18
wo, sept
0 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Overige sporten
BURGUM - Het tweede team van Wetterwille bleek zaterdagmiddag in de eigen Wetterstins bij lange na niet opgewassen tegen de gasten uit Stadskanaal. De Groningers bleken over veel meer vermogen en vooral ervaring te beschikken dan de Burgumers en dat resulteerde in een ruime, maar zeker niet geflatteerde 2-13 eindstand. In feite kwam Wetterwille er niet of nauwelijks aan te pas en met name op het gebied van scoren kwamen de Burgumers ernstig te kort. Spannend was het derhalve geen moment.


Wetterwille komt scorend vermogen te kort
Het duurde zaterdagmiddag niet lang eer duidelijk was dat de wedstrijd tussen de heren 2 van Wetterwille en Esta uit Stadskanaal een ongelijke strijd zou worden. Ongelijk in die zin, dat de Burgumers bij lange na niet over voldoende kracht, letterlijk en figuurlijk, beschikten om de Groninger gasten van een ruime en verdiende zege af te houden. Wat dat betreft is waterpolo een meedogenloze sport, als de ene ploeg aanwijsbaar sterker is dan de tegenstander, 'giet it hurd', met andere woorden, dan loopt het verschil behoorlijk op. Wat dat betreft was de uiteindelijke 2-13 illustratief voor de krachtsverhoudingen. De playing captain van de thuisclub had er in zijn korte wedstrijdbespreking, in het water, dat wel, al voor gewaarschuwd. "Dit is een stel oudere, maar uiterst ervaren mannen, ze zwemmen geen slag te veel, maar elke pass is zuiver en bijna elk schot op doel is tussen de palen en meestal raak. De enige kans die we hebben om te winnen, zal zijn dat we erin slagen ze van onze goal weg te houden, maar dat zal een hele toer worden. Mannen, succes!" Zonder het waarschijnlijk te beseffen had hij daarmee een uiterst nauwkeurige wedstrijd-analyse-vooraf gegeven. Met dien verstande, dat zijn ploeg in de valkuilen trapte waar hij voor had gewaarschuwd. Niet zozeer met open ogen, maar merendeels door een chronisch gebrek aan power, zuiverheid en schotkracht. De coach mocht dan, met enige overdrijving en zonder al te veel nuancering, Esta hebben neergezet als een 'ploegje ouwe lullen', de gasten beschikten wel degelijk over tactisch inzicht en individuele kracht en techniek. Met andere woorden, die 'ouwe lullen' konden wel degelijk een beetje waterpoloën. En eigenlijk bleek dat een understatement, ze waren in feite simpelweg een maatje te groot voor de thuisclub. Die deed zijn uiterste best om, op instigatie van de coach, de tegenstanders weg te houden van de Wetterwille-goal, maar dat bleek vaak vechten tegen de bierkaai.

eerste periode
Buiten is het koud, 'wetterkâld', heet dat in het Fries, maar binnen in zwembad De Wetterstins in Burgum is het warm, broeierig warm zelfs, ik schat het op vlakbij de dertig graden en op het korte stukje van Sumar naar Burgum heb ik mijn camera alvast een beetje opgewarmd om te voorkomen dat ik er straks lang op moet wachten eer de condens van de frontlens is weggetrokken.Vroeger gebruikten Klaas van Actief en ik daarvoor wel eens, als we van het voetbalveld kwamen, de haardroger in de gang, maar dat ging wel redelijk vlug, maar was niet goed voor het kwetsbare glas van de lens. Dit is beter. Als de beide referees de wedstrijd op gang hebben gefloten, wordt al snel duidelijk dat Wetterwille een hele kluif krijgt aan de mannen uit Stadskanaal. Qua kilo's-schoon-aan-de-haak scheelt het niet zo veel zo te zien, maar dit zijn echte mannetjesputters die in de persoonlijke duels, en dat zijn er nogal wat, bijna allemaal 'in fin mear as in bears' hebben. Zowel individueel-technisch als team-tactisch. Wetterwille heeft mazzel dat de gasten even tijd nodig hebben om het vizier scherp te stellen, want een aantal doelrijpe kansen wordt tamelijk nonchalant om zeep geholpen. Bovendien kan de Wetterwille-doelman een aantal van die keiharde schoten onschadelijk maken. De enige kans die een treffer oplevert, is een even venijnig als listig lobje waar de doelman geen zicht op heeft: 0-1.

tweede periode
Het wordt al heel gauw 0-2 middels een harde knal in de hoek, waarop de Wetterwille-goalie geen antwoord heeft. Even later staat het 0-3 als een loepzuiver schot uit de tweede lijn als een raket inslaat. De 0-4 is een streep in de hoek en de 0-5 komt tot stand uit een man-meer-situatie voor de gasten. Het halve dozijn wordt volgemaakt met een schot vanaf de zijkant: 0-6. En daarmee is de wedstrijd in feite wel beslist, terwijl er nog een hele helft te gaan is.

derde periode
In dit derde hoofdstuk smaakt Wetterwille het, ietwat twijfelachtige, genoegen wat terug te kunnen doen. Het wordt 1-6 door een schot van Denny Douwes die uit de tweede lijn keihard raak schiet. Die hatelijk grijnzende nul is in ieder geval van het sorebord geveegd. Het wordt in dit derde kwart uiteindelijk 1-8 als de gasten nog twee keer raak schieten.

vierde periode
Spannend is het uiteraard niet en dat zal het ook niet meer worden. Maar dat wil niet zeggen dat de doelpuntenhonger van de mannen uit Stadskanaal daarmee gestild is. Integendeel, de gasten voegen nog liefst vijf treffers aan hun totaal toe. Pas als het 1-12 is, slaagt Marc Kleefstra er in om de tweede treffer voor Wetterwille te scoren, iets waar hij wel een vijfmeter, de waterpolo-variant van een strafschop, voor nodig heeft. Eindstand derhalve 2-13, met nog één, niet onbelangrijk detail: waterpolo kan keihard zijn, is het dat ook, maar na afloop zijn er schouderklopjes voor zowel winnaars als verliezers, zo ook hier.

Binne Kramer