19
di, nov
2 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Korfbal
TYTSJERK - De Wâlden 2 en LDODK 3 maakten er zaterdag op het sportcomplex in Tytsjerk een boeiend duel van. Uiteindelijk waren het de gasten uit Gorredijk/Terwispel die er met de punten vandoor gingen en op die zege was in feite niet veel af te dingen. LDODK was de betere ploeg in die zin, dat ze met name onder de korven een overwicht hadden, een voordeel dat ze knap uitbuitten. Het werd uiteindelijk 14-17 na een ruststand van 8-9. En dat in een duel dat het aanzien zonder meer waard was.


De Wâlden valt niets te verwijten
Coach Gerard de Haan was na afloop uiteraard niet blij met de nederlaag tegen LDODK 3, maar hij kon zijn team eigenlijk niets verwijten. Met andere woorden, De Wâlden 2 deed zijn best, speelde naar vermogen, maar kwam in de eindafrekening luttele drie treffers te kort om er een misschien wel verdiende remise uit te slepen. Maar je kon/moest ook concluderen dat de gasten zonder meer de betere ploeg waren, het verschil was niet groot, maar het wás er wel degelijk. Met name de strijd onder de korven, het gevecht om de rebound zeg maar, werd zonder meer in het voordeel van LDODK beslist, niet alleen op lengte, maar zeker ook op duelkracht. Daar liet De Wâlden veel kansen op een beter resultaat liggen. Wat restte, zeker voor de objectieve toeschouwers, was het beeld van een wedstrijd die vrijwel gelijk op ging, maar waarin de gasten toch meestentijds aan de leiding gingen. Groter dan een paar doelpunten werd de marge nooit, maar die was wel steeds in het voordeel van de Gerdyksters.

eerste helft
Ik ben net op tijd aanwezig op het veld in Tytsjerk, jammer genoeg wat mij betreft, niet het gebruikelijke veld dat omzoomd wordt door die majestueuze eiken, maar het veld daarnaast. Prima veld, maar niet zo sfeervol als dat andere. Maar invloed op het spel zal het niet hebben, bovendien is het prima weer en omdat de temperatuur de 20 graden aantikt, is het hier prima toeven. Kopje koffie erbij en wie doet je wat nietwaar? De Wâlden, weet ik uit eerdere gelegenheden, beschikt over een uitstekend tweede team en bij een ploeg als LDODK hoef je aan de kwaliteit niet te twijfelen. En dat blijkt ook: prima team, dit LDODK 3. De gasten openen het duel, maar Rienk van der Meer elimineert die voorsprong al snel: 1-1. Ook de 1-2 is nog niet de opmaat naar een succesvolle uitlooppoging: 2-2. Als de 2-4 op het bord staat, is een sterke periode van Kees van der Veen nodig om eigenhandig die voorsprong te niet te doen met twee treffers op rij: 4-4. Het wordt 6-6, 7-7 en 8-8 en dat lijkt ook de ruststand te worden. Maar in de slotseconden slagen de gasten er alsnog in om er 8-9 van te maken en aldus met een, zij het minimale, voorsprong aan de thee te gaan.

tweede helft
LDODK opent met 8-10 en op 9-11 en 10-12 is het gat nog altijd niet meer dan twee punten. Maar De Wâlden slaagt er niet in om op gelijke hoogte te komen. De Trynwâldsters blijven wel bij, blijven in zicht zeg maar, maar echt erop-en-erover zit er niet echt in. Het is ondertussen een pittig duel geworden waaraan de scheidsrechter van dienst, ik ben niet achter zijn naam gekomen, zijn handen kan warmen. Dat doet hij trouwens prima, al zien beide banken regelmatig totaal verschillend tegen bepaalde situaties en acties aan. Eigenlijk slaat, achteraf bekeken, LDODK het beslissende gat op 11-15, als de marge oploopt naar vier treffers. En dat blijkt er voor de thuisclub te veel aan, op 13-15 lijken er nog wel degelijk kansen te liggen, maar als het daarna 13-17 wordt, is duidelijk dat dit duel gespeeld is. Als de scheids af fluit staat er 14-17 op het telbord en eigenlijk valt op die overwinning voor de gasten weinig af te dingen. Leuke wedstrijd, ook om naar te kijken en een smakelijke amuse voor het hoofdgerecht van deze zaterdagmiddag, het duel tussen De Wâlden 1 en Oerterp.

Binne Kramer