14
do, nov
4 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Korfbal
TYTSJERK - Eigenlijk leek De Wâlden zaterdagmiddag tegen Oerterp op een reguliere nederlaag af te stevenen in een wedstrijd die tamelijk modaal was. Met andere woorden: weinig spectaculair, niet echt veel doelpunten en al met al geen duel waar de vonken vanaf spatten. Toch werd het nog een meeslepend en zenuwslopend gevecht omdat de thuisclub erin slaagde het gat dat was gevallen alsnog te dichten. En eigenlijk hadden de Trynwâldsters kunnen winnen, maar dat lukte net niet, Oerterp won met 15-16.


Gemiste kans De Wâlden
De Wâlden kreeg tegen Oerterp in de slotfase alsnog de kans waar het eigenlijk gedurende wedstrijd niet op had gerekend. De ploeg van coach Sake Koelma had kunnen winnen, maar slaagde daar niet in, zelfs een gelijkspel was de Trynwâldsters niet gegund. Hoewel gunnen niet het juiste woord was, de thuisclub had de winst, eventueel de remise, moeten en kunnen afdwingen. Maar het ontbrak De Wâlden in de eerste drie kwarten van dit duel aan stootkracht, aan duelsterkte en aan fighting spirit, kort gezegd aan 'kriich'. Het was allemaal een beetje stroef, het oogde wat modaal, het leek alsof het heilige moeten en het al even heilige vuur ontbrak. Dat de ploeg dat hele scala aan wedstrijdvermogen wel degelijk in huis had bleek in het laatste kwart, want toen kon plotseling wel wat eerder niet mogelijk bleek. En toen werd het alsnog een spannende, en zelfs zenuwslopende wedstrijd. Hartstikke leuk, maar het wordt pas echt leuk  als je na zo'n opmerkelijke en bezienswaardige revival het duel alsnog wint. Dat lukte niet en dus bleef De Wâlden met de spreekwoordelijke lege handen achter op het sportveld in Tytsjerk. Een gemiste kans.

middagje korfbal
Voor mij staat deze zaterdag een middagje korfbal op het programma. Eerst ga ik kijken naar De Wâlden 2 tegen LDODK uit Gorredijk en eigenlijk kan ik moeiteloos blijven zitten voor De Wâlden 1 tegen Oerterp. Het is bovendien goed toeven gezien de weersomstandigheden, maar daarover later meer. Eerst moet ik nog even twijfelen aan mijn 'verstandelijke vermogens'. Dat zit zo. Ik rij vanuit Sumar de Centrale As op en daar gaat het fout. Ik had naar Burgum moeten rijden, dan over de Warren naar Tytsjerk en dan vlak voor de E-10 afslaan naar het sportveld. Een route die op mijn interne TomTom staat geëtst, fluitje van een cent, honderden keren gedaan. Maar nee, eenmaal op de Centrale As rij ik via Hurdegaryp naar Trynwâlden, waar ik dus helemaal niet zijn moet. Ik kom er pas achter als ik de Halligenweg al half heb afgelegd. Terug dan maar? Nou, ik kan net zo goed doorrijden naar Zwartewegsend. Onderweg spreek ik mijzelf even bestraffend toe, vanochtend ben ik, mét voorkennis, ook al gestrand in nota bene mijn eigen dorp, waar een braderie mij de doorgang versperde. Allemaal slechte voortekenen? Nou, dat valt gelukkig mee: in Tytsjerk is het droog, lekker weer en er is koffie. Het verslag van De Wâlden 2 tegen LDODK vindt u asap elders op deze site.

eerste helft
Wat ik mij herinner van wedstrijden tussen De Wâlden en Oerterp is dat het merendeels prima duels waren, vaak spannend en altijd attractief, dus ik heb goede hoop. We spelen jammer genoeg niet op het 'hoofdveld', onder dat heerlijke 'smûk skaadzjend beamtegrien', maar op het veel strakker geordende en veel ruimere bijveld. De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Remco Winter en dat doet hij goed, al is niet iedereen het daarmee eens. Maar dat is tegenwoordig 'wênst', een 'goede' gewoonte. Maar het geeft een extra dimensie aan dit duel en misschien heeft deze ontmoeting dat wel nodig, want het is aanvankelijk een vrij modaal potje korfbal met niet al te veel doel- en evenzo weinig hoogtepunten en weinig opwinding. Oerterp opent, maar Matthijs Hooghiemstra maakt vlotjes gelijk van afstand: 1-1. De gasten lopen uit naar 1-3 en het is maar goed dat Matthijs Hooghiemstra op nieuw van afstand raak schiet: 2-3. Het wordt 2-5 en dan is eigenlijk al een beetje duidelijk hoe dit duel zal verlopen. Oerterp gaat vrijwel constant aan de leiding op basis van een grotere inzet en meer vechtlust en De Wâlden moet zich beperken tot bijblijven, op schootsafstand blijven en zorgen dat de marge niet echt substantieel groter wordt. Hedman Leiis goed voor de 3-5, maar op 3-7 is de achterstand van de Trynwâldsters toch al behoorlijk opgelopen. Nynke Koster, kijkt u vooral even naar die ene foto met een welhaast klassieke doorloopbal van haar, en Froukje van der Meer zorgen voor 5-7 en daarmee voor weer wat lucht voor de thuisclub. De 6-8 kan ik niet koppelen aan een naam, mar op6-9 is het gaatjetoch weer drie treffers. De Wâlden blijft wel bij, maar slaagt er vooralsnog niet in om naast de gasten te komen. Froukje van de Meer en Matthijs Hooghiemstra  houden namens De âlden hoop levend op een ommekeer en als de scheids voor d rust fluit staat er 9-10 op de teller, doelpunt van Bareld Bos, pas zijn eerste(!). 

tweede helft
Het is dus, zeker cijfermatig, nog niet gedaan in dit duel, er kan nog van alles en het zal aan De Wâlden zijn om de ommekeer te verwezenlijken. Maar de thuisclub begint zwak aan dit tweede bedrijf en dat geeft Oerterp de kans om opnieuw uit te lopen: 9-12. Nog steeds niet onoverkomelijk, maar wel een veeg tegen, een teken dat het nieuwe elan nog steeds niet zijn intrede heeft gedaan. Matthijs Hooghiemstra zorgt voor 10-12 en Froukje van der Meer is goed voor 11-13. Tegen haar gewoonte in heeft Rinske Jager nog niet gescoord, maar dat gemis maakt ze goed met 12-14. En als Nynke Koster even later voor de aansluitingstreffer zorg, (13-14) lijkt de door de toeschouwers zo vurig gewenste ommekeer aanstaande te zijn. Een fel omstreden strafworp zet Oerterp echter weer op een tweepunts marge: 13-15. Matthijs Hooghiemstra zorgt ervoor dat het verschil weer minimaal wordt op 14-15 en daarna wordt de wedstrijd pas echt spannende en zelfs hectisch. Scheidsrechter Remco Winter is de gebeten hond, maar hij trekt zich weinig aan van al dat rumoer. We naderen de absolute slotfase als het opnieuw Matthij Hooghiemstra is die raak schiet: 15-15. Eindelijk heeft De Wâlden wat het graag wil: de ploeg is op gelijke hoogte. Beide ploegen beseffen dat dit duel nog alle kanten op kan en dat betekent dat ze eindelijk alles in de strijd gooien.  De winnende treffer lijkt uit te blijven, maar het is Selma Boersma die Oerterp alsnog aan de zeker niet onverdiende zege helpt: 15-16. Een minimale zege, maar dat zijn de meest zwaarbevochten en dus de meest memorabele. Bij De Wâlden is de teleurstelling even groot als de vreugde bij de gasten. De Wâlden beseft dat het een kans heeft laten liggen, er had meer ingezeten, maar dat doet aan de zege van de Oerterpers niets af.

Binne Kramer