06
ma, juli
6 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
BURGUM - Voor toch teleurstellend weinig publiek wonnen de waterpolo-vrouwen van Wetterwille zaterdag ruim en verdiend van Esta uit Stadskanaal. Het was een duel waarin de Burgumer vrouwen qua spel niet zozeer domineerden, maar ze waren voor de goal van de Groninger vrouwen zonder meer efficiënter, ze hadden minder kansen om te scoren. In de eerste periode leverde dat overwicht nog geen spectaculaire voorsprong op, maar toen het bij rust 3-1 stond, waren de verhoudingen duidelijk. Het werd 7-3.


Pittig duel, maar Wetterwille wint ruim
Tegen een ploeg uit Groningen spelen is traditioneel nooit gemakkelijk. En de wedstrijd die Wetterwille op deze zaterdag speelde tegen Esta uit Stadskanaal maakte op die traditie geen uitzondering. Esta bleek een taaie tegenstander die het 'kleffe lijf-aan-lijfwerk' niet schuwde, maar Wetterwille hield de kop erbij en maakte de kansen prima af. En dat was het verschil met de gasten, die vaak in tijdnood kwamen bij pogingen keeper Marja Kleefstra van Wetterwille te kloppen. Maar die stapte wel degelijk boos uit het water na afloop, getergd als ze was door een van de weinige fouten die ze maakte, ze liet een houdbaar schot door de uiteraard natte vingers glippen. Maar daarvoor had ze met terugwerkende kracht  al 'wraak' genomen door vrijwel alles wat er aan schoten en boogballetjes op haar afkwam buiten de palen te houden. In feite kwam Wetterwille geen moment echt in de problemen en toen de Burgumer vrouwen ook in de tweede helft doorgingen waar ze in de eerste waren gebleven, was duidelijk dat de thuisclub de punten thuis zou houden. Het was een af en toe behoorlijk harde wedstrijd, waar bij het principe 'oog-om-oog, tand-om-tand' opgeld deed. Met andere woorden, het was zo nu en dan 'vrouwen-en-kinderen-eerst' in het toch zo liefelijk ogende blauwe water van De Wetterstins.

vreemd
Als ik om drie uur, de aanvang van de wedstrijd staat in mijn geheugen gepland om 15.30 uur, is het nog rustig in het zwembad. In de aanpalende sporthal wordt gekorfbald, maar het bad ligt er maagdelijk bij. Ook op de tribune is weinig reuring. Ben ik te vroeg of misschien, nog erger, te laat en is de wedstrijd waar ik voor gekomen ben, al gespeeld? Volgens mijn programma moeten er nu heren aan het spelen zijn, maar die zie ik vooralsnog niet. Ik heb toch net nog op het speelschema gekeken. Vreemd. Later thuis kijk ik nog eens en dan zie ik dat dit het schema van vorig jaar is... Tsja, geen wonder dat het nog zo rustig is. Gelukkig moet de wedstrijd waar ik voor kom nog wel degelijk gespeeld worden, dus voor niets ben ik hier niet. Wetterwille vr. 1 tegen Esta uit Stadskanaal is het affiche. Ik kom van buiten en dat betekent een aanzienlijk temperatuurverschil. De jas kan uit, het vest ook en even later ook de trui. En dan is het nóg warm. Mijn camera is er erger aan toe, die begint te 'zweten', een grijze waas ligt al gauw op de frontlens en het duurt even voordat die bonk glas, want dat is een telelens, zich heeft aangepast aan het verschil in temperatuur. Vroeger hielen we, Klaas van Actief en ik hielden elkaar veelal gezelschap bij dit soort wedstrijden, de lens wel eens onder de haardroger die hier in de gang hing. Dat hielp wel, maar ik vraag mij achteraf wel eens af of dat wel zo'n goede oplossing was. Hoe dan ook, het duurt even voor ik foto's kan maken zonder de condens-waas op de lens.   eerste periodeWaterpolo wordt gespeeld in vier perioden met zuivere speeltijd. Na twee perioden van vijf minuten wordt er van helft gewisseld, dus heb je, zo wil het verhaal, uit onbetrouwbare bron overigens, de ene helft wind-méé en de andere wind-tégen... Wetterwille begint goed en het is Astrid Douma die met een lepe lob de Esta-doelman verschalkt en Wetterwille daarmee op een vroege voorsprong zet: 1-0. Maar die voorsprong houdt niet lang stand, want nog geen minuut later is het 1-1 als keeper Marja Kleefstra van de thuisclub kansloos is op een al even fraaie boogbal. Anke Jansma zorgt er nog voor het einde van dit eerste bedrijf voor dat Wetterwille opnieuw op voorsprong komt: 2-1.

tweede periode
Wetterwille loopt in deze tweede periode uit naar 3-1 door een strak schot vanMarije Klijnstra, maar meer gebeurt er in dit tweede hoofdstuk eigenlijk niet. Esta probeert het gat te dichten, in elk geval kleiner te maken, maar het ontbreekt de gasten aan daadkracht voor de goal. Beide ploegen krijgen wel degelijk kansen, maar meer dan die ene goal voor Wetterwille zit er niet in.

derde periode
De derde periode is in feite een kopie van de beide voorgaande: Wetterwille is niet zozeer de betere ploeg, maar wel het team met de meeste kansen en mogelijkheden. 'Dat docht fertuten' voor de Burgumers en het levert uiteindelijk ook twee treffers op. Het wordt 4-1 door een knal van Tineke van der Veer vanaf 5 meter, een strafworp dus. En de 5-1 is een schot in overtal van Meta Poort. Esta doet wat terug door een hard schot uit de tweede lijn waar Marjae Kleefstra geen zicht op heeft: 5-2. 

vierde periode
Het is na deze drie periodes wel duidelijk dat  de ontmoeting in zijn definitieve plooi is gevallen, al weet je dat bij een snelle sport als waterpolo nooit met absolute zekerheid. Wetterwille komt op 6-2 als Wendy Elzinga de bal van dichtbij in de korte hoek jaagt. Het wordt 6-3 middels een snelle uitval van de gasten en uiteindelijk wordt de eindstand op 7-3 bepaald door Marije Klijnstra, die moederziel alleen voor de goal van Esta komt te liggen: appeltje-eitje.  En dus is de zege voor Wetterwille in een toch wel spannende en attractieve wedstrijd. De thuisblijvers hebben weer eens ongelijk gehad.

Binne Kramer

Advertentie