31
zo, juni
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
VEENWOUDSTERWAL - Het slechte weer kon vrijdagavond geen roet in het eten gooien voor, tijdens en na de Lodenhelrun voor junioren. Voor deze editie van de ''pleziersurvivalrun'' en wedstrijd met loop, klim, puzzel en zwemonderdelen, geldt zeker voor veel deelnemers, loodzwaar, mentaliteit vergend en conditie vretend. Gekleed in sportkleding, maar ook velen gehuld in katoenen T-shirts met creatieve teamnamen is het bikkelen geblazen in de regen en door de omgeving van Feanwâldsterwâl. Uiteindelijk wacht de finish met het luiden van de bel, het applaus van het toegestroomde publiek onder de paraplu en de warmte van It Dûke Lûk.


Bouwweek en vrijwilligers
Tien jaar geleden ontstond het idee van de Lodenhelrun aan de stamtafel van de horeca gelegenheid in '' It Giethoorn fan Tytsjerksteradiel''. Hier kwam uit de hoge hoed een sportieve strijd vooral op de jeugd gericht. Nu jaren later staat de organisatie als een huis. Het parcours bouwen gebeurt in een bouwweek, waarbij de vrijwilligers onmisbaar zijn en dus worden zij zeker bij de organisatie niet vergeten.

Trotse doorzetters
Het parcours vol uitdagingen,trekt op 30 juni ruim 450 jeugdige deelnemers. Er wordt gestart in groepen met de meest uiteenlopende namen en iedere groep wordt, begeleid door een mee sportende volwassene.
Deze Lodenhel jeugd survivalrun kenmerkt zich als nat en koud. Warmte voelen is vanavond niet mogelijk, ondanks de fysieke inspanningen. Regenwater en slootwater leiden hier en daar tot klappertandtaferelen. Gemotiveerd worden de hindernissen genomen en het publiek leeft mee gestoken in regenkleding en glurend vanonder de paraplu.

De organisatie, vrijwilligers en It Dûke Lûk (Riek Everts) verdienen alle credit voor het organiseren van zo'n groot sportevenement in een kleine gemeenschap als Feanwâldsterwâl/ Feanwâlden. Voor de tiende keer wordt de Lodenhelrun een succes, want ook voor de zaterdag worden meer dan 450 deelnemers verwacht. Voor de jeugd zit het erop voor vandaag. Een douche, warm bad en eten en drinken zullen de nattigheid snel doen vergeten, maar de prestatie mag in trots worden omgezet. Een mooie medaille als herinnering is het tastbare bewijs van de vijfde Lodenhel juniorenrun.

Kees Westra  


Advertentie