16
di, juli
0 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Korfbal
DRACHTEN - De Wâlden had zaterdag in en tegen Drachten grote moeite om het uitstekende spel van de vorige weken een passend vervolg te geven. De Trynwâldsters kwamen in feite daadkracht en vechtlust te kort tegen de furieuze Drachtsters, die uiteindelijk terecht en ruim wonnen: 28-22. Aanvankelijk kon De Wâlden redelijk in het spoor van de thuisclub blijven, maar toen die een gaatje van drie hadden geslagen, was in feite de wedstrijd in z'n definitieve plooi gelegd. De marge was te groot voor de equipe van coach Sake Koelma.


Teleurstellend
Na een wat wisselend begin van de zaalcompetitie leek De Wâlden de draad weer te hebben opgepakt, getuige een paar uitstekende wedstrijden met bovendien een karrenvracht aan doelpunten. Wat dat betreft waren de verwachtingen van de eigen achterban zaterdag voor de uitwedstrijd tegen Drachten, ook op de goede weg, hoog gespannen. Maar voor hen, die Trynwâlden supporters dus, verliep het duel in de uiterst rumoerige SnijNoord Hal teleurstellend. In de eerste helft konden de gasten prima bijblijven, al was het merendeels de thuisclub die als eerste scoorde. Bij rust vermeldde het scorebord een 17-14 voorsprong voor Drachten en toen de thuisclub in het tweede bedrijf die marge langzaam maar zeker vergrootte, slonken de kansen van De Wâlden zienderogen. De gasten bleken niet bij machte om nog echt substantieel dichterbij te komen en het was Drachten dat, gesteund door een enthousiaste achterban, dat de wedstrijd naar zich toe trok.

eerste helft
Je wordt bij de KV Drachten altijd keurig ontvangen en dat is deze avond niet anders: er wordt een stoel voor me geregeld en uiteraard koffie. Prettig om zo te merken dat ze het leuk vinden dat je er bent. Het helpt natuurlijk ook dat ik hier bekend ben uit de tijd dat ik schreef en foto's maakte voor de Ledenkrant. Collega Jelle Jeensma van Actief is er ook en dus hebben we het even over de wedstrijd die op punt van beginnen staat. De leiding is in handen van scheidsrechter Van Veen, hij zal te maken krijgen met nogal wat pittige kritiek van de beide banken. En: ja hij zal best fouten maken, maar dat beïnvloedt de wedstrijd niet dermate dat één ploeg zich benadeeld moet voelen. Hij maakt het verschil niet op deze zaterdagavond. Als hij heeft laten beginnen ontrolt zich een gevecht dat pittig is, beide ploegen gaan er vol voor en dat levert de nodige overtredingen op. Drachten start furieus en het is Siemen Jan Miedema, hem ken ik nog uit zijn tijd bij V en V uit Garyp, die het bal opent: 1-0. Het antwoord van De Wâlden laat niet lang op zich wachten, Bareld Bos mikt koeltjes raak vanaf de stip: 1-1. Lyssa van der Ende zorgt met 2-1 opnieuw voor een voorsprong van de thuisclub. Maar ook dat duurt niet lang, de 2-2 komt uit handen van Marije Jager. Na de 3-2 is het Bareld Bos die het evenwicht op nieuw herstelt: 3-3. Jenny Terpstra en Lyssa van der Ende zorgen voor het eerst voor een marge van twee (5-3), maar een 'Doppelpack' van Bareld Bos betekent 5-5 en dus opnieuw cijfermatig evenwicht. Jennie Terpstra en Marije Jager zijn goed voor 6-6 en op 6-7 gaat De Wâlden voor de eerste keer aan de leiding. Ook dat duurt niet lang, het is Siemen Jan Miedema die er 7-7 van maakt.  Marije Jager, lekker op dreef, zowel aanvallend als verdedigend, zet de gasten opnieuw op voorsprong met haar 7-8, maar nu is het Milan Mulder die gelijk maakt: 8-8. Dat is het moment dat coach Michel Daling van Drachten ingrijpt middels een time out om overleg te plegen met zijn team. 'It docht fertuten', want even later staat het 10-8. Maar van een begin van een 'Vorentscheidung' is nog geen sprake, Matthijs Hooghiemstra en Brian Juckers zorgen vlot voor 10-10.

permanente voorsprong
We zijn inmiddels halverwege deze eerste helft en er is nog niets beslist. Maar waar De Wâlden aanvankelijk steeds op gelijke hoogte is kunnen komen, begint zich na 12-10 toch een bepaalde trend af te tekenen. De Wâlden krijgt steeds meer moeite om de gaatjes die er telkens in de score vallen te dichten. Op 13-10 benut Brian Juckers een strafworp en als Froukje van der Meer raak schiet, is het verschil minimaal. Maar wél in Drachtster voordeel. De thuisclub loopt uit naar 15-12 eer Rinske Jager weer wat terug kan doen, maar als Siemen Jan Miedema, hij imponeert met zijn acties onder de korf waar hij zijn lengte kan gebruiken en vrijwel alle rebounds pakt, zowel aanvallend als verdedigend, de kloof verbreedt naar 17-13, worden de dreigende wolken die boven De Wâlden gaan hangen steeds donkerder. Op slag van rust doet Matthijs Hooghiemstra weliswaar wat terug, maar zijn ploeg gaat wel degelijk met een 17-14 achterstand naar de kleedkamer. Een in theorie zonder meer overbrugbare kloof, in zaalkorfbal kan een heleboel met nog een helft te spelen, maar dan zullen de Trynwâldsters toch een tandje moeten bijsteken. De vraag is of ze daartoe in staat zijn, de sterren staan wat dat betreft niet echt gunstig als je mij vraagt. Maar ik heb dit team al eerder uit vrijwel uitzichtloze positie zien terugkomen. Afwachten dus.

tweede helft
Dit tweede bedrijf begint wat dat betreft niet echt hoopgevend voor de gasten, Lyssa van der Ende en Larissa Braam schieten Drachten naar 19-14 en daarmee wordt de achterstand van de Wâlden wel erg zorgelijk. Bareld Bos zorgt voor 19-15 en coach Sake Koelma brengt Geanne Stummel in het veld voor Froukje van der Meer en Hessel Kinderman voor Brian Juckers. Als De Wâlden nog wat substantieels terug wil doen wordt het tijd, want we zijn inmiddels over driekwart wedstrijd. De 21-16 komt op naam van Jennie Terpstra  en Bareld Bos, de 22-27 komt voor rekening van Nynke Koster en Milan Mulder. De Wâlden blijft qua scores redelijk bij, maar dichterbij komen de Trynwâldsters niet. De 23-18 is van Lyssa van der Ende en Bareld Bos en daarmee blijven de verhoudingen vooralsnog intact. Hessel Kinderman is op 25-19 aan zijn eerste treffer toe, maar eigenlijk is dan, met nog maar een paar minuten te spelen, al duidelijk dat de punten naar de thuisclub zullen gaan, alleen de hoogte van het verschil moet nog even worden vastgesteld. Zoals zo'n beetje gebruikelijk bij een wedstrijd die in feite al beslist is, wordt er nog even stevig gescoord in de slotfase en dat betekent dat het duel tenslotte beslist wordt op 28-22. Een duidelijke overwinning voor de thuisclub en tevens een verdiende zege, de Drachtsters waren misschien niet echt zoveel beter, maar op de cruciale momenten scoorden zij makkelijker dan De Wâlden. En uiteindelijk gaat het wel degelijk om het getal onder de streep, de doelpunten dus. "Jimme hiene net ferlieze hoechd", zeg ik na afloop tegen Marije Jager, zij speelde een lekkere felle eerste helft met een aantal belangrijke treffers, maar kon dat in de tweede helft niet herhalen. Haar analyse: "Wy spilen in goede earste helte, doe koene wy bybliuwe, mar doe't der in gat foel fan trije doelpunten, hiene wy te folle muoite om dat ticht te krijen. Dat slagge net en dus bleaune wy der achteroan rinnen. Wy spilen seker net min, mar it wie net goed genôch om Drachten yn te heljen, sy wiene krekt wat tûker as wy. Spitich, wy wiene hjir hinne gien mei in goed gefoel. Oare wike moatte wy tsjin Oerterp, dan moatte wy winne wolle wy noch meidwaan, thús hawwe wy wûn troch in sterke twadde helte, dus dat moat dan no ek mar." Haar analyse klopte in feite precies. Het feestje was deze keer voor de thuisclub, de teleurstelling voor de Trynwâldsters.

Binne Kramer