twee treffers op rij bleef de thuisclub nog net aan de goede kant van de score: 22-19. 

eerste helft
Het is een wat sombere zaterdagmiddag op het sportveld in Tytsjerk. Hier gaat zo dadelijk de wedstrijd tussen De Wâlden 2 en SCO 2 van start als opmaat, als amuse zou je kunnen zeggen, voor het hoofdgerecht, de wedstrijd van De Wâlden 1 tegen OWK uit Oostwold. En cruciale ontmoeting in de strijd die de ploeg van coach Sake Koelma al weken aan het uitvechten is tegen de dreigende degradatie. Maar eerst dus het schaduwteam van de Trynwâldsters tegen SCO. Wedstrijden tegen SCO zijn altijd speciaal, de teams uit Oldeholtpade zijn bijna allemaal overgoten met dat sausje van al of niet vermeende onoverwinnelijkheid. Altijd leuk om naar te kijken, omdat ze altijd borg staan voor pit, fighting spirit, voor 'kriich' in geef Frysk, al spreken ze die taal daar zelf niet. En uit ervaring weet ik dat dit team van De Wâlden beschikt over ruim voldoende kwaliteit om tegen de gasten te zijn opgewassen. Kan dus leuk worden. En dat wordt het ook, al lijkt De Wâlden meteen al een behoorlijke kloof te slaan nadat de scheidsrechter van dienst, hij leidt de ontmoeting prima, het duel heeft laten beginnen. Het is Froukje van der Meer die het bal opent, maar een strafworp betekent binnen de vijf minuten 1-1. De voordelige marge krijgt wederom gestalte als het 6-3 wordt, met onder andere treffers van Baukje Heeg, Nathan Sprey en Brian Juckers. De 6-3 is van Grytsje Kramer die vooraf van alle kanten gelukgewenst is. Jarig misschien? Of is er 'iets anders aan de hand'? Op 9-6 is de voorsprong iets geslonken, maar in de slotfase groeit de voordelige marge voor De Wâlden tot een uiteindelijke 14-9 ruststand. Dat ziet er goed uit voor de thuisclub, maar ik kan mij niet voorstellen dat SCO zich nu al, met nog een hele helft te gaan, neer legt bij een nederlaag, zo zitten SCO-teams meestal niet in elkaar.

tweede helft
Na de hervatting is het Froukje van der Meer die er 15-10 van maakt en dan is de voorsprong nog altijd ruim en dus redelijk rustgevend. De Wâlden heeft de wedstrijd in handen en SCO slaagt er niet in om de marge substantieel te verkleinen en als de klok op 25 staat, is de kloof maximaal: 19-13. De twee laatste treffers zijn van Baukje Heeg en Brian Juckers. Op 20-16 is er nog niets aan de hand, maar je kunt als toeschouwer voelen dat dit duel nog niet gespeeld is. SCO zet een tandje bij en dat betekent met drie treffers op rij, dat de spanning helemaal terug is: 20-19. Gerard de Haan brengt Rienk van der Meer binnen de lijnen en hij zorgt ervoor dat De Wâlden met 21-19 weer ietsje meer lucht heeft.  SCO ontketent een even ultiem als desperaat slotoffensief, maar het is te laat, en als Froukje van der Meer er met nog drie minuten op de klok 22-19 van maakt, is duidelijk dat de ontmoeting in z'n definitieve plooi is gelegd. De Wâlden wint met 22-19, een verdiende overwinning, dat zonder twijfel, maar het is een zege die vlak voor het einde nog behoorlijk 'faai stie'. Maar, zoals een toeschouwer het omschrijft: "Dat binne de moaiste." 

Binne Kramer