16
di, juli
0 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Korfbal
OENTSJERK - De Wâlden verraste zaterdagavond niet alleen koploper Ritola, maar ook het eigen enthousiaste publiek en misschien ook wel zichzelf. Hoogvlieger Ritola uit Zuidlaren ging in sporthal De Hege Wâlden tamelijk kansloos onderuit en dat had lang niet iedereen verwacht van de ploeg van coach Sake Koelma. Die zat tevreden toe te kijken hoe zijn team de trotse lijstaanvoerder onder leiding van ex-Nic. topper Ivo Wiebering pootje haakte. De Drenten stonden bijna de hele wedstrijd op achterstand.De Wâlden doet het prima tegen Ritola

Ritola uit Zuidlaren is voor veel teams traditioneel een lastig te bespelen tegenstander. Taai, sterk, schotvaardig en 'behoarlik tûk'. Taai en sterk waren de gasten zaterdag zonder meer, maar het schot, met name dat van afstand, liet hen pijnlijk in de steek. Dat deed thuisclub De Wâlden uit Oentsjerk in eigen hal en voor merendeels eigen publiek een stuk beter. Maar waarop de thuisclub de wedstrijd uiteindelijk met opvallend gemak en met ruime cijfers won, was het feit dat de Trynwâldsters een betere spelopvatting hanteerden en met meer fighting spirit speelden. Het feit dat De Wâlden geen moment in het duel op achterstand kwam, was illustratief voor de dynamiek die in het team zat. Aangevoerd door de beide schutters van dienst Matthijs Hooghiemstra en Bareld Bos, was de thuisclub simpelweg de betere ploeg. Misschien had Ritola de Trynwâldsters onderschat, wie zal het zeggen, maar feit was dat de gasten er geen moment in slaagden het laken naar zich toe te trekken. Het was bij rust in feite al duidelijk dat Ritola het lastig had tegen De Wâlden en toen dat in de tweede helft niet veranderde, tekende de nederlaag van de koploper, want dat is Ritola, zich steeds nadrukkelijker af.

change of plans
Ik gooi mijn planning op het laatste moment om en dus meld ik mij in sporthal De Hege Wâlden, de hal waar ik deze ochtend ook al te gast was. Dat was een leuke en spannende wedstrijd tussen de C-junioren van De Wâlden tegen WW&F, wat staat voor Wês Warber en Fluch uit Goutum. De wedstrijd van vanavond gaat tussen de eerste teams van De Wâlden en Ritola uit Zuidlaren, koploper in deze eerste klasse. Dat zou ook best spannend kunnen worden, maar de thuisclub is een beetje wisselvallig, hoewel de uithaal tegen De Waterpoort van vorige week, toen de Trynwâldster 'er maar liefst 42 treffers ingooiden', natuurlijk wel voor het nodige zelfvertrouwen zorgde. Met andere woorden, de bomvolle tribune van sporthal De Hege Wâlden zit vol verwachting klaar voor een heuse clash. Ritola wordt gecoacht door Yvo Wiebering, de boomlange ex-Nic. speler. Ik heb hem nog zien spelen in zijn hoogtijdagen. Hij weet van de hoed en de rand, maar ja, Ritola is Nic. niet natuurlijk. De wedstrijd staat onder leiding van een van de weinige vrouwelijke scheidsrechters, mevr. Ter Veer. Zij bewijst deze avond dat ook vrouwen zo'n op papier spannende wedstrijd kunnen leiden. Ze doet het prima, opmerkelijk is wel dat er maar heel spaarzaam commentaar is, lees: kritiek is op haar beslissingen. Ze heeft weinig woorden nodig om alles in goede banen te leiden, ook de beide coaches zijn opmerkelijk rustig. Rustig zijn de beide ploegen niet, maar zij steken hun energie in hun spel en niet in een verbale strijd met de leidsvrouw. Een pittige wedstrijd wordt het wél, maar niet zo fel en venijnig als ik eigenlijk gedacht had.

eerste helft
Het duurt even voor de wedstrijd op gang wordt geschoten en het is Bareld Bos, hij zal vanavond een belangrijke rol spelen als schutter en als aanjager van zijn ploeg, die de 1-0 op het bord schiet, we zijn dan tien minuten onderweg. Het wonderlijke fenomeen dat je bij korfbal wel vaker ziet, slaat ook hier toe. Als na een relatief lange periode van 'droogte' er eindelijk gescoord wordt, volgt het antwoord vaak meteen. Na de 1-0 van Bareld Bos duurt het slechts iets meer dan een halve minuut eer Ritola het antwoord in huis heeft: 1-1. En ook de twee treffer van De Wâlden, hij komt van Matthijs Hooghiemstra, ook hij zal zich nadrukkelijk manifesteren, krijgt een passend vervolg binnen de minuut: 2-2. Maar op de bescheiden run van de thuisclub met treffers van Froukje van der Meer, Bareld Bos en Brian Juckers, hebben de gasten geen antwoord: 5-2. Althans niet meteen, want even later wordt het wel degelijk 5-4 en dus weer spannend. Het tempo ligt bijzonder hoog en dat maakt dit duel bij uitstek attractief. Ik verwacht nog wel het nodige van de gasten, maar die krijgen toch eigenlijk teleurstellend weinig grip op de 'fleur en de faasje' van De Wâlden. Want de thuisclub heeft er echt zin in en met hulp van het thuispubliek dat er vol achter gaat staan, ontwikkelt zich een wedstrijd die er zijn mag. De sporthal davert af en toe van het applaus en de verbale bijval en ook de Ritola aanhang, uiteraard minder in aantal, levert zijn aandeel in de sfeer en de ambiance. Bepaald geen straf om hiernaar te moeten kijken op zo maar een zaterdagavond in januari. Bareld Bos en Rinske Jager zorgen met 7-4 voor een marge van drie punten ten teken dat de thuisclub niet van plan is om de leding in de wedstrijd vooralsnog af te staan. En dat verbaast mij een beetje, ik had van Ritola als koploper meer verwacht, maar nogmaals, ze missen te veel van hun schoten om aanspraak op meer te maken. Bareld Bos zorgt voor 8-5 en bij rust is het 10-6 door doelpunten van Matthijs Hooghiemstra en Rinske Jager. De Wâlden kan terugzien op een prima eerste helft waarin de ploeg elke aanval op de leiding in de wedstrijd van de gasten tamelijk moeiteloos heeft afgeslagen.

tweede helft
Als Nynke Koster en Hedman Lei er meteen na de rust 12-6 van maken, lijkt dat op een vroege beslissing in deze ontmoeting, want Ritola heeft nog niet laten zien dat het van plan en in staat is de bakens substantieel te verzetten. Een strafworp zorgt voor 12-7, maar Matthijs Hooghiemstra herstelt meteen de ruime marge: 13-7. Na de 13-8 beslist De Wâlden middels treffers van Froukje van der Meer, Marije Jager en Brian Juckers in feite de wedstrijd:16-8. We zitten dan nog niet op de helft van het tweede bedrijf en ik zie Ritola, gezien het voorafgaande, niet meer in staat om het tij te keren. Daarvoor ontbeert het spel van de gasten de scherpte, het heilige moeten zeg maar. In feite zinkt hun de moed in de schoenen, ze kunnen de overdrive niet vinden en het is aan een wat vroege slotdip van De Wâlden te danken/wijten dat ze nog een paar treffers kunnen scoren. Dat levert 16-11 op, maar Matthijs Hooghiemstra zorgt ervoor het de veilige marge in stand blijft: 17-11. Het doek voor Ritola valt definitief als Nynke Koster, Matthijs Hooghiemstra, Brian Juckers en Bareld Bos een run van vier treffers in huis hebben: 21-12. Dan gelooft De Wâlden het wel, de ploeg veroorlooft zich wat slordigheden, maar al coach Sake Koelma zijn ploeg verbaal op het matje roept, wordt de orde hersteld door de 22-14. De beide laatste treffers van dit duel komen voor rekening van de gasten, maar ze zijn van niet meer dan statistische betekenis. En dat betekent dat als scheidsrechter Ter Veer voor het einde fluit, er 22-16 op het scorebord staat. En dat houdt in dat De Wâlden twee belangrijke punten kan bijschrijven en daarmee een aantal plaatsen klimt op de ranglijst. Een verdiende overwinning die bovendien nog wel degelijk perspectief biedt. Maar dan moet deze knappe zege wel een passend vervolg krijgen. Met andere woorden: de stabiliteit moet blijven. En daar ben ik eerlijk gezegd niet helemaal gerust op.

Binne Kramer