06
ma, juli
6 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
BUITENPOST - Afgelopen zaterdag sprongen de beste polsstokverspringers van Holland en Friesland in Buitenpost (FR) om de Tweekamp. Tijdens deze sportieve clash vechten de selecties jaarlijks uit welke regio zich in de breedte het sterkste mag noemen. In iedere categorie mogen de bonden 4 springers afvaardigen, de senioren-categorie zelfs 8 springers. Vaak worden hier de springers voor gekozen die het hoogst geplaatst staan in het De Samenwerking-klassement. De laatste drie jaar won Holland deze wedstrijd, echter had Friesland dit jaar het thuisvoordeel.


De wedstrijd begon met de jongens en meisjescategorie van beide bonden. Een harde zijwind zorgde ervoor dat springers massaal scheef gingen of in het water belandden. De Friese jongens konden hier duidelijk laten zien over meer ervaring op de schans in Buitenpost te beschikken. Met 17.94 meter was Jarich Wijnstra (Tzum) de sterkste, nipt voor Wietse Nauta uit IJlst. Hij kwam tot 17.86 meter en daardoor was de winst voor de Friesen in deze categorie 2.81 meter. Reinier Overbeek (Benschop) was de enige jongen die met 17.00 meter nog iets in kon brengen in het Friese geweld.

In de meisjescategorie bestond het complete podium uit jonge Friezinnen. Sigrid Bokma (Hindeloopen), Bente Vlas (Heeg) en Femke Rispens (Niehove) sprongen allen over de 14-meter, terwijl Iris Mulder (Vlist) met 13.36 meter het beste Hollandse meisje was. De eindstand in deze categorie was een 6.60 meter winst voor het Friese kamp. De Hollandse senioren begonnen in de eerste ronde al direct goed met een 18.53 meter van Wouter van Midden (Vlist). Hannes Scherjon (Noardburgum) deed met 18.78 echter direct iets terug. De totale balans na de eerste groep viel ruim uit in het Friese voordeel.

De Hollandse junioren, dames en senioren moesten het dus in de tweede ronde goed maken. De Hollandse dames waren erg goed op dreef. Zoals vaker vochten kopvrouwen Dymphie van Rooijen (Harmelen) en Marrit van der Wal (It Heidenskip) om de winst, echter werden deze dames op de hielen gezeten door Fabienne Overbeek (Benschop) en Wendy Helmes (IJsselstein). Doordat ook Kimberly Engelhard (Gouda) een 14-meter wist te noteren, was de totale winst voor de Hollandse dames 4.13 meter. Dit bracht de hoop voor het Hollandse kamp weer terug.

Echter waren het ook de Friese junioren die de dienst uitmaakten. Jan Teade Nauta (IJlst) won hier met 18.14 meter en Fijke Stellingwerf (Koudum) wist zelfs zijn beste afstand ooit neer te zetten (17.90 meter). Ricardo Faaij (Haastrecht) zetten nog wel een 17.84 meter op de borden, maar dit mocht niet baten. De Friese junioren bleken in de breedte ruim sterker dan het Hollandse team, wat ook hier in een verschil resulteerde van ruim 4 meter.

In de tweede ronde sprong Montfoortenaar Erwin Timmerarends (20.01) al in zijn tweede sprong de verste sprong van de wedstrijd. Kopman van Friesland, Nard Brandsma uit It Heidenskip, zette pas in zijn laatste sprong een afstand neer. Met 19.80 meter verloor de Friese senioren ploeg nog wel met 4.30 meter, echter deelde hij wel de definitieve tik uit aan het Hollandse kamp en sleepte zo de winst binnen voor Friesland. Het uiteindelijke verschil werd 5.66 meter in het voordeel van de Friezen.

Zo werd de eerste ontmoeting tussen Holland en Friesland beslist in het voordeel van de Friezen. De volgende keer dat ze elkaar ontmoeten is op de Nationale Fierljep Manifestatie (NFM). Deze vindt plaats op 29 juli in It Heidenskip. De komende week zullen de Hollandse springers in Zegveld strijden om de BoerBert Bokaal.
Advertentie