20
wo, feb
4 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Korfbal
OENTSJERK - Korfbal is merendeels een serieuze sport in die zin, dat de ploegen het veld in gaan om te winnen. Maar er zijn ook afgeleide vormen van deze tak van sport. Korfbal als funsport bijvoorbeeld. Dat gaat erom zoveel mogelijk doelpunten te maken, het hoe is niet belangrijk. Het mag op alle mogelijke manieren en een aantal daarvan was zaterdagmiddag te zien op het Kaetsjemuoilân in Oentsjerk. Daar organiseerde kf De Wâlden een onvervalste Junior Fun.


Korfbal 'mei fleur en faasje'
Eigenlijk had deze Junior Fun het best in Hijum kunnen worden georganiseerd. Immers, daar heet de plaatselijke korfbalclub 'Mei Nocht en Wille'. In feite niet te vertalen in ABN, want beide woorden staan voor 'plezier'. Maar in het Fries zijn beide begrippen wel degelijk verschillend, ze zijn complementair, dat wil zeggen ze vullen elkaar aan. Maar deze aflevering van de Junior Fun speelde zich af in Oentsjerk waar het kunstgras van het Kaetsjemuoilân het toneel was van een feestweekendje met zo'n 300(!) korfballers. En dan is zo'n gemengde sport natuurlijk natuurlijk ideaal, zeker als deelnemers zo tussen de 16 en 18 jaar oud zijn. Dan is een feestje gauw gebouwd en dient de sport waar het eigenlijk om gaat alleen maar als rode draad en tevens als excuus om er eens lekker tegenaan te gaan. De rest van het feest vullen de jongelui zelf wel in, tegenwoordig is feestvieren bezig om een heus schoolvak te worden. In Oentsjerk hebben ze langjarige ervaring op dit gebied en dat betekent dat het programma beperkt wordt gehouden, maar er moet natuurlijk wél gekorfbald worden. En ook daarvoor is een passend format gezocht en gevonden, het monokorfbal. Dus: één vak, twee korven en twee ploegen van vier: twee meiden en twee jongens. Dat betekent schieten vanuit alle hoeken, technische hoogstandjes, 'gallery play to the max', een scheidsrechter die eigenlijk alleen als teller fungeert en die alleen fluit als een of ander onverlaat de korf helemaal scheef trekt om te voorkomen, of juist te bevorderen, het is maar hoe het uitkomt, dat er gescoord kan worden. Het is de korfbalvariant van freestyle snowboarden zeg maar. In het basketball had je vroeger, ik weet niet of het nog zo is, een speciaal showteam dat de wereld rondreisde, de Harlem Globe Trotters, om volle zalen compleet op zijn kop te zetten met de meest onwaarschijnlijke stunts. Zover is korfbal nog niet, al deden sommigen wel een poging daartoe, geslaagd of, merendeels, niet geslaagd. Maar bij Junior Fun kan dat allemaal. En de doelpunten vielen als rijpe appelen, het aantal missers was minsten even groot, maar een kniesoor die daarop lette. De ploegen die even niet  speelden, zaten langs de lijn om commentaar te geven, sommige ploegen hadden zelfs een grote witte bank meegebracht of 'georganiseerd', zoals het in feestjargon heet, om heerlijk te loungen. Ze troffen het met het weer, het was droog en zo nu en dan scheen de zon en dat maakte het verblijf echt 'noflik'. Zeker als ze je de koffie brengen op het veld, zoals bij mij. De rest moest het zelf halen, maar echt ver hoefden ze daar niet voor te lopen, de kantine staat in Oentsjerk naast het veld.

thuisclub
Ik ga uiteraard even langs de velden om in elk geval een paar foto's te maken van de thuisclub, De Wâlden dus. En omdat ook V en V uit Garyp aanwezig is, ga ik ook daar even langs om te kijken. Ik weet dat ze daar een prima juniorenteam hebben, dat heb ik in de competitie al een paar keer zien spelen. Trouwens De Wâlden  heeft ook uitstekende junioren, zowel A's als B's. Ook die heb ik het afgelopen seizoen een paar keer zien spelen. Nee, in Oentsjerk hoeven ze over aanvulling van de seniorenteams niet in de zorgen te zitten, niet alleen kwantitatief, maar zeker ook kwalitatief zit het bij De Wâlden wel goed. Niet dat die kwaliteit er op zo'n Junior Fun echt veel toe doet, het maken van een feestweekend refereert aan heel andere kwaliteiten dan het maken van zo veel mogelijk doelpunten. Ik had bijna geschreven 'scoren' maar dat heeft tegenwoordig een dubbele betekenis en die ene heeft niets met sport te maken... Een groot voordeel van zo'n fun-variant is dat iedereen een 'goed sin hat', of tenminste verreweg de meesten. Sommigen zijn zicht- en hoorbaar nog een beetje 'brak', zo heet dat tegenwoordig, en ik verdenk sommigen ervan met een barstende hoofdpijn in het veld te staan. Maar er mag continue gewisseld worden en bovendien is de afstand tussen de korven zelfs voor hoofdpijnpatiënten goed te doen. En de sfeer? Nou die is zoals je hem zou verwachten gezien de omstandigheden, de leeftijd van de deelnemers en het motto van dit gebeuren: 'mei nocht en wille'. 

Binne Kramer