13
do, aug
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
TYTSJERK - Een bijzonder mooie en erg spannende finale was zaterdagmiddag hét moment van weer een prachtige pearkekeats dag in Tytsjerk. Met 34 pearkes weer een erg grote deelname lijst. Elk jaar weer bijzonder, kaatsers van (ex) top niveau maar ook kaatsers die ‘nog nooit’ een kaatsbal of zelf kaatsveld hebben gezien kaatsen de wedstrijden. Zeer sportief werd er om de prijzen gestreden en na een prachtige kaatsdag bleken Dennis Oegema en Marianne Tamminga met de eer en de kransen naar huis te gaan.

Alweer voor de zesde keer had ik op de zaterdag na de PC in Franeker als reisdoel Tytsjerk en specifiek het korfbal / kaatsveld  om daar weer bij het door ‘hoofd organisator’ Wim Joustra georganiseerde Pearkekeatsen aanwezig te zijn.Alweer voor de zesde keer had ik op de zaterdag na de PC in Franeker als reisdoel Tytsjerk en specifiek het korfbal / kaatsveld  om daar weer bij het door ‘hoofd organisator’ Wim Joustra georganiseerde Pearkekeatsen aanwezig te zijn.Met 34 pearkes ook dit jaar weer een prachtige deelnemerslijst die verdeeld in een A en een B groep waren ingedeeld. Elk pearke speelde 3 partijen waar eventueel bij een gelijke stand de ‘eersten’ de doorslag gaven.
Zo kort voor 13 uur zijn een groot deel van de pearkes aan het inspelen. Een aantal spelers kennen de regels en geven hun medespelers nog wat instructies en tips, immers een redelijk aantal deelnemers heeft nog nooit of slechts enkele keren gekaatst. Na het fictieve startschot gaat het los en in volgens mij 12 perken gaan de dames en heren beginnen.Voor de deelnemers wel eens lastig zoveel perken naast elkaar, de enige die het echt leuk vond was ik zelf. Hoe vaak kun je van zoveel kaatsers nu foto’s maken als er gespeeld wordt.Met een vrij grote zachte bal werd er gespeeld, een bal qua formaat zo groot als een tennisbal.Net als andere uitvoeringen van dit toernooi (deze jaargang was het de 18e keer) viel de sportiviteit weer op. Uiteraard was Henk Bloembergen weer wedstrijdleider en Wim Jousma als ‘grote baas’ aanwezig maar een scheidsrechter is niet binnen de lijnen te vinden. Nee dat regelen de kaatsers zelf en hoewel er wel eens een kleine discussie was over een situatie nooit leidde dit tot problemen.Al vrij snel was de eerste partij uitgespeeld, met 6-1 en 6-0 op de telegraaf was dit in iedere geval duidelijk wie er bij deze partij gewonnen had.
Er werd door elk pearke 3 partijen gespeeld waar uiteindelijk de finalisten uit tevoorschijn kwamen. De halve finales waren kort voor 6 uur gespeeld en er bleven uiteindelijk 8 pearkes over die voor de prijzen gingen spelen. In de A en B groep elk 4 pearkes. In de b groep 2 wedstrijden waarvan de eerste wel heel erg snel uit was, met 6-0 en 6-0 op de telegraaf konden deze spelers al snel naar de bar voor een welverdiend drankje. De andere wedstrijd duurde iets langer.
Bij de a groep ook 2 wedstrijden, die om plek 3 en 4 en natuurlijk om plek 1 en 2.En hoe mooi was deze wedstrijd om plek 1 en 2. Was afgelopen woensdag in Franeker de finale ook om te smullen deze partij deed er zeker niet voor onder. Ook hier duidelijke favorieten en een pearke op voorhand als underdog ‘te boek stond’. Tjepko Miedema en Joke Ritsma (pearke 11) en Dennis Oegema en Marianne Tamminga (pearke 2) waren de spelers, waar pearke 11 duidelijk als favoriet werd aangemerkt. Tjepko is een ex PC deelnemer en Dennis een ‘gevorderde’ amateur. De beide dames hebben ook regelmatig de kaatsbal ter hand genomen. Tot 4-4 op de telegraaf ging het gelijk op, Tjepko geweldig opslaand en Dennis met geweldige retour slagen. Van de dames uitstekende opslagen die misschien minder hard of hoog waren maar wel uitsteken geplaatst werden.Erg mooie situaties waren er te zien, prachtige zit-ballen maar ook ‘boppe’ ballen die elke keer weer geweldig waren. Als de laatste bal geslagen is zijn de terechte winnaars bekend, pearke 2, Dennis en Marianne winnen met 5-4 en 6-4. Uiteraard worden ze als eerste gefeliciteerd door de verkiezend finalisten. Met mijn (erg weinige) kennis van kaatsen zag ik zelfs dat deze finale na die 4-4 stand echt alle kanten nog had op gekund, kleine foutjes of prachtige slagen bepaalde de winnaars.Terecht ? Ja natuurlijk, de beste wint altijd en dat dat dan het ‘underdog’ pearke mag zijn is dat toch mooi ? het verliezend pearke zal daar uiteraard iets anders over denken. Later sprak ik heel even met Tjepko, hij was duidelijk, ‘de bêsten hawwe wûn, klear’. Even later aan een drankje en bij de barbecue lachte hij weer, het leek alsof hij het geaccepteerd had maar zal stiekem dit weekend nog wel eens flink balen.
Klaar en de prijsuitreiking ? nou nee, uiteraard was er weer de door De Canterlanden uit Gytsjerk verzorgde barbecue die als altijd weer uitstekend smaakte. Toen bijna iedereen gegeten had was de prijsuitreiking waar maar liefst 10 pearkes de prijzen kregen uitgereikt.In de b groep was de 4e prijs voor Douwe Akkerman en Ellen Hartemink.3e werden Wiebe Idema en Sandra Korporaal.Eervol 2 werden Richard van der Meer en Angelica PostmaWinnaars van de eerste prijs en de kransen in de B groep werden Daniel Beimers en Linda Tamminga. 
In de A groep zelfs 6 prijzen, verdeeld over 2 keer 3 prijzen in een verliezers en een winnaars ronde. De verliezers ronde, ze verloren in de eerste omloop in de a groep, werd 3e het pearke Johannes van der Meer en Mirjam Dijkstra. 2e Werden hier Sjolle van der Schaaf en Yvonne Postma. Eerste waren Johan Talsma en Miranda Scheffer.In de winnaars ronde van de A groep werden 3e Peter Talsma en Ingrid van der Veen.  Tjepko Miedema en Joke Ritsma verloren de finale en werden derhalve dus 2e. Dennis Oegema en Marianne Tamminga wonnen de finale en kregen de kransen en de eerste prijs.
Het was nog lang gezellig op het kaatsveld, hoe laat het geworden is, is bij mij niet bekend. Ik was ondertussen naar huis gegaan om dit verslagje te schijven en de foto’s te selecteren, ook niet een ongezellige klus overigens.Volgend jaar is deze partij er natuurlijk weer, de zaterdag na de PC in Franeker, de uitnodiging is vroeg maar kom eens kijken, het is erg gezellig en u ziet pearkekeatsen in optima forma. 

Jan Kamminga

Advertentie