31
zo, juni
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
BURGUM - Je hebt D's en je hebt D's, met andere woorden, de ene D-ploeg is de andere niet. Dat bleek zaterdagochtend in sporthal De Wetterstins in Burgum, waar de D-teams van DOW uit Eastermar en De Wâlden uit Oentsjerk elkaar troffen. Het verschil was vooral dat qua lengte en daarmee fysieke kracht. De Eastermarder meiden, bij De Wâlden deden ook een paar jongens mee, staken merendeels een kop boven hun directe tegenstanders uit. En dat betaalde zich uit in met name de persoonlijke duels.


DOW maatje te groot voor De Wâlden
Als een ploeg een 'maatje te groot is' voor de tegenstander van dienst, dat bedoelen we dat meestal figuurlijk, dan is een ploeg zowel individueel-technisch zowel als team-tactisch beter dan de tegenstander. Deze keer was het echter zonder meer ook letterlijk, met andere woorden, de spelers van DOW waren vrijwel allemaal een kop groter dan hun opponenten uit de Trynwâlden. Nu hoeft lengteverschil niet doorslaggevend te zijn, maar dat is het meestal wél, met name onder de korf. Grotere spelers hebben een langere, in dit geval hogere, reach, ze reiken gewoon hoger. En dat was op deze zaterdagochtend in sporthal De Wetterstins zonder meer beslissend. Geen leuke wedstrijd dus? Ja, zeker wel, want dat is het leuke aan een wedstrijd tussen jongens en meisjes van deze leeftijd. Die maken er altijd, vrijwel altijd in ieder geval, een lekkere wedstrijd van. Ze trekken zich niets aan van het feit dat ze misschien wel een dikke nederlaag zullen lijden. Ze gaan door, blijven proberen zo veel mogelijk doelpunten te maken en er een spannende en attractieve wedstrijd van te maken. En dit inter-gemeentelijke duel maakte op dit format geen uitzondering. Voeg daarbij dat de coaches van beide ploegen deden wat ze moesten én mochten, doen en dat beide ploegen gesteund werden door een omsittend laach dat zich keurig gedroeg en dat er een scheidsrechter aan het bewind was die begreep waar hij voor gekomen was. Hij, Bonne Benedictus, deed wat hij moest doen, namelijk faciliteren, hij moest zorgen dat beide ploegen voluit konden spelen zonder allerlei hinderlijke en volstrekt onnodige onderbrekingen. Met andere woorden, een korfbaljeugdwedstrijd die 'besjen lije koe'. Al viel de uitslag een beetje al te 'wreed' uit voor de gasten uit Oentsjerk.

vroeg
Het is nog vroeg op deze nu al fraaie zaterdagmorgen als ik naar de sporthal van De Wetterstins rijd, die bij ontstentenis van de Westermar, dienst doet als korfbalarena. Geen slechte accommodatie overigens, behoorlijk goed licht en goed op temperatuur. Het enige wat ontbreekt is een adequate toeschouwersaccommodatie, geen tribune dus. Een paar rug-brekende gymbanken, daar moeten de toeschouwers het mee doen. Ik regel meestal een stoeltje, anders kom ik morgenochtend mijn bed niet uit. De wedstrijd zal om nul-negen-nul-nul uur beginnen en omdat dit de eerste is van een langer programma is er nog geen oponthoud geweest. En dus kan scheidsrechter Bonne Benedictus mooi op tijd beginnen. Dan blijkt al spoedig dat de gasten uit Oentsjerk het moeilijk zullen krijgen met dit DOW, dat qua lengte een fors overwicht heeft. Het is dan ook de thuisclub die het bal opent: 1-0. Maar als De Wâlden even later gelijk maakt, lijkt het allemaal wel mee te vallen. Maar met name onder de korf deelt DOW de lakens uit, de Estermarders hebben zowel aanvallend als verdedigend verreweg de meeste rebounds en dat geeft hen de mogelijkheid om deze wedstrijd naar hun hand te zetten. De Wâlden sputtert hevig tegen en is in deze setting genoodzaakt om de combinaties kort te houden, lange ballen worden keer op keer onderschept door de luchtverdediging van DOW. Dat het halverwege deze eerste helft 4-1 staat, verwondert dan ook niet. Wat wel enige verbazing wekt is het feit dat De Wâlden erin slaagt er een echte wedstrijd van te maken. Dat heeft te maken met wedstrijdinstelling en zeker ook met de positieve coaching van de beide jongelui dit dit team begeleiden. De kinderen binnen de lijnen voelen zich senang, dat kun je zien, dat kun je horen. Dat is overigens aan de andere kant niet anders, ook daar is de coaching prima verzorgd. En dat maak ik wel eens anders mee. Als het scorebord 4-1 aanwijst lijkt het op een dikke nederlaag voor de gasten uit te draaien, maar dat valt mee als De Wâlden terug vecht naar 4-2. En als de rust komt met 6-3 is het cijfermatig nog niet beslist. Toch denk ik dat DOW dit duel gaat winnen, de ploeg heeft simpelweg een fysiek overwicht en heeft, dat denk ik tenminste, over het geheel een grotere ervaring. En dat geeft de ploeg een overwicht dat zich welhaast móet uitdrukking in de score.

tweede helft
Dat gebeurt ook, al loopt die score niet meer zo hoog op als in de eerste helft. De Wâlden komt in dit tweede bedrijf ondanks verwoede pogingen niet meer aan scoren toe, DOW scoort nog wel vier keer, zodat de einduitslag 10-3 wordt. Een ruime en uiteraard verdiende zege voor de Eastermarders, maar zeker geen ordinaire veegpartij, geen afgang. Dit was wat je kon verwachten gezien de fysieke gesteldheid van beide ploegen. Een compliment verdienden ze allebei, DOW vanwege het feit dat ze ondanks dat de wedstrijd al heel snel beslist was, prima doorgingen, De Wâlden vanwege het feit dat ze bleven korfballen en alles uit de kast haalden om er het beste van te maken. Het was voor hen een beetje 'wacht maar tot ik groot ben'. 

Binne Kramer

Advertentie