04
za, apr
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
BURGUM - Sedert het begin van dit nog behoorlijk prille seizoen zijn V en V uit Garyp en Quick'21 uit Oudega een samenwerkingsverband aangegaan en dat betekent dat onder andere de seniorenteams onder een nieuwe naam spelen in de competitie; Quick/V en V. Zaterdag was de eerste serieuze test van dat nieuwe team tijdens een driekamp met Udiros uit Nieuwehorne en Spirit uit Voorthuizen. Onder welhaast tropische omstandigheden maakten de ploegen er voor het publiek een leuke serie van.


Serie
Eigenlijk is het een verouderd fenomeen: een korfbalserie. Vroeger had elke korfbalclub van enige importantie op een vaste datum in het jaar een 'serie', een toernooi zou je het tegenwoordig noemen. 'Testmatches' zou ook kunnen, want dat waren het in feite. Ik herinner me uit mijn hele vroege jeugd de Spartaseries in Warten, toen nog geschreven als Wartena. Dat was een 'hiel ochheden', een soort feestdag waaraan alles en iedereen meedeed. Later, toen ik voor Actief sportverslagen maakte, waren de series van kv Trynwâlden, later DFD en nu De Wâlden, beroemd, dan gonsde het Kaetsjemuoilân op hemelvaartsdag als ik mij niet vergis, in Oentsjerk van de activiteit. Maar op de een of andere manier zijn die massale toernooien uit de gratie geraakt en nu is de schaal van de toernooien een stuk bescheidener. Zaterdag was er in Oudega zo'n klein toernooi, een driekamp tussen Quick/V en V, Udiros en Spirit. De laatste ploeg kende ik niet, Voorthuizen zou ik zoeken in de buurt van Barneveld. 

heet
Het is warm in Oudega, zeg maar gerust heet, de thermometer van Heidi, mijn Up, tikt de dertig graden aan en dus zie ik dat de toeschouwers vrijwel allemaal de schaduw hebben opgezocht, in de felle zon 'is it kwalik te wêzen'. Niet alleen de eerste teams van de drie clubs spelen tegen elkaar, maar ook de schaduwteams. Onder deze omstandigheden zou ik geloof ik opteren voor het schaduwteam...

samensmelting
V en V en Quck hebben gekozen voor een vorm van samensmelting, met name om de kwaliteit te garanderen en uiteraard ook om de kwantiteit op peil te houden. Beide dorpen, Garyp en Oudega, liggen bovendien bijna op fietsafstand van elkaar, dus dat zal niet echt veel problemen opleveren. Probleem is natuurlijk wel dat de nieuwe trainer, in casu Nico Kraan, voor de niet geringe opdracht staat om van twee eerste teams één ploeg te smeden. Wat dat betreft hebben ze daar in Oudega en Garyp zeker geen slechte keus gemaakt, Nico Kraan is door vrijwel alle korfbalwateren gewassen, hij kent het klappen van de zweep minstens zo goed als de hoed en de rand. Maar het blijft toch een heikele onderneming waarbij je het als nieuwe trainer eigenlijk nooit goed kunt doen. Nu lijkt mij Kraan iemand, ik ken hem al enkele decennia, die zijn eigen koers uitstippelt en die zich niet snel van de wijs laat brengen. Niettemin benijd ik hem niet, immers, de verwachtingen zijn behoorlijk hoog gespannen, kwalitatief zouden beide ploegen elkaar moeten kunnen versterken. Maar zo'n fusieproces heeft ook en wel degelijk een mentaal aspect, met andere woorden, het nieuwe team zou een ploeg moeten zijn waarvan het geheel meer is dan de som der delen. En dat zal moeten blijken en dat blijkt in feite alleen maar als er wedstrijden gespeeld worden. En wat dat betreft is zo'n pré-competitietoernooi natuurlijk een prima graadmeter: wat willen we, wat kunnen we en waar staan we. 

hoog
Quick gehalteAls ik op het bloedhete sportpark in Oudega arriveer, staat de wedstrijd tussen Quick/V en V 2 en Udiros 2 op het punt van beginnen. Ik zoek een plekje in de schaduw, in de felle zon is het mij veel te warm en dat geldt zo te zien 'voor velen met mij'. Ik moet even wennen aan de groen-zwarte outfit van dit team en het is even zoeken om een beeld te krijgen van de verdeling Garyp-Oudega. Voorlopig zie ik alleen Jan Jacob van der Zee en Yfke Weidenaar als V en V-vertegenwoordigers binnen de lijnen en even later ook Jildou Boonstra. Ik zit naast een trouwe V en V-supporter en samen proberen we de balans op te maken. We kijken naar een leuke wedstrijd die, hoe is het mogelijk met deze hitte, in een behoorlijk hoog tempo wordt gespeeld. Scheidsrechter Rutger Kloosterman heeft weinig moeite met het sportieve duel, maar dat betekent niet dat er aan de lopende band cadeautjes worden uitgedeeld. Ik moet u de eindstand schuldig blijven, want ik wil hierna ook nog even kijken naar de eerste teams van Quick/V en V en Udiros. Kijken hoe de verdeling daar heeft uitgepakt. Dat duel staat onder leiding van scheidsrechter Johan Vries, ook al een oude bekende. "Ik zag je bij het skûtsjesilen in Eernewoude", begroet hij mij, nadat we naar de wederzijdse gezondheid hebben geïnformeerd. Ik ken hem als een uitstekende scheidsrechter die alleen al met zijn postuur indruk maakt, ik zie niet zo gauw iemand met hem de fysieke confrontatie zoeken, om het voorzichtig uit te drukken. Dat fysieke overwicht heeft hij deze middag niet nodig, de wedstrijd wordt niet op het scherp van de snede gespeeld, dit is een toernooi, een testwedstrijd, hier staat niet echt wat op het spel. Van V en V herken ik eigenlijk alleen Remco Schraa en Miranda Veenstra in het basisteam. Aan de andere namen zal ik in het seizoen dat eraan komt wel wennen, zeker weten. Als ik het goed begrepen heb worden de thuiswedstrijden verdeeld over het sportpark in Garyp en dat in Oudega, de zaalcompetitie wordt helemaal afgewerkt in sporthal De Hege Fiif in Hurdegaryp. Als alles 'genaaid wordt zoals het geknipt is', kan volgend zaalseizoen de nieuwe sporthal in Burgum in gebruik worden genomen. Het loopt inmiddels tegen half zes, ik ben om negen uur deze ochtend begonnen en ik vind het zo wel genoeg. Een prachtige sportdag, niet alleen vanwege het hoog zomerse weer, maar ook vanwege het 'rike ferskaat' aan sporten. Zo heb ik het graag!

Binne Kramer 

Advertentie