09
zo, aug
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
OENTSJERK = Met 8-5 bij rust leken er nog wel degelijk mogelijkheden en kansen voor de A 1ploeg van Deinum in de wedstrijd tegen De Wâlden A 2. Maar in de tweede helft kwam het verschil een stuk schrijnender aan het licht, namelijk dat de gasten van Deinum, vroeger heette de club TDK en eigenlijk had die naam beter als leitmotiv gediend kunnen hebben. Die drie letter staan, stonden, voor Troch De Koer. En dat ontbrak er nu juist aan bij de gasten. Maar zeven treffers is gewoon te weinig. Het werd 17-7.
Bijna 'droge' tweede helft doet Deinum de das om
Het leek er lange, héél lange tijd zelfs, verdacht veel op dat Deinum na een 8-5 ruststand helemaal niet tot scoren zou kunnen komen. Dat zou wel heel opmerkelijk zijn, maar door twee treffers-op-het-laatste-nippertje ontkwamen de gasten aan dat lot. Aan de nederlaag deed het overigens weinig of niets af, 17-7 is duidelijk. Waar het bij de gasten nu precies fout ging viel moeilijk te achterhalen, want Deinum bleek een prima ploeg mee naar De Hege Wâlden te hebben genomen, een team dat De Wâlden de nodige tegenstand zou moeten kunnen bieden. Dat ging in de eerste helft ook goed, maar in de tweede episode van deze ontmoeting was het gedaan met de Deinumers, de befaamde 'sipel op 'e toer' hing uit het lood en zou ook niet weer recht komen te staan.

eerste helft
Als scheidsrechter Jelmer Kerkhof, hij heeft de arbitrale leiding over dit duel, de wedstrijd op gang heeft gefloten is het De Wâlden dat de leiding in handen neemt, zowel speltechnisch als qua score. De 1-0 valt al in de eerste minuut en het wordt al redelijk snel 2-0, maar wel nadat de gasten een strafworp hebben gemist. Op 2-2 hebben de Deinumers dat gemis goedgemaakt en staan beide ploegen op gelijke hoogte. Dat is op 3-3 nog steeds zo en eigenlijk is het dan een wedstrijd tussen twee vrijwel gelijkwaardige ploegen. Het verschil wordt pas duidelijk als de thuisclub vier keer op rij scoort, waar tussenin Deinum opnieuw een strafworp laat liggen: 7-3. Op 7-5 verkleinen de gasten de marge, maar als de scheidsrechter voor de rust fluit, wijst het scorebord 8-5 aan. Die referee, Jelmer Kerkhof, leidt dit duel zoals je van hem zou verwachten: rustig, zonder ophef, zonder gedoe en met een soort natuurlijk overwicht, daarbij geholpen door de beide ploegen en de coaches, die zich bepalen tot waar ze voor ingehuurd zijn. De vraag is dan natuurlijk of er in de tweede helft veranderingen in het krachtsevenwicht zullen optreden.

tweede helft
Maar wie dat gedacht had, of daarop gehoopt had, komt bedrogen uit. Juist het omgekeerde doet zich voor: De Wâlden gaat gestaag door met scoren, waar Deinum compleet stilvalt, niet zozeer qua spel, maar wel wat betreft het maken van doelpunten. Pas bij 17-5(!), we zijn dan al in de absolute slotfase beland, slaagt Deinum erin nog twee keer te scoren, vlak na elkaar nog wel. Wonderlijk, wat in bijna een hele helft niet lukt, lukt plotseling binnen één minuut twee keer. Je vraagt je af waarom dat dan niet eerder kan. Maar misschien hebben we hier te maken met de befaamde 'mysterieuze krachten in de sport' van sportschrijver Joris van den Bergh. Het maakt diezelfde sport wel onvoorspelbaar en onvoorstelbaar en dus interessant om naar te kijken. Voor de Deinum-coach lijkt het mij overigens behoorlijk frustrerend, je weet, ziet en merkt dat jouw team niet onderdoet voor de tegenstander, maar dat die wel met enige regelmaat scoort en jouw ploeg niet. Maar na 8-5 bij rust is 17-7 natuurlijk toch wel een klap met een natte dweil, al heb ik niet de indruk dat hij er vannacht van wakker zal liggen.

Binne Kramer                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Advertentie